2016. november 10., csütörtök

Puszi, Erzsi!

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!
A világ macskaszemmel





                                                                                             



"Az emberek logikája megfejthetetlen."









Mindig szerettem a macskákat, ezeket a szörmés kistigriseket. Önálló és eredeti személyiségük lenyűgöző varázserővel bír. Ezt már a régi egyiptomiak is tudták és tisztelték.


Erzsébet Fenevadova a bundás királynő, szőrös fülű, bajszos díva, szupermodell, politikai szakkommentátor asszony azaz: Erzsi for President a Facebook sztárja évek óta. Hűséges és alázatos szolgája, Homonnay Gergely újságíró. Az ő tolmácsolásában most alaposabban is betekintést kapunk kettejük jól működő, közös életének mindennapjairól.
Erzsébet valóban gyönyörű, lenyűgöző szépség. Csodásan zöld macskaszemeiben ott az értelem.



Életbölcsességeik és szakvéleményük megkönnyíti az eligazodást a mindennapjainkban, útmutatót adnak a problémák megoldásában. Mert vélemény az van természetesen, hozzáértő és elvitathatatlanul hasznosak ezek a napi túléléshez nekünk, alattvalóknak. A könyvben végig olvasmányos, jó stílusban megírt életükről mesél Erzsébet, enged közelebbi, mélyebb bepillantást. Kezdve az elején a legfontosabbal: az első találkozás, a ki kit is választ alapkérdésével, amire Erzsébet hathetes korában került sor. Gergely férfiasan bevallja, elsőnek bizony nem Erzsébet volt a számára kiválasztott kismacska, ám ebbe Erzsébetnek is volt beleszólása. Már ott és akkor egyértelművé téve, ők egy életre összetartoznak.


A posztokból már megismert vagány, szarkasztikus stílus ugyan itt is visszaköszön,
ám jóval visszafogottabban. Minden kis epizód egy egy bölcsesség, hasznos útravaló gondolat felvezetése után kezdődik. A névválasztás jelentős és fontos pillanataitól, a bundák és ékszerek világán át a cicászaton kötelezően megtett látogatásokról is őszintén mesél Erzsi. Az élet örömeihez tartozó macskák és a karácsony kérdéskört és a diéta szerepét is körbe járva, semmit nem kendőz el. Legtitkosabb vágyáról is mesél, elárulja mi lenne az!

Vállalja önmagát és osztja az igazságot híveinek. Wellnes macskamódra, és a paleodiéta rémségéről is megosztja velünk élményeit, tapasztalatait, ahogyan az eddigi első és egyetlen cinkevadászatról is megtudhatunk fontos részleteket, agy a cicászaton tett látogatásokról is. Nem könnyű egy kedves és megbízható, ugyanakkor ügyes cicadokit beszerezni. Erzsébet egyéni véleményét is megosztja velünk az ivartalanítás előnyeiről. Megfontolandóak, valóban.

Mindeközben szókimondó, bátran beszól, véleményez, őszinte humora nevetésre, gondolkodásra is készteti hűséges alattvalóit. Ezzel is feledtetve életünk millió napi apró, csak számunkra fontos problémáját. Lélekmelengető olvasmány, tuti, mosolyt csal az arcodra neked is!

A raklapnyi riomaré alapfeltétele a jó életérzésnek számára, ahogyan a tonhal is. Az maga az elixír!
A rémséges kalandokat tudja fokozni a porszívó és egy nyitva hagyott ajtó. Erzsébetet háromnapos eltűnése tette igazán sztárrá, közismertté személyét. A fél ország őt kereste... pedig csupán a padlásfeljáróig merészkedett. Hasonló, rémségesen traumatikus élmények még akadnak a macskalétben. A területmegjelölés és macskakényeztetés furcsaságairól is olvashat a kíváncsi rajongó. Egyénien sajátos humora teszi kivételesen szórakoztató, boldogító olvasmánnyá a kötetet. Ahogyan illik, a záró fejezet a Világbéke fontosságát ecseteli.



A humoros bölcselkedések mögött azonban a figyelmes olvasó komoly pillanatokat is talál. Megfontolandóan őszintén nyilatkozik az Elnökasszony saját macskalétének élményeiről és az őt körülvevő világ kétlábú szolgáiról. Szórakoztatóan pontos látlelet ez, amire lehet egyet legyinteni, á, csacska macskaságok ezek, de nem! Ha belegondolunk Erzsi for President gondolataiba, beláthatjuk
jól érzékeli és elemzi nekünk a kétlábúak világát. Vehetjük afféle görbe tükörnek is. Néha bizony
a saját életünket nehezítve kergetjük a boldogságot, szerelmet. Olvasás után megerősödött bennem
a vágy, következő életemben macska szeretnék lenni, és nem csak a kilenc élet miatt. ha még egy ilyen gondos személyzetet is kapok, macskaságom mennyország lehet itt a földön.
Addig beérném egy Puszi, Erzsi! trikóval is, mint ereklye.


A könyvet cuki grafikáival Zsiga Laura tette varázslatosan macskássá. Erzsit a Facebook -on tudod követni, életéről további képeket, apróságokat ott tudhatsz meg. A képeket is onnan kölcsönöztem ajánlómhoz. Az oldal elérhetősége: itt,  IDE kattintva érhető el.

Ajánlóm végére idemásolom Erzsébet Fenevadova egyik számomra kedvenccé lett tanácsát, érdemes megfontolni! Örök igazság, ép bundában, ép lélek lakozik! Ehhez hozzátartozik egy alapos kefélés is....!

"Aludj sokat, mozogj rendesen, egyél tonhalat, és ne csak az alomba szarj, hanem a világra is.
Ez a hosszú, boldog élet titka."




















Libri, Budapest, 2016.


188 oldal · ISBN: 9789634331308 · Illusztrálta: Zsiga Laura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése