2016. november 7., hétfő

A Nyugat ura

Urbánszki László: A Nyugat ura 
Anno Domini 1246




                                                     








Nincs könnyű helyzetben a blogger, aki végig kalandozta a tatárjárás-kori Magyarországot Urbánszki László segítségével. Mit is írhatnék, erről a remek sorozatról, amit az előző öt regény kapcsán még nem írtam le?


Ezúttal is pörgős és hiteles a sztori, valódi hús-vér emberek a szereplők, szerethetően emberi vonásokkal, vagy ármánykodóan aljasak, ahogy a való életben is. Valósak a történelmi alakok, szenvedélyes szerelmek, cselszövések, csaták, remek jellemrajzok adják a regény savát-borsát. Nagyszerű lezárása a sorozatnak. A mai történelmi regények közt egy színvonalas és szórakoztatóan érdekes, nagyszerű kalandokban bővelkedő regénysorozat az Anno Domini.







Bevallom, amikor letettem a könyvet, sajnálkoztam: tényleg vége Leventéék kalandjainak? Már a legelső rész, a Vérszagra gyűl kedvencem lett, Urbánszki megvett kilóra. Az 1241-42-ben kezdődő események lendületes, sok izgalommal és remek történetszövésével egy erős kezdő történettel indult. Amit végig tudott színvonalban tartani és ez nem kevés! Sőt, mintha a Dalmát háború epizód óta, még jobban ráérzett volna, bátrabban adta saját hangját. Nem akart új történelmi tényeket felfedezni, más megvilágításba helyezni a megtörténteket. Minden regény végén a szerzői jegyzetben elmondta, némileg esetenként igazított a tényeken, de ez semmit nem vont le a sorozat erényéből. A szereplők nagyszerű karakterek, erős történetein nem érződik semmi görcsös igyekezet. Maximális kikapcsolódást, remek szórakozást adva olvasóinak még sok apró háttér információkkal is megszórja azokat. Sok érdekességet ír le a korról, a nomád népek életéről, az akkori szokásokról, hagyományokról. Legyen az egy fogadó az út mentén, páncél vértezet vagy láncing leírása, kemény csaták és sebesülések megjelenítése. A gyógyfüvek, javasasszonyok tudása alapos és hasznos.

Lenyűgözött a tatárok, társadalmának leírása, akikről valljuk be, mi átlagolvasók annyit tudunk,
hogy lerohanták, és felégették Magyarországot. Ezen a történeten keresztül beleláthatunk a történelmi események hátterébe is. Persze az akkori hatalmi harcokon át a hazai viszonyokról is kirajzolódik a kép.


IV. Béla király és kora úgy kerül közel az olvasóhoz, hogy tátott szájjal merülünk el a múlt ködében.
Volt itt a tatárokon kívül sáskajárás, kalandos marhahajtás és várfoglalás, ármány és szerelem.

A benei csapat és a mocsár világa jól megjelenik képileg az olvasó elé rajzolódik. Érezzük a sáslevelek éles szélét, a hínár és mocsár szagát, a táj szépségét látjuk olvasás közben. Hihetetlen alapos és szemléletesek ezek a képek, szerettem olvasni, hiszen a történet véresen komoly valóságát jól színezték, oldották azt. Urbánszki lírája is megcsillan a regénysorozat minden részében. Történelmi regény, történeti hűséggel. A szereplők ott és akkor a létezésükért, életükért küzdenek, amihez sok cselt is felhasználnak. A magyaros virtus, lelemény sok esetben segíti ki őket útjuk során. Ehhez járul a pajzán humor, a finoman merész, picit erotikus leírásokkal megtűzdelve. Fergeteges, jópofa nyelvi leleményeivel képes az olvasóit magával ragadni: jó stílusban megírt, vitt a történet szinte filmre illő.


Labolcs, Lados, Levente, Kerecse mellett néhány női alak is kiemelkedően fontos szerephez jut. Szépa kikapóssága, erős, de okosan határozott alakja az egyik kedvencem lett.

Urbánszki László egy valódi mesemondó, aki nagyon ért hozzá, hogy sajátosan egyéni hangjával hogyan szippantsa be történeteivel az olvasót! Élmény olvasni, hiteles, őszinte és izgalmas regényeit minden történelem és kalandvágyó olvasónak ajánlom.



Ja, hogy ki és miért, hogyan lesz A Nyugat ura, mi is történik Leventéékkel, melyik szereplőtől és hogyan veszünk búcsút, miféle kalandok várnak hőseinkre, egyáltalán mi is történik a lezárásban azt olvassátok el, érdemes! Labocs külön fejezetet érdemelne, amit alakít a történet során. A dőlt betűs részekre külön felhívnám a figyelmet, az szinte történet a történetben, ami a végére kerekedik ki.
Azt is megtudhatjuk, hogy miért is "harcias" Harcias Frigyes osztrák herceg, van szerelem, barátság, családi kapcsolatok kontra politika, ami mindent felülírt, már akkor is elsődleges államérdek. Na, ehhez Leventének és társainak is lesz néhány ötlete. Gyönyörűen megírt, nagyon sűrű, fordulatokban gazdag, kalandos történet. Szívből ajánlom az egész sorozatot a történelmi regények kedvelőinek. Egyébként nagy erőssége a sorozatnak, hogy külön-külön is kerek történeteket ad.

Az Anno Domini sorozat eddigi kötetei:
Vérszagra gyűl, Fegyver csörög, A lándzsa nemesei, A dalmát háború, Az Arany Horda árnyékában.




Urbánszki László (1954) remek kezű faműves mester és nagyszerű történelmi regényíró. A "magyar vadnyugat" megteremtője a kortárs történelmi prózában.
Nevével 2010. óta találkozhatnak az irodalom kedvelők. Ekkor került a könyvesboltok polcaira az Odakint, a pusztában című novelláskötete. Ezt követte a Nemtelen nemesek, majd 2014 októberben a Vérszagra gyűl című regénnyel indult el az Anno Domini sorozata.







Gold Book, Debrecen, 2016
352 oldal · ISBN: 9789634264323



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése