2015. március 18., szerda

Bosszúvágy

Lee Child: Bosszúvágy
Jack Reacher 19.

                                                                    


Jack Reacher ismét visszatért, ez a tizenkilencedik kalandja! Valljuk be, az gombócból sem kevés, ám Lee Child remek karaktert alkotott személyében. Egyben ez azt is jelenti, az olvasók szeretik és várják az újabb regényeket. Lee Child, aki első krimijével még 1997-ben az Elvarázsolt dollárok cíművel, rögtön elnyerte az Anthony-díjat és a Barry-díjat „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését folyamatosan tud újat adni az olvasóinak. Jack már a filmvászonra is eljutott,
a Csak egy lövés után jelenleg készülőben az újabb mozifilm, amihez a Nincs visszaút kötet adja az alapot.

Én magam is nemrégiben kezdtem Jack kalandjaival ismerkedni, így a Bosszúvágy elolvasása előtt arra is kíváncsi voltam, hogy a korábbi részek ismerete szükséges-e történet megértéséhez. Nos, a könyv önállóan is megállja helyét, kerek egészet alkot. Amikor Reacher kalandjait olvasom, tudom, hogy nagy valószínűséggel beszippant a történet. Most is így történt!

Az alap történet szerint Jack Reacher ezúttal Európában nyomoz, egy mesterlövészt kell megtalálni, 
aki 1300 méterről lőtt rá a francia elnökre. A feltételezések szerint a világon erre a teljesítményre négy ember képes, de most az amerikai John Kottról van szó, akit sok-sok évvel korábban éppen Reacher juttatott börtönbe... Az újabb akció várhatóan Londonban, a G8 találkozón fog sorra kerülni, Reachernek addigra meg kell találnia a férfit. Segítőül maga mellé kapja a fiatal és még kezdő nyomozólányt, Casey Nice-t.

A történet kellően fordulatos és izgalmas, az akciók és a nyomozás egyaránt érdekesek.
Mondhatnám a megszokott, fordulatos történet volt, kevéske politikai háttérrel. Még a szokásos sztereotípiák is csavarokkal megtűzdelve jelentek meg. Érdekes volt olvasni az elnököt védő "üvegfalról". A történet végül kerek egésszé állt össze. A végső leleplezés pedig tényleg meglepőre sikerült. Azt, hogy ki is az igazi célpont, nem nehéz kitalálni, mégis az odáig vezető út tartogat nem kevés meglepetést.

A felbukkanó karakterek ezúttal is egyedire sikerültek, Jack mellett jók a történetben a többi ország ügynökeinek alakjai, míg Nice-vel ezúttal elkerülik az ágyat. Lee humora pedig megcsillan ezúttal is.
Jack Reacher, mint magányos farkas nagyon is jó figura, életfelfogása eredeti. Ahogyan egyedül járja 
az országot, őrizve szabadságát nekem nagyon tetszik. Nincs háza, kocsija, címe, mégis remekül él és elboldogul a világban. Mai napig igyekszik betartani édesanyja nevelési elveit, lehetőleg új ruhában ne verekedj, de ha mégis, akkor ne veszíts!


A könyv jó kikapcsolódást nyújt, ajánlom azoknak, akik a fordulatos és izgalmas krimiket szeretik, esetleg még nem olvastak Lee Child regényt. Utána biztosan kíváncsian keresik a már megjelent régebbi történeteket, ahogyan én magam is. Lee Child eredeti, sallangoktól mentes, feszült légkört tud teremteni. Jack alakja, gondolkodása pedig szimpatikus és eredeti.

A sorozat megérdemelten népszerű, már a szerző nevével fémjelzetten, új borítóval jelent meg. Várom a sorozat régebbi történeteinek újra kiadását. Baráti ajánlat szerint a Titokzatos látogató és a Lángoló sivatag a következő beszerzendő történetek nekem. Jó nyomozást Jack Reacher-rel!

5/5.

A Bosszúvágy már e-könyvben is kapható!

Köszönet a kiadónak az olvasási élményért!


Eredeti mű: Lee Child: Personal - 2014.

General Press, Budapest, 2015.
328 oldal · ISBN: 9789636437640 ·  
Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése