2016. november 21., hétfő

A titkos zarándok



John le Carré: A titkos zarándok




















John le Carré klasszikus kémregényeinek szereplői visszatérnek. Vérbeli, több szálon futó kémtörténet le Carré kifinomult stílusában.



Különleges volt megismerni, visszatekinteni a szereplők előzmény-életére, a fejezetek mindig hagytak egy nyitott kérdést a végén. Szövevényes, reálisan ábrázolt történet le Carré megszokott történetvezetésével, élmény volt olvasni. Lényegre törő leírásaiban apránként épül fel a történet.
Nem az a könnyed esti olvasmány, nagyon kell figyelni minden momentumra, az elejtett félmondatokra, mert komoly jelentőséggel bírnak.


Egyértelműen le Carré legjobbjai közé tartozik, ahogyan a Suszter, szabó... is vérbeli kém sztori.
A kellően szövevényes, titokzatos és jól kidolgozott történet az Oroszország Házat is megjárt, visszavonulására készülő Ned hírszerzői pályafutásának utolsó állomásaként a sarratti Óvodát
vezeti, ahol a jövő kémeit képezi ki. A kiképzés végét ünneplő vacsorára természetesen meghívja mentorát, George Smiley-t. Ez remek alkalom kémpályafutásukat megidézni egy egy izgalmas eset felelevenítése kapcsán. Sok háttér-információt kap az olvasó.



George Smiley mondhatni nem a megszokott, olvasó által elképzelt, filmekből megszokott kémfigura. Ő se nem szép, nem is különösebben izmos, csupán jó megfigyelő, akinek vág az esze. Mondhatni szürke kisegér, aki jól el tud vegyülni, nem különösebben feltűnő figura. Az olvasó megismerheti a Körönd kasztrendszerét és a hidegháborús idők titkos világát. Ismét beutazhatjuk Hamburgtól, Gdanskon és Bejrúton át egészen a Távol-Keletig, újabb és újabb poklokat megismerve a kémek világát.

Emlékeikben utoljára lépnek színre John le Carré Karla-trilógiájának klasszikus alakjai: George Smiley mellett Bill Haydon, az örökös túlélő Toby Esterhase, valamint az enervált Peter Guillam. Megelevenedik a tragikus múlt, és sejlik fel a még tragikusabbnak tűnő jövő. A történetek szépen illusztrálja, mutatja be a titkosszolgák életét a hidegháború utáni években. A világ változásai az ő tevékenységükre is kihatnak: a berlini fal leomlott, a szocialista kémhálózatok is átalakulóban vannak. A puszta logikájuk mellett fontos szerep jut a pszichológiának, és saját személyiségükkel való megküzdésnek. A jellemrajzok nagyon jók, a stílus is, a párbeszédek életszerűek, hihetőek.
Tetszik ahogyan ír Le Carré , ahogy megjelennek a hangulatok, a feszültség, a történet kibontása.

Néha ugyan nehézkes követni az időváltásokat, valamint az olvasóra zúduló rengeteg nevet. Jó kémekhez illően, akad akinek több neve is van... kell figyelni. Nincsenek hibátlanul tökéletes emberek, a szereplők emberi gyarlóságaikkal küzdenek.
John le Carré novelláskötete nem csupán a Körönd, a hidegháború és egy titkosügynöki pálya bravúrosan megrajzolt fináléja, hanem egyúttal egy olyan életé, amelyre a hiábavalóság, a dicstelenség és a kínzó bűntudat árnyéka vetül.

                       


John le Carré: 1931-ben született. A berni és oxfordi egyetemeken végzett, tanított Etonban. A hidegháború idején rövid ideig a brit hírszerzésnél dolgozott. Az elmúlt 50 évben íróként lett sikeres. Olyan regények fűződnek nevéhez, mint: az Ébresztő a halottnak, A panamai szabó, Törékeny igazság, Suszter, szabó, baka, kém, Hajsza, Csapda. Több regényéből mozifilm is készült.











John le Carré kémtörténeteit ITT tudod megvásárolni az Agave Könyvek Kiadónál kedvezménnyel!




Eredeti mű: John le Carré: The Secret Pilgrim

Eredeti megjelenés éve: 1990
Agave Könyvek, Budapest, 2016
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191391 · Fordította: Orosz Anna






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése