2016. november 23., szerda

Sasok a viharban

Viola Judit: Sasok a viharban 



                                                           








A történelmi regények a kedvenceim közé tartoznak, mindig érdeklődve olvasom őket. Sok olyan, számomra értékes szerző is van, akik kiemelt figyelmet kapnak tőlem, követem munkásságukat. Nagy érdeklődéssel vettem kézbe Viola Judit (írói álnév) új, első regényét, ami az 1200-as évekbe repít vissza. Többszörösen kellemes meglepetést okozott ez a könyv!




Első könyves írónő, aki egy remek címet választott a kitűnő borító mellé. Eddig minden adott az érdeklődésemre. A folytatás, azaz a lényeg pedig igazi meglepetés lett! Kaptam egy végig érdekfeszítő, letehetetlen, jól felépített, olvasmányos történetet. Ami egy sorozat ígéretes kezdete.



A Sasok a viharban című regény a vérzivataros, trónviszályos esztendőkbe, a XIII. századi Magyarországra viszi vissza az olvasót. A családtörténet az Aba nembeli Dávidról és három fiának - Finta, Péter és Amadé - férfivá érésének történetét meséli el. Ehhez sok izgalmas, és valós háttér információt épít a cselekménybe. Mindeközben az ország épp, átvészelte a tatárjárást, IV. Béla pedig a magyar nemzet megerősítésén és az ország újjáépítésén munkálkodik.


Nem csak a várak építésének időszaka volt ez Magyarországon, magát a királyi hatalmat is újjá kellett építeni, megszilárdítani azt. Kiskirályok, Csák Máté erre biztosan emlékszik minden olvasó az iskolai történelem órákról. Többre, mélyebben azonban nem nagyon, hiszen a tananyag elég szűkösen mutatja be ezt a kort is.
Aba Amádé, az ország egyik első embere, nádora, aki hűséges a királyhoz, maguk az Abák nemzetsége is több várat épített, de a fiai által a jövő reménységeit is jó hazafivá nevelte. Kalandok, összefogás és szeretet, barátságok, mellett a hűség, árulás, belsőviszály és harcokról mesél remek hangulatban a regény.




Nyomon követhetjük a három fiatal (sas) kezdő szárnypróbálgatásait az életben. A három Aba fiú – Finta, Péter és Amadé –, három különböző sors. Ezek bemutatása igen szemléletes, a család összetartása, szeretete vezeti, segíti őket. Apjuk féltő gondoskodása mellé nagyanyjuk, Izabella asszony szeretet is nagyban hozzá járul, ő kivételesen jól látja a három fiú erényeit, képességeit.

A párhuzam a legnagyobb fiú, Finta, és a nemzetes asszony elhalt öccse között sorsszerűnek tűnik.
Ő lesz Béla herceg jó barátja, aki hű lovagként szolgálja a királyi udvart. A visszautalások a francia családi szálra igen izgalmasak, hatásosak.

Remek karakter és jellemábrázolások adják a történet emberi oldalát. Izabella asszony lett a felnőtt szereplők közül a kedvencem, Karacs vitéz mellett. Izabella remekül irányítja, fogja össze a családot. Karacs, mint a fiúk nevelője figyeli, terelgeti őket a vitézi életben. Péter az Aba házi Lőrincz úrhoz kerül, akinek nincs saját örököse. Tőle kap nevelést, okítást, később birtokokat is, mint örököse.
A legkisebb fiú, Aba először Jászón tanul az atyáktól mindenféle tudományt, eleinte nem túl lelkesen. Később érezhetően ő válik főszereplővé, neki lesz nagyobb szerepe a történésekben, mint László herceg barátja és bizalmasa.




A kötet legfőbb erényének tartom az olvasmányos stílusa mellett, hogy a történések emberi oldalát,
a szereplők gondolkodását, vívódásait mutatja be az adott korban. Különösen a három fiú jellemfejlődése remek és látványos. Korhű hangulatú, izgalmas és valóban jó nyitása ez a sorozatnak. Hősiesség és ármány is akad bőven a történetben, Érdeklődéssel várom a további részeket. Viola Judit regénye igazi "sötét ló" volt a kínálati palettán, majd lett kedvencé. Az idei év egyik legjobb történelmi regényét adj az olvasóknak.




A regényt ITT tudod megvásárolni! Érdemes, ajánlom mindenkinek!








A regény fülszövege:




Vérzivataros, trónviszályos esztendőkben kalandozunk, a XIII. század végi Magyarországon. IV. Béla király nemrég verte ki a tatárokat a pusztasággá vált, földig rombolt, felégetett honból – de alig lát neki az újjáépítésnek, máris fellángol a családi háborúskodás a csak imént kihunyt parázs fölött.
A középkorban a harc a hatalomért nem pusztán udvari intrikákban merült ki: fegyverrel folyt a küzdelem a trón elbitorlásáért, a meggyengült ország területének szétdarabolásáért. Az agg, ám még mindig erős királyt nővére és saját fia, majd sógora is megtámadja.
Az utolsó Árpád-házi királyok végnapjainak idejében játszódó történelmi regény a réges-régi hatalmi játszmák izgalmas felelevenítése. A történetet az egyik királyhű nemesifjú kalandjain keresztül tárja elénk a szerző.
Szirtek csúcsán, nemesi sasfészkekben dőlhet el a királyság sorsa…












Athenaeum, Budapest, 2016
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936017









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése