2019. február 2., szombat

Könyvek a moziban /3.

Könyvek a moziban /3.




                                                                                         








Mindig izgalmas és feszült várakozás tölt el, ha egy olyan könyvből film készül, amit olvastam. Az csak fokozza a kíváncsi örömöt, ha a könyv valamiért "szívszerelem" lett. Ide sorolható az első ajánlatom a 64-es betegnapló, ami Jussi Adler-Olsen egyik legjobb krimije. Fordított esetre is akad példa, amikor a film miatt szeretném a könyvet elolvasni. Az Eltörölt fiú erre példa. A Kurszk tragédiája pedig sajnálatos, megismerni kihagyhatatlan. Íme három olyan könyv, amit filmen is nézhetünk a mozikban.




A 64-es betegnapló

                                                                                       


Nagyon vártam már a Q-ügyosztály újabb filmes feldolgozását, hiszen imádom a skandináv krimiket! A Q-ügyosztály a dániai döglött akták.
2019. január 10. óta idehaza is izgulhatunk a filmen. Jussi Adler-Olsen sorozatát kedvelem, az eddig megjelent hét kötetét mind olvastam. Az eddigi filmekből a Palackpostát (a másik kedvenc részem) véleményem szerint kissé elrontották, így most félve ültem be a moziba.






A 64-es betegnapló Jussi Adler-Olsen világhírű bestsellerének adaptációja. ITT olvashatod bővebben a könyvajánlómat. A film a Magyarországon is nagy sikerrel bemutatott Nyomtalanul, Fácángyilkosok és Palackposta után a dán író Q-ügyosztály szériájának negyedik filmes feldolgozása. Carl Morck és Assad újra nyomoznak. Izgalmas és fordulatos a történet, igazi északi thriller. Több szálon fut, a múlt egészen az ötvenes évekig nyúlik vissza, az idősíkok jól követhetőek. A krimi számos komoly mondanivalóval bír, kemény társadalomkritikát fogalmaz meg. Igazán jó mozi élmény volt! A 64-es betegnapló végéig izgalmas és feszült krimi a hátborzongató téma ellenére. Az arrogáns és elviselhetetlen Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) és a hívő muszlim Assad (Fares Fares) nyomozópárosa valóban remek alakítást nyújtott. A vagány Rose szerepében Johanne Louise Schmidt alakít nagyot, ő a humor forrása.  Ajánlani tudom ezt és az összes többi Q-ügyosztályos könyvet-filmet. 


A 64-es betegnapló minden idők legnagyobb bevételét elért dán mozibemutatója lett hazájában, s egyöntetű vélemények szerint a sorozat legjobb darabja is. Egyetértek. Nézzétek, olvassátok, érdemes! A könyv az Animus Kiadónál 2013-ban jelent meg, de novembertől limitált filmes borítóval ismét kapható! IDE katt érte!










Eltörölt fiú


Tabu téma, illusztris szereplőgárda, komoly mondanivaló, igaz történet az amerikai-ausztrál életrajzi dráma. A könyv az Európa Kiadónál jelenik meg február végén, míg a filmet már február 7-től láthatjuk.

A történet középpontjában egy baptista lelkész 19 éves fia áll, aki elmondja szüleinek, hogy homoszexuális...
A másság tagadása egyike a mai társadalmi bűnöknek. Mint tudjuk, nem is betegség! Az elfogadás fontossága kiemelt kérdés lett napjainkra. Az apja, átnevelő táborba küldi fiát, amely voltaképp egy elzárt, börtönszerű közeg, ahol "terápia" és vallási maszlag címszó alatt agymosás folyik... Elég elvetemült, reménytelen és félelmetes ez az ötlet a Biblia segítségével heteroszexuálissá "átnevelni" a fiút. Ahogy az várható, Jared-nél hamar betelik a pohár...


Érdemes elgondolkodni ezen, ahogyan a film és a könyv is erre késztet. Mit tehet ilyen esetben a szülő? Nehéz és komoly kérdés ez, de valóban bármikor bárkivel megeshet. Az Eltörölt fiú meglepő módon igaz történet. Garrard Conley 2016-ban publikált, azonos című regényén alapszik a film. A főbb szerepekben Lucas Hedges-t, Nicole Kidmant, Russel Crowe-t láthatjuk, valamint azt a Troye Sivan-t, akinek a filmhez írt betétdalát Golden Globe-ra jelölték. Sykes-ot az "átnevelőtábor" vezetőjét maga a rendező, Joel Edgerton formálja meg. Őt 2018-ban Nathaniel Nashként láthattuk a Jennifer Lawrence főszereplésével készült Vörös veréb filmben. (ami egy másik remek könyv filmes feldolgozása).

Kedvezménnyel ITT lehet előrendelni a könyvet!



Kurszk


                                                                                   

A könyv a GABO Kiadónál jelent meg, a film a dán rendező, Thomas Vinterberg alkotása

2019. január 17 óta nézhető a hazai mozikban! Érdekesség, hogy a Kurszk Michael Nyqvist utolsó filmje. A svéd színész 2017. júniusában, egy hónappal a forgatás befejezése előtt halt meg tüdőrákban. A színész addigra már az összes jelenetét leforgatta. A szereplők közt találjuk még Colin Firth és Max von Sydow nevét is.

Ez egy tökéletes dráma, mindenféle szempontból... Megrendítő és szomorú, ami a Barents-tengeren történt. Igazi tényirodalom a könyv. A film kellő módon megadja a tiszteletet a tragédia áldozatainak.

Amit úgy gondolom, mindenki tud: Igaz történet alapján készült. Az elpusztíthatatlannak tartott Kurszk egy hadgyakorlaton, 2000. augusztus 12-én süllyedt el a Barents-tengeren. Egy gyakorlótorpedó berobbant, majd egy újabb robbanás végleg megpecsételte a tengeralattjáró és a 118 fős legénység sorsát.

A tragédia látványos, de nem hatásvadász. Ahogyan a Titanic esetében, itt is tudjuk a szomorú véget, mégis rettegve vártam a történéseket. A robbanás akárcsak az életben, váratlanul jön. A párhuzamos történetvezetés tökéletesen működik, két oldalról ábrázolja a cselekményt. Az aggódó, ám bizakodó családtagok drámája, és a tengeralattjáróban rekedt túlélők reménytelen vergődése az életért.
Ennek a filmnek sikerült kellő feszültséggel és drámával ábrázolni azt, ami történhetett. A kormány és a politika nemtörődömségét, botrányos hozzáállását is. Sajnos a nemzetközi együttműködés csúfosan megbukott a végtelen emberi ostobaságon, önhitt nemzeti büszkeségen.
A tragédia okaira nem derült fény, és senkit nem vontak felelősségre a történtek miatt.

A könyv Robert Moore újságíró tollából ITT megrendelhető!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése