2015. március 10., kedd

A homokóra szemcséi

Christian Pahlvai: A homokóra szemcséi
  Az iráni uralkodóház titkai

 






Ez a kuriózumnak számító könyv 2011 őszén jelent meg Franciaországban, a szerző szülőhazájában.
Ugyanis Christian Pahlavi Párizsban született egy  francia anyától és egy ott állomásozó német katonaorvostól, még 1941-ben. Hogyan lett  az iráni sah unokaöccse? A véletlen folytán, amit szerelemnek is hívnak. Alig négy éves, amikor filmsztár szépségű anyja megismerkedik, majd feleségül megy az iráni sah öccséhez, Ali-Reza Pahlavi herceghez, aki a császári hadsereg századosa, és éppen Párizsban tanul. Nem hiába Párizs a szerelem fővárosa.
Ali-Reza még az esküvő előtt saját gyermekeként ismeri el Christiant, aki így a perzsa korona potenciális várományosa lesz… Nem héthöznapi a történet, ahogyan alakul a kisfiú további élete. Boldogan élnek a francia fővárosban, megszületik a kisöcsi is, amikor 1952-ben Iránba költöznek. Igen viharos időszak ez Irán életében, de ezekről a belpolitikai viszályokról itt Európában nagyon keveset tudhattunk. Christian most fellebbenti a fátylat több olyan eseményről, ami nem csak az ő életére volt nagy hatással. Imádott nevelőapja tragikus és nem egészen véletlen repülőgép szerencsétlensége mögött a saját testvéröccse, a sah állt.

Így az udvarban csak  „kis fritzképű francia fattyú”-nak emlegetett Christian gyermekkora véget is ért. Ez a mondat elég sokat elárult az ottani belviszonyokról. Anyját eltűrték, de nem szerették. A sah később gyermek hiányában nagylelkű ajánlatot tett anyjának: váljon el a már halott testvérétől és ő, mármint a sah örökbe fogadja a közös fiukat... Nos, innen megint egy nagy kaland lesz az életük: a menekülés.

A számtalan családi anekdotát felidéző, múltba révedő emlékezés alatt kirajzolódik az élet Teheránban.
Ez a titokzatos ország, a mesés kelet világa, az ott élők szokásai és mindennapjai elevenednek meg a lapokon. Az ottani dolce vita 1979-ig tartott, amikor is az iszlám forradalom mindent elsöpört.

Addig azonban az élet olyan remek és igazán jó lehetőségeket kínált a testvéreknek, hogy van miről mesélni. A sokszereplős családtörténet, a rengeteg ismert ember, akikkel találkoztak színessé és élvezetessé teszik a történetet.  A sorok közt olvasva kirajzolódik az uralkodói elit élete. Néhány mondatban megtudhatjuk, hogy a francia sztárokat örömmel látták vendégül egy-egy zárt és szűkkörű koncertre: így  Sylvie Vartan és Johnny Hallyday is megfordult a hercegi udvarban.

Az iráni forradalom története közismert. Carter elnök és döntése 1978-ra új szeleket hoz. Az uralkodócsalád életében drámai a változás. A "fekete pénzek" történései és a világban tetőző olajválság
nem múlik el nyomtalanul Teheránban sem. Az emlékek tömörek és borzalmasak. Irány újra Európa.

Megismerhetjük Christian felnőtt életét, családalapítását. Szerelme sem egyszerű családi háttérrel rendelkezik. A cseh katonai attasé apa, és az iráni nagykövet lánya, Jana egy életre megbabonázta a fiatalembert. Négy fiúval örvendeztették meg egymást hosszú és boldog házasságukkal.

Christian Pahlavi élete és sorsa szorosan összefonódott Iránnal. A mesés keleti életforma és az élettől kapott lehetőség kárpótolta a német származású és soha nem ismert apa hiányát. Egészen 2005-ig nem is tudta igazán, ki a vér szerinti apja. Ekkor járt utána és tett pontot életének erre a szakaszára.

Afféle kuriózum ez a könyv. Jó stílusban megírt, élvezetes és igen érdekes tartalommal az olvasóknak. Irán megértéséhez is sokat segít. Az ottani szokások és hagyományok tükrében láthatjuk a történéseket. Ugyanakkor megismerhetjük nem csak az uralkodó család titkait, de Christian életének fontos állomásait is. Hogyan élte meg a felnőtté válást, imádott anyja elvesztését, majd a szerelmet. Elmerülhetünk a sorok közt olvasva, ha nem is az Ezeregy éjszaka meséiben, de a valóságban mindenképpen.
A sokszereplős családfa alapos bemutatásra kerül, a tükörkép őszinte.

 Christian Pahlavi ma Nizzában él, abban a házban, amelyben 1904 tavaszán Jókai Mór utolsó regényét megírta.
A ház falán emléktábla áll…


Jó kikapcsolódás és érdekes olvasmány, színes háttér az emlékek halmaza.












Tarandus, 2012
248 oldal · ISBN: 9786155261008
  Fordította: Kazanlár Szilvia



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése