2022. szeptember 1., csütörtök

Öt őszi könyvújdonság

Öt őszi könyvújdonság



                                         






A nyár még itt van, talán nem ért véget egészen, de a kertek alatt járkál az ősz, a hajnalok már csendesek és hűvösek. Szeptemberben érkező újdonságokból válogattam, a közeledő könyvfesztivál jegyében. 27. alkalommal, Szeptember 29. és október 2. rendezik meg, ahol a Fesztivál díszvendége: a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics. Ott találkozunk!
Nem volt egyszerű dolgom, sok izgalmas irodalmi csemege érkezik, a kiadók lelkesen készülnek. Ennek az öt kötetnek mindenképpen helyet keresek a polcomon. Lássuk az általam várt öt őszi könyvet, amiről biztosan lesz később bővebb ajánló. Az Európa, Helikon, Animus, General Press, és a 21. Század Kiadók ajánlatából válogattam.


       
Az Európa kiadványa érzésem szerint az egyik legizgalmasabb könyv lesz ősszel. A Hamuba rajzolt föld Patat Bence mindig kiváló fordításában érkezik. Figyelmet érdemlő, szemet is gyönyörködtető regény. A kiadó honlapján kedvezménnyel előrendelhető ITT!

Megjelenésének várható időpontja: 2022. szeptember 12. 

A fülszövegből:

Enontekiö, 1947. Inkeri Lindqvist újságíró északra költözik, hogy egy riportsorozatot írjon a háborúból kilábaló Lappföldről, és közben megpróbálja kideríteni, mi lett a sorsa a háború alatt eltűnt férjének. Itt ismerkedik meg a számi rénpásztorral, Pierával, a fiatal számi kislánnyal, Bigga-Marjával, és a különös bérlővel, Olvavival. A férje után nyomozó Inkeri számára egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy a helybeliek valamit mélyen elhallgatnak, és hogy a megújuló modern Finnország éppen a háború árnyékában épül.
Petra Rautiainen a vadregényes lappföldi tájon játszódó, a krimik és a naplók elemeit ötvöző első regénye őszintén néz szembe Finnország háború alatti nácibarát történelmének és a számik asszimilációjának terhes örökségével, letehetetlen és izgalmas társadalmi dráma. A Hamuba rajzolt föld volt az első olyan, elsőkönyves szerző által írt finn regény, amelynek angol nyelvű fordítási jogai már a könyv megjelenése előtt elkeltek. A kötetet számos díjra jelölték, majd elnyerte az egyik legjelentősebb finnországi irodalmi kitüntetést, a Savonia-díjat, és beválogatták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Books at Berlinale 2021-es címei közé.

       
       


        
Az Animus Kiadó hozza (többek közt) Fredrik Backman Björnstadt-sorozatának záró, harmadik részét. Ezt már sokan várják, hiszen 2017-ben jelent meg az előző része, miközben mini tv-sorozat is elkészült a regényekből. Így a sikere garantált, hiszen sokan kedvelik Backman történeteit. Győztesek címmel kerül a boltokba, Bándi Eszter fordításában. A megjelenés várható időpontja: 2022. szeptember 23. „A hokival és az élettel is az a probléma, hogy alig akad bennük egyszerű pillanat. A többi pedig küzdelem.”

A fülszövegből:

Két és fél év telt el a zord erdők közepén megbúvó Björnstadban az óta az esemény óta, amit mindenki igyekszik elfelejteni. Csakhogy a bánat és az erőszak beleivódik az emberekbe. Szeretjük a boldogan végződő meséket, de a lelkünk mélyén tudjuk, hogy nem mindegyik lehet az. Mit jelent a család? Mit jelent egy hokiklub? Mit jelent egy város? És mit vagyunk készek feláldozni azért, hogy mindezt megóvjuk? Erről mesél Fredrik Backman a Björnstad-trilógia befejező kötetében. ITT rendelhető kedvezménnyel!




         
A Helikon újdonságai között bukkantam Szöllősi Mátyás válogatott verseire. A Szabad címmel megjelenő kötetbe az elmúlt 14 év anyagából válogattak a líra kedvelőinek igazi csemege ez a kötet. A fülszöveget Lator László írta. 

„Szöllősi Mátyás versszemlélete korosztályában meglehetősen eretnek jelenség. Dehogy kívánom, hogy mindenki úgy lásson, úgy írjon, ahogy ő. Írni sok mindenről és sokféleképpen lehet. Úgy tetszik, nemzedéke újra felfedezte a lírai epikát.



 ITT rendelhető kedvezménnyel!

Megjelenésének várható időpontja: 2022. szeptember 20.










                 
A General Press Kiadó újdonsága A halál színre lép. Az évszakok krimisorozat után egy humorosabb folytatás ígérkezik, amit Dobosi Beáta fordításában olvashatunk. Szeretem az ilyen hangulatos, "kisvárosi gyilkosságokat", bogaras felügyelővel, zöldfülű gyakornokkal, a borítón lévő fekete macska is izgalmat sejtet. Megjelenésének várható időpontja: 2022. szeptember 12. ITT már rendelhető!

A fülszöveg szerint: Az Österleni gyilkosságok című sorozat első kötetében népszerű szerzőnk, Anders de la Motte ezúttal írótársával, Mans Nilssonnal alkot maradandót. Skandináv krimi sok humorral fűszerezve, gyönyörű környezetben, különc karakterekkel.







        
A 21. Század Kiadó bőséges és színes kínálata remekül illik az ősz hangulatához. Lesz új Hemingway kötet náluk, kettő is! Először jelenik meg magyarul Paul Auster életművének kulcsdarabja, A magány feltalálása. Emlékek az elbeszélő apjáról, aztán az apává válás kihívása és mélységei. Érdekes, izgalmas téma, ezeket is nagyon várom, de ide egy új KULT-könyvet hoztam: Hernán Díaz Bizalom című regénye Pék Zoltán kiváló fordításában kerül az olvasókhoz, igényes kivitelben. A fülszöveg ígéretes: Lebilincselő sztori társadalmi osztályokról, kapitalizmusról, kapzsiságról. Hernán Díazt már jelölték Pulitzerre és PEN/Faulkner-díjra. A könyveit több mint húsz nyelvre fordították le. Whiting- és William Saroyan-díjas író. ITT rendelhető!

Megjelenésének várható időpontja: 2022. szeptember 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése