2015. március 31., kedd

A New York - Budapest metró

Vámos Miklós: A New York - Budapest metró



                                                             












Sokadik olvasásom Vámos Miklóstól. Szeretem a stílusát, fanyar humorát, érdekesek a témái, és már az első mondatokkal képes rögtön megragadni az olvasó figyelmét. Amolyan mesélős, baráti hangulatúak az írásai. Bele tudom magam képzelni a szereplői életébe, hiszek neki, vagy akár hasonló dolgok történtek az én életemben is.



Némi életrajzi adalék a jelen regény mellé:
A rendszerváltás után, 1993-ban jelent meg először a kötet, ám aktualitásából semmit nem veszített, sőt! Vámos Miklós pont ugyanekkor járt kint, és nagyjából
azt is csinálta, mint főhőse, Marton Gyula: ösztöndíjasként tanult és tanított több egyetem film- és színművészeti karán. Annak idején, nem volt olyan egyszerű kijutni, megszerezni egy amerikai ösztöndíjat. Jó volt elmenni,... és jó visszatérni. A magyar az Amerikában is magyar mentalitását, gondolkodásmódját őrzi. Nagyra törő álmok, vágyak az élet nagy szerelmeivel és csalódásaival színesítve. Mert ez így kerek, a hús mellé csont is jár.

Dzsulával élmény volt metrózni, beutazni az „amerikai álmot”. Magyarnak lenni idegen országban, annak összes örömével és bánatával, menekülve itthonról. Nem kis önbizalom vagy elszántság kell ehhez, hogy valaki csak úgy kimenjen az ismeretlenbe, és tényleg csomó mindenről fogalma se legyen. Úgy érzem, nagyon jellemző ez még ma is. A jobb és szebb élet vonzó reménye ott lebeg sok "ideiglenesen" távozó fiatal előtt. Amit sajnos, de megértek és el tudok fogadni. Ám mindenki nem mehet el.

      



Szórakoztató, és sokat lehetett belőle tanulni Amerikáról, sok mindent megtudtam a nevek és szavak eredetéről. A karakterek jól megformáltak, szerethetőek voltak. Dzsúla amerikai kalandjait olvasni élvezetes kikapcsolódás, elgondolkodtatnak. Olvasmányos, dinamikus könyv, sok vámosos szójátékkal.
Érdekes, ahogyan ugrálunk az időben és a helyszínek között, és ahogyan ezzel összekapcsolódnak az egyes fejezetek.

Tetszettek a portrék, (Zsanpól főleg) a  Gyulával kapcsolatba kerülő különböző nációjú és korú emberek életébe való betekintés és persze szurkoltam  a mi „Dzsúlánknak”, a merész álma leljen megvalósulásra. Elmerenghetünk Amerika színes világán, mi az, amit csak illendőségből tesznek, mi az, amit nem. Izgalmas pillanatok voltak, hiszen ők is nyitottak kelet felé, érdekelte itt mit éreznek és gondolnak az emberek, akár Csehovról is. Gondolatban odaülhetünk Arthur Miller verandájára és csodálattal nézhetjük az irodalmi klasszikust közelről.
Jó utazást mindenkinek!


A könyv tavaly jelent meg újra az Európa Kiadónál a Vámos Miklós életmű sorozatban.




Európa, Budapest, 2014
432 oldal · ISBN: 9630795647
Első kiadás:  Ab Ovo, Budapest, 1993
278 oldal · ISBN: 9637853766

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése