2015. március 20., péntek

Észrevétlen

Mari Jungstedt: Észrevétlen


















Stockholmtól 35 percnyi repülőútra van Gotland fővárosa, Visby.
A virágos és színes főváros a macskaköves utcák, terek,  mesébe illő öreg házakkal, kávézókkal, előttük tarka virágokkal, háttérben a kristálytiszta skandináv levegőtől elképzelhetetlenül kék tenger.
Visby, Svédországban egyedülállóan – köszönhetően az enyhébb klímának is – amolyan déli hangulatú városka. A Szentendre méretű és lakosságú Visby – és vele Gotland szigete – a kelettel kereskedő vikingek legfontosabb balti tengeri bázisa volt, majd később az észak-német Hanza szövetség tette rá a kezét, hasonló okokból. Ebből az időből (1200-as évek) származik a belvárost ma is teljes egészében körülvevő városfal.

Ez a mesésen szép kis sziget adja a hátteret az új skandináv kriminek, ami a TEA KIADÓ újdonsága.
A fentiekből kitűnhet, itt nem kevés bonyodalom származik egy váratlanul elkövetett gyilkosságból.
A tengerparton talált női holttest sokkolóan hat a kisváros minden lakójára. Nem csak a közelgő turistaszezon miatt... A rendőrség nagy erőkkel kezd nyomozni és gyorsan rövidre is zárja az ügyet.
Családi vita, féltékenység, tárgyi bizonyíték, minden stimmel, elkövető a rács mögött - szerintük.
Ugyanis hamarosan újabb áldozatra találnak!

Mari Jungstedt első krimije 2003-ban jelent meg, és végre idehaza is elérhető. Könyveiből több, mint 4 millió példányt adtak el világszerte, és 15 nyelvre fordították őket. Kettőt a svéd televízió megfilmesített. Krimijeihez Gotland-sziget szolgáltat hátteret, az idilli környezet erős kontrasztban áll az erőszakos bűncselekményekkel. Alapos leírásokat olvashatunk a sziget történelméről, földrajzáról. Látszik az írónő ismeri és szereti ezt a környéket. Külön tetszett a gotlandi pónikról írt rész, bár ez kissé meglepő egy krimiben, de nem volt zavaró. Jól enyhíti, színesíti vele a brutálisan hidegvérrel elkövetett gyilkosságokat. Mert azok történnek sorban, a rendőrség pedig nincs a helyzet magaslatán. Sokára találnak rá az összekötő kapocsra. Az olvasó talán hamarabb képbe kerül, mint a fő nyomozó.

A szigeten játszódó első öt könyvének központi figurái Anders Knutas főfelügyelő és az újságíró Johan Berg. Drámáinak fókuszában a párkapcsolati problémák állnak a gyilkosságok hátterében. Az emberi természetet a sziget idillien békés képe tükrözi vissza. Az újságíró és Emma története is líraian szépre sikerült. Szimpatikus emberek, érdeklődéssel várom, mivé lesz ez a kapcsolat a továbbiakban. Remélem Emma visszatalál Olléhez és a gyerekeihez. Knutas főfelügyelő pedig "beerősít", kevesebbet kávézik és mereng.

A krimi szálat kellene erősíteni picit talán a leíróan lírai vonal mellett. Így kicsit vegyesre sikerült az összhatás. A krimiszál elég jó, korrekt kis krimi lett, de a nyomozás... Néha olyan érzésem volt, egy szerelmes-romantikus történetet olvasok, amiben akad némi borzalom is. Elég erős és alapos a történet, viszi az olvasó képzeletét. Olvasmányos és jó alkalom a skandináv krimikkel való ismerkedésre. Aki pedig olvasott már ilyen krimit, nem fog csalódni. Jó kikapcsolódást ad, és érdemes kézbe venni. Amikor kell, brutális, amúgy pedig tartogat érdekességeket és izgalmakat.

A karakterek is jól sikerültek. A svédek visszafogottsága, távolságtartása jól kitűnik. Az pedig, ahogyan beleláthatunk és átélhetjük a gyilkos lelkivilágát zseniális. Időről-időre olvashatjuk a visszaemlékezéseit a történet során. Megértjük, ha elfogadni nem is tudjuk, mi áll a mostani esetek mögött. A múlt régi vétke egy életet tett tönkre. Elképesztő a szülők és tanárok nemtörődömsége. Észrevétlen alakult így a helyzet, ami most bosszúért kiáltott. Senkinek nem tűnt fel, mennyire vágyik az odafigyelésre, szeretetre, mennyire szenved az a gyerek. és nem csak a saját családjában. Ezt Emma gondolatai a könyv végén remekül kifejezik:

"Mit tud egyáltalán azokról, akik körülötte élnek? – tűnődött Emma. Miféle sötét titkok rejtőznek az emberek otthonainak zárt ajtaja mögött?"

Mari Jungstedt korábban riporterként dolgozott a svéd nemzeti rádiónál és televíziónál, így a hírszerkesztők és a média jó kapcsolatot ad a rendőrségi nyomozás mellé. Talán nem is véletlen, hogy éppen egy újságíró az egyik főhőse. Összességében tetszett és érdeklődve várom a további részeket.
Ha pedig olvasás után kedvünk támad Gotlandra utazni, nem csodálom, ahhoz is remekül kedvet ad az írónő.






Köszönet a kiadónak a könyvért!

TEA, Budapest, 2015
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638991751 ·  
Fordította: Moldova Júlia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése