2016. november 5., szombat

Augustus

John Williams: Augustus  




                                                                         








A hazai olvasóközönség tavaly ismerte meg igazán John Williams nevét, amikor megjelenése után ötven évvel a Stoner című regénye világsiker lett. Az sajnálatos tény és érdekesség, hogy a szerző nem volt túl termékeny író, és már rég elhunyt. Könyvei most az újrakiadások révén aratnak sikert, kerünek be ismét a köztudatba. A Stoner váratlan sikere után az író utolsó regénye az 1972-ben kiadott Augustus a Park Kiadó újdonsága.


Amíg a Stoner egy egyszerű életet élő, konfliktuskerülő professzor életélről mesél, addig Augustus császár karizmatikus alakja egészen más olvasási élményt ígér.
Mégis akadnak hasonlóságok a két férfiú sorsában.

Nem életrajz, nem történelmi olvasókönyv, nem is kalandregény ez. Irodalmi élményolvasás, kifinomult, letisztult sorokban bontakozik ki Róma első császárának élete, tettei
és gondolkodása. Ennek révén jelenik meg ez a színes világ, viszi egy varázslatos utazásra az olvasót a múltba. Williams bebizonyította, nem a mennyiség a fontos. Négy regényt hagyott hátra az utókorra, és a Stoner után ismét egy nívós irodalmi élményben lehet része az olvasónak. A több mint kétezer évvel ezelött történtek okoznak érdekes, meglepetést. Mindemellett értékes dokumentum és tartalmas élmény a ma emberének is, amiért a szerző 1973-ban megkapta a Nemzeti Könyvdíjat.



A három fejezetből álló levélregény első fejezetéből megtudhatjuk, hogyan lesz nagybátyja, Ceasar meggyilkolása után a fiatal, alig tizenkilec éves, álmodozó ifjúból a római történelem egyik legnagyobb formátumú alakja. Octavius már 19 évesen elérte a hatalom csúcsait, majd 31 évesen a birodalom első emberévé vált.

Ő lett az első császár, azaz: Gaius Octavius felemelkedése után Augustus néven uralkodott.
Hosszú életét 76 éves korában bekövetkezett haláláig követhetjük nyomon. A mű nagyrészt levelekből, naplórészletekből, feljegyzésekből áll össze. A második fejezet főhősnője a lánya, Júlia, akinek élete elég boldogtalan lett. Három politikailag elrendelt házasság után keveredik bele férje
és apja ellen szőtt összeesküvésbe, ezért száműzetésbe kényszerült. Általa kap hangsúlyt a hatalom éveiről mesélő fejezet. Van szerelem, barátság, családi kapcsolatok kontra politika. A mindent felülíró, már akkor is elsődleges államérdek. Gyönyörűen megírt, nagyon sűrű történet.

Napról napra ott élhetünk Rómában, sétálhatunk az utcákon, a Forumon. Lehet izgulni, nyomon követhetünk egy-egy ármányos összeesküvés többoldalú bemutatását. Megismerhetjük annak következményeit, kimenetelét. Járunk lakomákra, fürdőkbe, összejövetelekre a kor neves költőivel, politikusokkal. Felbukkan a regényben Ovidius, Horatius, Vergilius alakja is.


Talán maga Williams is tudta, hogy ez lesz a hattyúdala, és mindent bele tett, amit a világról, az életről, a művészetekről, a politikáról gondolt. Ezt tolmácsolja főhősével a harmadik fejezetben, ami egy hosszabb levél csupán. Augustus megindító elmélkedése, életére való visszatekintése zárja le az eseményeket.

Történelmi regény, de nem száraz történelem, ami a fordító Gy. Horváth László érdeme. Neki köszönhetjük a Stoner csodás világát is.




John Edward Williams (1922-1994) amerikai író, költő, egyetemi tanár. Denverben tanult, majd tanított irodalmat. Két verseskötete mellett négy regénye jelent meg élete során: Nothing but the Night (1948), Butchers Crossing (1960) Stoner (1965) Augustus (1972). Ötödik regénye a The Sleep of Reason 1994-ben bekövetkezett halála miatt befejezetlen maradt.

Eredeti mű: John Williams: Augustus (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1972
Park, Budapest, 2016
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552773 ·
Fordította: Gy. Horváth László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése