2016. november 25., péntek

Sima ügy

Elmore Leonard: Sima ügy 
                                                                                     

A Detroit Dickense néven is emlegetett Leonard több mint negyven krimit hagyott hátra. A bőséges életműből van mit szemezgetni, pótolni a még kiadatlan regényeket. Ez a történet eredetileg 1976-os megjelenésű. Remek képet fest az akkori Amerikáról, mintha egy korabeli Starsky és Hutch epizódba csöppenne bele az olvasó.A lezser dialógusai, humoros stílusa adja az alaphangulatot, igazi felüdülés. Egy jó és szórakoztató kriminek nem feltétlen kell vérben tocsognia, hullahegyeket felmutatnia két oldalanként. Ez nem abba a kategóriába tartozó krimi, bár olyat is tudott Elmore Leonard írni.


A két főhősünk szerethető alak, mondhatni szimpatikusak. Két jobb sorsra érdemes, álmaikat
eddig megvalósítani nem tudó figurák.Természetesen a könnyebb, gondtalan élet megvalósításához pénz kell. Frank Ryan autókereskedőként dolgozik, ám titokban álmodozik, és kidolgozza a tökéletes fegyveres rablás tízparancsolatát. Ebben látva a gyors és könnyű pénzszerzés lehetőségét. A másik szereplőnk Stick, akit éppen Frank bejelentésére kapnak el a zsaruk. Ugyanis kocsit lopott Frank telepéről... ezzel a nyitó jelenettel indul a regény.

Frank lenyűgözve figyeli Sticket a bíróságon, mennyire dörzsölt és nyugodt, majd egy váratlan fordulattal megmenti a büntetéstől. Jó alap egy kezdődő barátsághoz, az alaphangot könnyen megtalálják. Ismerkedés után Frank beavatja tervébe, hiszen már csak egy megbízható és rátermett társ kell a tökéletes bűnténysorozat elkövetéséhez.A történet könnyed, humoros, pörgős. A heti két -három kisebb rablásokból remekül élnek, jönnek
a benzinkutak, szupermarketek és italboltok. Csak készpénzre mennek, udvariasak, a fegyvert csupán
a hatás eléréséhez viszik magukkal, de nem használják. A sajátos páros és a kidolgozott tízparancsolatuk eleinte jól működik, az üzlet beindul. Hangulatában jól idézi a korabeli Amerika jellemzőit. Kamerák, biztonsági szabályok még alig, szinte nincsenek. Tudatában vannak, hogy a rendőrök leterheltek és azzal, hogy a kisebb tételű rablásokkal szinte nem is foglalkoznak. Azonban ahogy a közmondás is tartja, semmi nem tart örökké. Egy véletlen és meglepő eset kapcsán a srácok képbe kerülnek a rendőrségnél, ugyanis Sticket kirabolják egy parkolóban... és egy fegyver is eldördül.

Innen már homokszemek kerülnek a gépezetbe, Frank is vérszemet kap, nagyobb falatra vágyik.
Emelik a tétet, bevesznek másokat is a "nagy tervbe". Ők azonban másképp diktálnak.
A fergetegesen mulatságos történet itt már véresen komoly krimi lesz. Hőseink pillanatok alatt
válnak piti kis rablókból kemény fickókká és lesznek üldözöttek. Sajnos a saját szabályaikat is megszegik így elkerülhetetlen a vég. A könnyű élet alig három hónapig tartott nekik. A befejezés egészen eredeti ötlettel zárja le az eseményeket. Gyorsan olvasható, életszerűen, realisztikusan ábrázolt történet, gyors és csattanós reakciókkal.
ELMORE LEONARD az alvilág ábrázolásának nagymestere: utánozhatatlan, fanyar humora és sziporkázóan eleven párbeszédei teszik szórakoztató kikapcsolódássá, valódi gengsztertörténetté
a Sima ügyet.


Elmore Lonard krimijét és a  Jaffa Kiadó regényeit ITT tudod kedvezménnyel, ingyen postával megvásárolni!
Elmore Leonard: író, forgatókönyvíró:(1925. október 11 - 2013. augusztus 20)

vitathatatlanul az amerikai krimiirodalom ikonja. A 2013. augusztus 20-án elhunyt szerző könyveit milliók olvassák, kiváló filmrendezők dolgozzák fel regényeit. Ő maga is írt forgatókönyvet pályája során. Első jelentős műve a Hallgatag ember Paul Newman-nal a főszerepben került a mozikba 1967-ben. A legközismertebb filmes feldolgozások regényeiből: Jackie Brown, Szóljatok a köpcösnek és a Mint a kámfor. Ezek filmes feldolgozásban is hatalmas sikerek voltak. 2012-ben megkapta az amerikai Nemzeti Könyvalap életműdíját.

Jaffa, Budapest, 2016
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609664

2 megjegyzés:

  1. Egészen megjött a kedvem ehhez a könyvhöz, pedig krimit ritkán olvasok.;) A humor igencsak vonzóvá teszi.:) Bea

    VálaszTörlés
  2. Tényleg humoros, nem véres. Kifejezetten szórakoztató.

    VálaszTörlés