2018. december 9., vasárnap

Árulkodó nyomok

Jeffrey Archer: Árulkodó nyomok  


                                                         










Jeffrey Archer az egyik világszerte legismertebb angol regényíró.
Mindig örömmel olvasok egy könyvet, ha a szerzője Lord Archer. Egyik kedvenc sorozatom a Clifton-krónika lezárult, így most a szerző már nem is először visszatért a novella műfajához. Jeffrey Archer nagyon jól ír, mesél, most is bemutatja képességeinek teljes skáláját.




Összefoglalva stílusos, szellemes és szórakoztató, ami elmondható erről a tizenöt történetről. Számomra olvasás közben többször Roald Dahl Meghökkentő mesék sorozatát idézte meg. Már az első történet az Egyedi példány is "meghökkentett", nem csupán rövidsége miatt. A továbbiakban olvashatunk a háború, a barátság, a korrupció, a rablás, a házasságtörés, sőt a gyilkosság témaköréből novellákat. Minden írása jellemzően rövid, csattanós, humoros vagy szatírikus.
Jeffrey Archernél nem meglepő a váratlan befejezés sem. Erre itt is akad példa. Nem mellékesen nyolc történetet a valóság ihletett, egy pedig Rupert Colley ötlete alapján született. A Gyónás 1941-ben játszódik és négy ember sorsa fonódik össze. Ez talán a leghosszabb írás a kötetben, némi misztikummal és bravúros befejezéssel. A második történetben egy rendőr első letartóztatása és egy Cezanne- festmény kapcsolatáról olvashatunk. A humort nem nélkülözi ez sem. A Szerelemben, háborúban és A parkolóőr írások is a meglepetésre, váratlan fordulatra épülnek. Igen jó kikapcsolódást, szórakoztatást biztosítva az olvasónak. Az egyik legérdekesebb az Álomnyaralás című írás három lehetséges változatot is kapott a befejezést tekintve.


Az egyik legötletesebb írás számomra az Egy elpocsékolt óra volt. Egy fiatal, stoppos lány utazásáról ad információkat. Nagyon frappáns írás. Ide sorolnám a Felszarvazva, Egy damaszkuszi út és a Pénzfeldobás történeteket is. A bűn valamilyen formában mindegyik novellában tetten érhető, a gyilkosság az utolsó kettőben kap helyet. A Ki ölte meg a polgármestert? humoros és váratlan befejezése az egyik legjobb írás. Ez Nápolytól nem messze, egy olasz kisvároskában játszódik, ahol még sosem történt gyilkosság. Hangulata is elvarázsol.
A Tökéletes gyilkosság minden elkövető álma. Nos, itt lehet megvalósult? Jó fantáziával, pontosan száz szóban megírt novella lett. Kevesen tudnak ilyet, úgy vélem. Sallangoktól mentes, kerek ütős a történet.
Az élet sokszínűségei, furcsaságai, az emberi gyarlóság végig benne van ebben a válogatásban. Ezek a mesék elsődlegesen a kikapcsolódásra íródtak, nem körömrágós izgalmak, de remek olvasmányok minden korosztálynak.


Jeffrey Archer: 1940. április 15-én Londonban született
Lord Archer-t híres íróként ismeri a világ, de konzervatív politikusként is szép pályaívet futott be. Élete is regényes.
A Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni, 71 évesen. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg Se több, se kevesebb címmel. 1979-es regénye a Párbaj jogait már hárommillió dollárért vette meg a kiadó. A sikerre jellemző, hogy Angliában a megjelenés hetében egymillió példány talált gazdára. Több novelláskötetnek is szerzője (S ezen áll egy mese, Egy tegez nyílvessző, Tucatnyi félrevezetés).


A könyv fülszövege:

Jeffrey Archer monumentális családregény-sorozata, a Clifton-krónika után ezúttal tizennégy rövidebb írással jelentkezik. Az Árulkodó nyomok különböző időben és helyszíneken játszódó novelláinak pontosan megrajzolt karakterei, váratlan és fordulatos cselekményszövése ezúttal is kitűnő szórakozást ígér a klasszikus történetek szerelmeseinek. Minden napra egy elgondolkodtató mese korunk egyik legnagyobb történetírójától.



General Press, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522058 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése