2015. március 26., csütörtök

Az ABBA lemezei I.

Az ABBA lemezei I.

                 


Összefoglaló, néhány érdekes adat és a dalok háttere, a lemezek születéséről és sikereikről. Amikor eseményszámba ment az évi nagylemez megjelenése, hozzájutni sem mindig volt ez egyszerű, idehaza.
Ehhez a Jugoton kiadó és a határ közelsége sokat segített, mert az MHV 1979-ig csupán néhány
kislemezzel örvendeztette meg a hazai rajongókat. Igen, akkoriban ez nem ment egyszerűen, "kincs" volt
egy - egy lemezük. Nézzük sorban a 8 stúdióalbumot.

A sikertörténet ugyan 1974-ben tette világszerte ismertté az ABBA zenéjét és nevét, a tagok már a hatvanas évek közepén ismerték egymást. A két lány szólóban énekelt, míg a fiúk saját együttesükkel zenéltek. Az ismeretségből barátság, közös munka, majd előbb Björn és Agnetha részéről szerelem és házasság is lett. (Esküvő: 1971.). Az ABBA volt az első igazán profin menedzselt akkori pop együttes. Stig Anderson (1931–1997) menedzser és dalszerzőként segítette őket, neve szorosan összeforrt az együttessel.  Az ABBA nevet is ő találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Eleinte a szövegekben is sokat segített, ők találták ki a "videóklippeket" is.

Az első lemez még a tagok nevével ellátva jött ki 1973. március 26-án.
A felvételek még előző év őszén kezdődtek. A túl hosszú névsor miatt, később egyszerűsítettek ABBA névre, és a lemez a Ring Ring címmel került forgalomba. Az albumon
12 dal hallható, és csak a skandináv országokban jelent meg. (limitált darabszámban Nyugat-Németországban, Ausztráliában, Dél-Afrikában és Mexicoban is). 
Ezzel a dallal és már ABBA-ként indultak 1973-ban a Melodifestiválon, ahol a dal harmadik helyezett lett...
A "szakértő zsűri" ekkor még nem adott nekik esélyt az Euróviziós indulásra, erre a következő évig kellett várniuk. Ha visszahallgatjuk ezt az első lemezt a címadó dal mellett talán egy dal maradt fent az idő rostáján.
Ez a  a People Need Love tekinthető az első közös sikernek. Valahol azonban ők is elkezdték, és így jól nyomon követhető a zenei fejlődés is. Sőt, eleinte a két lány csupán vokálozott és a háttérben táncolt.

1974-ben kijutottak az Euroviziós Dalfesztiválra, amit április 6-án meg is nyertek Waterloo című számukkal. Ekkor vette kezdetét az ABBA nemzetközi karrierje. Innentől már Európában is ismertté váltak, a Waterloo betört az angol és a német piacra is. 1974 őszétől kezdve 1975 elejéig Nyugat-Németországban, Hollandiában, és Skandináviában turnéztak, szinte mindenhol telt házas koncerteket adtak. Benny nyilatkozata szerint az esélytelenek nyugalmával indultak és a feltűnő, színes kosztümökkel akarták felhívni a figyelmet magukra a zenéjük mellett.
A második stúdióalbuma eredetileg 1974. március 4-én jelent meg, ez volt az együttes első, Skandinávián kívül megjelent albuma.
A 11 dalból mára már csak a címadóra emlékezünk.


                                                                                  
Az Abba 3. stúdió albuma, amit a rajongók csak "A limuzinos album" néven ismernek, (a lemezborítón az együttes tagjai egy limuzinban pezsgőznek) 1975. áprilisában került forgalomba.
A lemezen olyan klasszikussá lett dalok szerepelnek, mint a Mamma Mia, I do, I do, I do, Bang-A-boomerang és az SOS. Két rockosabb hangvételű dal is van ezen a lemezen: Rock me és a So Long. 

Ezek a dalok közül az SOS vált kiemelkedő sikerré, lett fontos dal. A kezdeti siker utáni hullámvölgyből kiemelte a csapatot és visszatértek a csúcsra, és ez lett az első videóklip is. Angliában 10 héten át volt listavezető dal. Az albumot CD-n először 1987-ben adták ki. 
A korszak lezárására kiadták az
együttes első válogatásalbumát, 1975. novemberében. Ezen az 1972. és 1975. közt készült felvételeikből válogattak ki 14 dalt a lemezre. A borító humoros grafikájával és a lemez kinyitható, belső oldalán van a híressé vált "csókolózós" kép.
  
Az egyre nagyobb siker és a zenei fejlődés érezhető a korai lemezek közt. Már nincs szükség feltűnő kosztümökre, az ABBA megtalálta a saját hangját. Az énekesnők eltérő hangszínei - Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán - jól kiegészítik egymást. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Legtöbb daluk angol nyelvű, de közülük sok eredetileg svédül íródott. Énekeltek még spanyolul, németül, franciául is. Első emblémájukat Rune Söderqvist tervezte News Gothic betűtípussal, Benny tükrözött B betűje az 1976-os ARRIVAL lemezen jelent meg először, és később ez a verzió az együttes hivatalos márkajelzésévé vált.

Negyedik sorlemezük, az 1976. október 11-én megjelent Arrival, már igazán jelentős slágereket tartalmaz. Ezzel első számú bestseller lett Európában és Ausztráliában. Kifinomultság, profi hangzás, remek szerkesztés jellemzi. A címhez méltó módon (Érkezés) az ABBA ezzel az albummal érkezett meg pályája csúcsára, ahol még sokáig működött elképesztő sikerrel. Slágergyártás gőzerővel, amit néha a kritikusok fanyalgása kísért, ám a rajongók nagy megelégedéssel és örömmel fogadtak. Magyar kiadásban ugyan nem látott napvilágot ez a lemez, de a legnagyobb slágereket kislemezeken már kiadták. A klippek is kezdtek szerepelni a magyar TV műsorán. Az album bekerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe.

 
Erről az albumról először a Money, Money, Money című szám jött ki, ami hatalmas sikert aratott, majd a Knowing Me, Knowing You című szám, ami 5 hétig volt az első az angol toplistán. Ezt követte a Dancing Queen példátlan sikere világszerte. Ez a dal az amerikai listák élén is szerepelt. 
A dalt előadták korabeli jelmezekben 1976. júniusában a  Svéd Királyi Operában megrendezett gálán. Itt köszöntötték Carl Gustav királyt és menyasszonyát Silviát.
Érdekesség, hogy a lemez 10 dala közt nem szerepel az1976 márciusában elkészült Fernando, ami az egyik legsikeresebb számuk. Ez a dal a nagylemez beharangozására készült, csupán kislemezen érhető el, illetve a későbbiek során került fel válogatásalbumaikra. Sőt, eredetileg ez Frida szólólemezén szerepelt svédül, és a siker hatására lett ABBA-dal. A borítón az együttes ezúttal egy rendőrségi helikopterben látható.



A következő bejegyzésben jön az ausztráliai koncert-turné, majd az ehhez köthető mozifilm.
A Voulez-vous, Super Trouper és az utolsó közös lemez a The Visitors. 


 A kezdeti színpadi jelmezek is változtak,
egyre letisztultabbak, csinosabbak. 




 

Forrás: ABBA hivatalos oldala, wikipédia,
valamint: : Benny Andersson – Björn Ulvaeus – Judy Craymer: Mamma Mia! könyve.
                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése