2018. december 8., szombat

Írjál és szeressél

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél
125 szerelmes levél és történet





                                                                         











Ismét egy nagyon szép és igényes könyv Nyáry Krisztián műhelyéből. Tetszetős, remek irodalmi szerelmes levél gyűjtemény, amit felüdülés olvasni. Tetszik, ahogy Nyáry Krisztián felépítette a könyvet.

A szerelem stációit járjuk körbe, tizennégy fejezeten át, lépésről-lépésre 125 levél segítségével. A fellobbanó vonzódástól, szenvedélyen át olvashatunk nem csak a leánykérésekről vagy a harmonikus kapcsolatokról, de a szerelmi háromszögekről, rabságból írt leveleket, vagy a korkülönbség adta érzésekről. Ahogyan az várható, legdrámaibb részek a betegség, halál árnyékában kibomló szerelmek. Ami sok esetben jótékony hatásával erőt adott, meghosszabbította az életerőt.




Kiderül a sok kedves kedvencről, hogy bizony ők is emberek voltak. Szerettek, vágyódtak és szenvedtek, megcsaltak, elhagytak és hűségesek voltak. Nem csupán a vágy, de a féltékenység is velejárója a szerelemnek. Mindig izgatottan olvastam egy -egy kedvenc életének eme meghatározó mozgatórugójáról. A kapcsolatok hálóját szemezgetve, fejezetenként kis szünettel érdemes felfejteni. Bevallom, én egyből a kedvenceimet vettem előre, azaz nem sorban olvastam a könyvet. Elsőnek a nyolcadik fejezettel kezdtem, aminek Hárman a címe. Itt még jobban megismerhettem Szabó Lőrinc, Mikes Klára és Korzáti Erzsébet huszonhat éven át tartó kapcsolatát. Szenvedélyes, hullámzó, de kétségtelen, hogy nagy szerelem volt mind a három résztvevő részéről. Történetük megmutatja, közelebb hozza ezeknek az embereknek az évtizedekig tartó vívódásaikat, érzéseiket.


Nagyszerű és alapos összefoglaló fejezet jutott Krúdy Gyula kalandjainak is. Van is bőven levél és adalék erről is. Izgalmas volt a szakítás, elválás szakaszait megismerni. Szakítani is tudni kell, elengedni a másik felet. Lukács György, Ady Endre vagy Csáth Géza történetei ismertek ugyan, viszont nagyon emberiek. Fájón megrázóak a Rabság fejezet levelei. Bajcsy-Zsilinszky Endre, Bethlen István vagy Déry Tibor és Zelk Zoltán férfivágyai, érzései okos gondolatai a ma szerelmeseinek is üzenhet. Elgondolkodtató, amikor az alkotó életút a politika viharaiba kerül.










"Szerelem, szerelem édes gyötrelem"


A Féltékenység, hűtlenség is önálló fejezet kapott. Itt egyértelműen Kosztolányi Dezső és Radákovich Mária szerelme a legszebb, legizgalmasabb. Olvashatjuk a feleség, Harmos Ilona reagálását is, ami ugye nem véletlen az irodalomtörténet legkegyetlenebb, ugyanakkor legszórakoztatóbb leve lett.

Nyáry Krisztián emberien, mellébeszéléseket kerülve mutatja be a szereplők lelkivilágát, tetteik hátterét, egyes művek keletkezésének történetét. Ez pedig egyáltalán nem árt, így jobban közelebb kerülhetünk a műveikhez, vagy az alkotóikhoz. Jó ha tudjuk, kihez és miért születtek. Vissza viszi az olvasót a múltba, egy mára már eltűnt világról is képet ad. Az egykori szerelmes férfiak és asszonyok érzései ma is léleksimogatóan szépek. Ugyanakkor jó volt Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva izzó, szenvedélyes érzelmeiről is olvasni. A levelek, fejezetek végén találunk további információkat arról, melyik Így szerettek ők kötetben olvashatunk még több részletet a kapcsolatról.


Főleg azok a történetek tetszettek, amik valódi, kitartó szerelemről szóltak. Füst Milán és Jaulusz Erzsébet hatvan évig tartó kapcsolata nekem új információ volt. Persze a harmóniáról is jó volt olvasni, erre is akadt példa bőven: Móricz és Holics Janka, Jókai és Laborfalvi Róza, majd Nagy Bellához fűződő érzelmei meghatóak vagy Örkény István és Radnóti Zsuzsa kapcsolata.



A lezáró fejezet címe: Búcsú az élettől. Innen Szilágyi Domokos zaklatott életét és József Attila sorsát emelném ki. Szilágyi Domokos költészetét, életét, öngyilkosságát a diktatúra elleni küzdelem szimbólumaként szokták értelmezni. Bátor volt, én úgy érzem, hiszen halálát nagyon pontosan, tudatosan megtervezte. Nagy Mária pedig elismerést érdemlően engedte, hogy a szétesett család tagjai legalább halálukban együtt legyen. A képen a költő Hervay Gizellával látható.


Sok izgalmas és meghatározó szerelem van a lapokon. Ahogy az előszóban, én is továbbadva arra biztatom az olvasót: vegyen elő egy lapot, tollat és írja meg a legfontosabb embernek, aki hozzá közel áll érzelmeit, gondolatait, vagy egy köszönő levélkét. Mai rohanó, elgépiesedett technika uralta világunkban a kézzel írott, valódi levél sajnos szinte nem is létezik már. Pedig ez kincs, érték és személyesebb mindennél.

Kedvcsináló kötet, plusz információkat adhat, tovább olvasásra sarkall. Keresni kezdi az olvasó a személyekhez kötődő írásokat, verseket.

Soha, vagy ritkán látott családi fotókat láthatunk. Szemet gyönyörködtetően igényes a kötet dizájnja. Szép a kivitelezése, a borító, a lapok, a betűtípus. Jó kézbe fogni, nézegetni, a hangulatot garantálják a fotók is

Minden irodalom iránt fogékony, érdeklődő embernek ajánlom! Nagyszerű könyv!




Nyáry Krisztián: (Budapest, 1972. július 6.-)

kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar, a Merész magyarok – 30 emberi történet és a Festői szerelmek című könyvsikerek szerzője.








Corvina, Budapest, 2018
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631365368

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése