2018. december 24., hétfő

Karácsonyi levelek

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek 




                                                                     













Igazi szívmelengető, cukormáztól mentes karácsonyi levelek ezek. Jelen állás szerint a molyok értékelése alapján a 22. legjobb mese, és a 25. legjobb fantasy történet. Ez a könyv igazán különleges ünnepi hangulatot varázsol az olvasói lelkébe. Egy karácsonyi levélkupacnál sokkal többet ad. A Karácsonyi levelek angolul először 1976-ban jelent meg, a hazai kiadásra kellett még jó sok évet várni, egészen 2016-ig.




Tolkien apu, alias Karácsony apó 1920-tól 1943-ig írta szeretettel és humorral, saját rajzaival díszített karácsonyi levélkéit gyermekeinek. Érdekes nyomon követni a család életét a gyerekek számának emelkedése mentén. Először csak a kis John zoknijába került pár kedves sor, majd következett Michael, Christopher, és végül Priscilla. Jó volt megismerni, a család életébe picit belesni. Varázslatos, kis menekülés a szürke mindennapoktól, vissza a gyermekkor álmokkal teli, önfeledten reményekkel biztató világába. A szülői törődés, odafigyelés hangja szól ezekből a levelekből játékosan.









A hólepte borítékokon persze északi-sarki postabélyegző is volt. Karácsonyapó leveleit hol a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. Aranyosak és igazán derűsek ezek a levélkék. Tolkien nyelvi leleményei már itt is jelen vannak. Érdekes látni Tolkien eredeti kézírását a küldeményeken. Nem mellesleg az összes képeslapot a szerző maga festett. Angolul tudóknak, tanulóknak pedig izgalmas olvasmány lehet, hiszen a képek mellett az eredeti levelek képe is bekerül a könyvbe.
                                                                       



Az ajándéklisták mellé sok apró és hasznos tanács is akad a sorok közt. Ezek a levelek megismertetik a Télapó társait, az elképzelt útvonalat vagy a segítő társakat is bemutatja. Jegesmedve és társai a Hómanók, Vörös Törpék gondoskodnak a humorról. Talán sokaknak lesz meglepő, hogy Tolkien így és ilyet is tudott írni. Úgy veszi komolyan a gyerekeit, hogy nem lekezelő, és amikor felnőnek, kilépve a játékból, akkor is egy a varázs, az illúzió örök emléke ott ragad a szívükben. Amit tovább adhatnak a saját leendő gyermekeiknek. Kétségtelen, hogy a versek és levelek bája a tökéletes fordítással nem veszett el.



Tolkien ezekben a levelekben néha kitér a nagy szegénységre, amely a világban felütötte a fejét. Ez különösen 1939-től kezdve érezhető. Ezeket az éveket és az ekkor íródott leveleket a háború árnyékában -nem véletlen- átjárja egyfajta szomorú hangulat. A befejezés keserédesre sikeredett. Mind nagyobb gyerekeknek, mind pedig szülőként olvasva megidézi a gyermekkor minden örömét, titkát és mosolyát. Jó lehetett Tolkien-gyereknek lenni, várni a karácsony varázsát.

Maga a könyv is gyönyörű szép, igényes kivitelű. Méltó a legszebb ünnephez és Tolkien írói nagyságához, amit most egy másféle nézőpont alapján ismerhetünk meg. A Gyűrűk ura, a Hobbit ünnepelt szerzője négy gyermek édesapja is volt. Ez a törődés, szeretete kiolvasható a levelekből. Mondanom sem kell, hogy maga a könyv egy mestermű, amelyet érdemes elolvasni, és talán nem csak így karácsony táján.








John Ronald Reuel Tolkien 1892. január 3-án született a dél-afrikai Bloemfontein városában.


J. R. R. Tolkien angol író, filológus, egyetemi professzor. Az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora 1925 és 1945 között, és az angol nyelv és irodalom professzora 1945-től 1959-ig, de neve a nagyközönség körében inkább írói és költői munkái miatt ismert.

Bár nyelvészként számos színvonalas tudományos munkát is publikált Tolkien hírét mégis azok az írásai alapozták meg, amelyeket először csak magának és gyermekeinek szánt. A Nagy-Britanniában 1937-ben megjelent The Hobbit c. könyv volt az első, amely Középfölde világát és a finoman, ötletesen és kreatívan beépített középkori irodalom- és kultúrtörténeti forrásokat megnyitotta az olvasók előtt.

A Hobbitot 17 év munka követte A Gyűrűk Urán, amelyet először a kiadó kérésére a Hobbit folytatásának szánt. Az új könyv végül 1954-55-ben jelent meg először, három kötetben. A Gyűrűk Ura a hatvanas években hatalmas sikert aratott és azóta is rendkívüli népszerűségnek örvend. Sikere arra bátorította Tolkient, hogy visszatérjen a történet hátteréül szolgáló mitológiai történeketekhez. A Szilmarilok is igen ismert műve. Ezen művek folyamatos és időtálló népszerűsége alapozta meg Tolkien hírnevét a modern fantasy atyjaként. közeli barátságban állt C. S. Lewis-szal, a Narnia krónikái szerzőjével.

A királynő 1972-ben Brit Birodalmi Érdemrendet (C.B.E.) adományozott neki, és az oxfordi egyetem is díszdoktorává avatta. 1973. szeptember 2-án hunyt el, 81 éves korában.



Cartaphilus, Budapest, 2016
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632665535 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése