2015. március 8., vasárnap

A pusztítás könyve

Dragomán György: A pusztítás könyve

                                                     





A szerző első regénye 2002-ben jelent meg. A legjobb első könyvért járó Bródy Sándor díjat kapta érte. A könyv első kiadása ma már gyakorlatilag beszerezhetetlen. A legutóbbi friss kötet a Máglya mellé most a Magvető Kiadó újra kiadta ezt és a Fehér király című regényt is. Egységes stílusú borítóival, formájával az olvasók örömére.

Egy végtelen hosszú vonatút után érkezik meg a történet főszereplője Fábián egy világtól elzárt városkába. Az, hogy ez pontosan hol lehet az olvasó képzeletére bízza a szerző. A fiatal mérnök parancsmegtagadás miatt került ide. Ítélete örökre szól. Sötét és gonosz erők játszanak vele és az olvasóval. A városka ura az őrület szélén egyensúlyozó kormányzó. Vele kell megküzdenie Fábiánnak. A végzetszerűen érezhető rossz ott bujkál a lapokon. Jó vége nem lehet a történéseknek.
Mindeközben régi sötét titkok, szerelmek idéződnek fel. Ezek megoldása vár Fábiánra. Igazi antihősként, benne is ott a kegyetlenség, a gyilkolásra való képesség, ahogy a kormányzóban. Itt mindenki barbár, vagy azzá válik, mindenki őriz titkokat. Súlyos és végzetes titkokat. Bűn és felelősség. Szerelem és halál van a lapokon.

Sejtelmes, feszes dramaturgiával szerkesztett regény ez. Izgalmas, már-már krimiszerűek a történések.
A fokozottan kibontakozó történet egyre érdekesebb, brutálisabb, barbárabbá válik. 
A misztikus utalások itt is érezhetőek, ami a Máglya kötetben kiteljesedett. 3 nap története a regény.
Valóban nehéz és markáns a történet, a fülszöveg szerint "hiperrealista noir western". Valóban van benne akció, és szinte őrjöngve verekedő férfiak.
Pontosan átérezhető, ahogy a vascső lecsap, a tüdőből kiszorul a levegő, vagy betérdelnek az ember gyomrába, és kiszolgáltatottan vonaglik egy kemény ütés után. Szinte az olvasó is átérzi ezt a fájdalmakat.

A titokzatos építkezés, a bunker szerepe az összemosódó diktatúra szerepét emeli ki. Emellett a véres húscafatok, szarvaskoponyák és egyéb titkok is napvilágra kerülnek. Ki tudja, mi mindent rejt a föld...
Az erdő sötétje, hideg hallgatása félelmetes.

Kegyetlen, öntörvényű világ ez. Erős atmoszférájú regény, ajánlom odafigyelő olvasásra.
A pusztítás könyve, mondja Dragomán György, a Teremtés könyvének az inverze. Soha rosszabb első könyvet, a képzeletbeli kalapom emelgetem. Összességében jól megírt könyv, hozzám a Fehér király hangulata, képi világa, történései mégis jobban közelebb állnak a három regény közül.

A könyv, amin dolgoztam majdnem megölt, de végül mégiscsak én bizonyultam az erősebbnek. Befejeztem, megírtam, író lettem.”

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható. Alapelvek: http://cultura.hu/alapelvek/

"A pusztítás könyve szigorú következetességgel megírt mű, egy meglepően kiforrott tehetségű, fiatal prózaíró első regénye." Závada Pál


4,5/5.
 A könyvért köszönet a Magvető kiadónak!

 Magvető, Budapest, 2015
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631432404




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése