2022. szeptember 9., péntek

Szépek és átkozottak

 F. Scott Fitzgerald: Szépek és átkozottak



                                                            





"Mennyi érzelem, összekeveredve szétbogozhatatlanul!"




F. Scott Fitzgerald második, részint önéletrajzi ihletésű regénye A Szépek és átkozottak 1922-ben jelent meg először. Fitzgerald nagy szenvedélyekkel megírt regényében központi szerepe van egy többmilliós örökség utáni hajszának, ami izgalmas, remek háttér.

A dzsesszkorszak díszletei között játszódó szerelmi történet New York forgatagába repíti az olvasót. Hőseink az írói babérokra törő fiatal művész, Anthony Patch és a bájos, de kicsapongó feleség, Gloria Gilbert szerelmét, majd házasságát mutatja be. Anthony a harvardi öregdiák és javíthatatlan álmodozó, nem túl ambíciózus, hiszen nagyapja hatalmas vagyonának reménybeli örököse. Gloria egy gyönyörű nő, aki elvarázsolja, extravagáns igényeivel magával sodorja a fiút.

Az amerikai társadalmi elit céltalanul élő fiatal generációja a New York-i kávéházakban, különféle bálokon, estélyeken élte züllött, felszínesen csillogó, hedonista életét. A pénz és a szórakozás volt az egyetlen életörömük, ami törvényszerűen vezetett a széteséshez. Olyan embereket mutat be Fitzgerald, akik születésüktől fogva a szépség és a pénz mámorának biztos hátterében léteztek, de ezért igazából semmit nem tettek. Ahogy fogy a pénz, múlik a szépség, kiégnek, megkopnak az érzelmek is. Fitzgerald kíméletlenül őszinte képet ad az érzelmek útvesztőjében bolyongó párról, életük fokozatos széteséséről. A ​dzsesszkorszak hajnalán járunk, ami tökéletes hátteret ad a cselekménynek. Némileg A nagy Gatsby című világirodalmi klasszikus regényéhez hasonló a téma és a zseniális hangulat. Fitzgerald elképesztően gyönyörűen ír, élmény volt elmerülni, megismerni ezt a korszakot. Elképesztő hőseink gyenge jelleme, ami a sodródásukhoz, majd életük zátonyra futásához vezet. Az alkoholmámoros életük és a pénzük rohamos fogyásával a szenvedély, a szerelem is gyorsan kopik. A regény közvetett módon Fitzgerald viharos házasságának korai éveire épít, aki 1920-ban vette feleségül Zeldát.


      
Az alig huszonöt éves szerző művében többféle szándék és sokféle szempont keveredik: részint az önéletrajzi elemek, megismerjük a fiatal Fitzgerald írói ambícióit, majd első világháborús élményeit. Számomra döbbenetes volt, hogy mint egy különleges kalandot, úgy fogja fel a háború tényét. Gloria ezalatt egyedül "tengeti" életét, míg Anthony belesodródik egy reménytelen kapcsolatba. Mozgalmas és színes, eleven képeket olvashattam az amerikai társasági életéről, túl fiatalon kötött házasságáról. Anthony és Gloria elbizakodott hozzáállása, dekadens beállítottsága az 1920-as évek amerikai kultúrájáról ad remek képet. Ezzel együtt tükröt tart az író a New York-i "aranyifjak" elé.







Látványos leírásaiból kibontakoznak a tivornyák, átmulatott éjszakák, a züllés folyamata. Ami egy idő után számukra is unalmassá és fárasztóvá válik. A kezdődő húszas évek helykereső, bizonytalan fiatalsága a ragtime hangjaira dédelgeti álmait, amiért nem vagy alig tesznek valamit. Ez a felszínes, könnyelműsködő élet nagyon emlékeztet napjaink percembereire, celebjeire... érdekes, hogy itt is minden szereplő író, színész, filmes, vagy éppen pénzemberi ambíciókról álmodik. Ez a dekadens kép nem nélkülözi a szórakoztató vagy drámai jelenetek sokaságát. Fájón jellemző ez a gyors lelki kiégés a korszak fiataljaira. A regény címe találó, roppant kifejező. 


      
Az idő múlása, a világban zajló politikai változások, a bizonytalan tervek biztos zuhanáshoz vezetnek. Anthony reménytelen alkoholista lett, felesége pedig az idő múlásával elvesztette vonzó szépségét. Amikor Anthony gazdag nagyapja értesül Anthony széteséséről, aki a tehetetlen önsajnálatból képtelen kilépni, kizárja őt az örökségből. Ez alaposan felborítja terveiket, befolyással lesz életvitelükre. Izgalmas per indul az örökségért, aminek végére a pár gazdag, de erkölcsileg és fizikailag leépül. Anthony és Gloria sorsáról a cselekmény talán kiszámítható, nem különösebben fordulatos, viszont nagyon jellemzően emberi. A hangulat a társadalmi élet lenyomata azonban csodálatosan adja vissza a korszakot. A céltalan kiábrándultság magas fokon tetten érhető, ami meghatározza a szereplők sorsát. Fitzgerald gyönyörűen bánik a szavakkal, magával repít egy mára eltűnt világba. Az biztos, hogy folytatom az életmű további megismerését. 




A Fitzgerald életmű korai és fontos ékköve a regény, ami részletgazdag és lenyűgöző, a dzsesszkorszak első jellemző kordokumentuma. A karakterek ábrázolásmódja kifejező, szellemes, elgondolkodtató üzenettel bír napjainkra is. 


Az Európa Kiadó igényes kötete ITT rendelhető kedvezménnyel! 


   
Francis Scott Fitzgerald: 1896. szeptember 24-én született a Minnesota állambeli St. Paul városában, és 1940. december 21-én halt meg Hollywoodban.
Az irodalomtörténet szerint a 20. század egyik legjelesebb modernista regény- és novellaírója volt.
Utolsó regénye, Az utolsó cézár már az író halála után jelent meg 1941-ben.



Európa, 2022
584 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635045013 · Fordította: Gieler Gyöngyi


képek: A Fitzgerald házaspár, a regény első kiadásának borítója. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése