2022. szeptember 4., vasárnap

Nincs visszaút

Lee Child: Nincs visszaút

(Jack Reacher 18.)



                                                                  








Ki is az a Jack Reacher? Lee Child angol író kiváló karaktere a magányos igazságosztó, az örök vándor, aki Amerika államait járja. Reacher, az Egyesült Államok Hadseregének Katonai Rendőrségén dolgozott őrnagyaként, csavaros észjárású, alapos nyomozási tapasztalattal rendelkezik. Reacher zseniális figura, egyéni világlátása, pikírt beszólásai vagy a matematikai tudása alapján is. Felhasználja nem csak szakértelmét, de testi erejét is, hogy elkapja a rosszfiúkat, és felszámoljon néhányat a legproblémásabb bűncselekmények közül. A cselekmény mindig akciódús, és egy addiktív írásstílus jellemzi. A Jack Reacher könyvek többségét Lee Child álnéven Jim Grant többszörös díjnyertes brit író írta. Az utóbbi három részhez az öccse, Andrew is beszállt. A sorozat jelenleg 26 megjelent kötetből áll. A Nincs visszaút a 18. része a sorozatnak, eredetileg 2013-ben jelent meg, most új borítóval került a boltokba. A regényből mozifilm is készült 2016-ban, (de azt felejtsük el...).

          
Az önálló történeteket a főhős neve fűzi össze. Jack Reachert az igazság bajnokát most érzékei csalják kelepcébe: egy elragadóan bájos, titokzatos női hang a telefonban és Reacher úgy dönt, hogy felkutatja, megismeri, kicsoda, milyen ember is Susan Turner őrnagy. Aki nem mellesleg Reacher utódja a katonai rendészetnél Virginiában. Az útja során több kalandba keveredik, amíg Susanhoz érkezik. A 61 óra című történet erről is szól, az útról, ami Susanhoz vezet.

 A régi bázisára érve az őrnagynak csupán hűlt helyét találja, ugyanis letartóztatták hazaárulás vádjával, Reachert pedig egy váratlan húzással ismét állományba helyezik, azaz besorozzák. A vád Susan ellen természetesen koholmány, ahogyan Reacher apasági pere is csak egy ok ellenük. Egy fondorlatos ötlettel hőseink megszöknek, kezdetét veszi a macska-egér játék. Mr. Child szökevényeinek kalandjait lélegzet-visszafojtva követhetjük nyomon. Feszült, izgalmas végig a krimi, Susan kellően vagány nő, méltó párja a krimiben Reachernek. 

Nyomukban az FBI mellett verőlegények és egyéb gonosz fickók sokasága. Az utolsó néhány Reacher-kaland során a szerző azzal a gondolattal hitegette az olvasókat, hogy egy napon Reacher visszatérhet az általa vezetett katonai rendőrség elit egységéhez. Nos, ebből egyértelműen nem lesz már semmi. A szálak egyre magasabbra vezetnek, a kiosztott pofonok, az áldozatok száma is fokozatosan emelkedik. A háttérben intrika, önös érdekek és a pénz áll. Titkos, elit férfikluboktól egészen Afganisztánig vezetnek a szálak. A másodlagos karakterek szerepe jól kiegészíti Reachert. Csupán érdekességként: az egyik főgonosz magyar származású...Jack Reacher a veterán katona példát mutat hazafiságból is. Itt még egy mélyebb romantikus szál is belekeveredik a történetbe, ami egy mélyebb tartalmat ad ezúttal a történéseknek.

Ha az olvasó elkezdi olvasni Lee Child bármelyik könyvét, addig nem teheti le, amíg az igazság ki nem derül. Child mesterien teremt feszültséget, lényegretörő, szűkszavú, de tömör, látványos képeivel megfogja az olvasó képzeletét. Lee Child sikersorozata megbízható színvonalon szórakoztat. Reacher könyvsorozat rajongói egy zseniálisan megírt történet kapnak ezúttal is, ami a legjobb tíz Reacher krimi közé került az olvasók nemzetközi szavazása alapján. Amit egy igazi akciódús krimitől elvárhat az ember, azt megkapja. Abszolút ajánlom nem csak a sorozat kedvelőinek.

ITT rendelhető Reacher története kedvezménnyel! 

                              
Lee Child:
eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de hosszú évek óta New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon.

Regényeit több, mint negyven nyelvre lefordították, két könyvét megfilmesítették. Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját kapta meg.

General Press, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526544 Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése