2022. szeptember 14., szerda

Fehér éjszakák

Ann Cleeves: Fehér éjszakák




                                                          





A tavalyi megjelenésekből az egyik kedvencem, emlékezetes olvasmányom volt a különleges helyszínen játszódó, zseniális atmoszférával bíró Hollófekete című krimi.

Megérkezett a folytatás, ami az évszaknak megfelelően a Fehér éjszakák címet viseli. Nyár közepén, ismét Shetlandon játszódik a történet, amikor éjszaka sem megy le a nap. Ez a felfokozott hangulat kihat az ott élőkre is. Furcsa időszak ez, különös dolgokra készteti az embereket. A hosszú nyári éjszakákon, amikor úgy tűnik, hogy soha nem sötétedik, a szigeteken nyüzsgő turisták özönlenek a környékre tengerjáró hajók érkeznek. Jimmy Perez nyomozó ismét feladatot kap. Bella Sinclair és Fran Hunter közös művészeti bemutatót tartanak a Hering házban. Ezt a képzőművészeti bemutatót egy idegen férfi kitörése zavarja meg. A különös fickó sírva fakad az egyik kép előtt, állítása szerint nem tudja ki ő és hogyan került oda. Másnap a férfit holtan találják, fején egy furcsa bohócálarcot visel. Maga a nyomozás a maroknyi Biddistában élő család körül forog, és a művész, Bella kerül először a figyelem középpontjába.

              
Bella, aki laza művészlélek, életvitele kicsapongó, afféle méhkirálynőként élte életét. A szálak egy tizenöt évvel korábbi nyárig nyúlnak vissza. Amikor egy újabb áldozat lesz a krimiben, felgyorsulnak az események. Ez a második gyilkosság új irányokat hoz az ügybe, és Perez ráébred, hogy a válaszok a múltba keresendőek. Majd egy sziklaüregből előkerül néhány régi csont is, ami tovább bolygatja a szigetlakók életét és a múltat. A titkok fokozatosan derülnek ki, a lélektan az emberi kapcsolatok és viszonyok hálójából a múlt lassan adja a válaszokat. Jimmy tovább kotorászik a múlt eseményei között, és még több nyugtalanságot okoz az egykori baráti társaság tagjainak.

Számomra igen lassan bontakozott ki a a krimi, nehezen indult be a történet. A szereplők és a helyszín bemutatása után, úgy 100 oldal után kezd kirajzolódni a háttér. Nekem kicsit hullámzó volt, bár érdekes a keret, de többször éreztem azt, hogy az előző (Hollófekete) rész jobb volt. A komorabb háttér, a megbúvó feszültség sodróbb történetet eredményezett akkor. Nagy erőssége most is, hogy aprólékosan mutatja be a karaktereket és magát a helyszínt, a Shetland-szigeteket. a Shetland-szigetek tája lenyűgözően eredeti helyszínt ad. A krimi a kulcsszereplőkre és életükre összpontosít, sem mint a nyomozásra. Hangsúlyos Perez és Fran kapcsolatának alakulása is.

A kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, remek háttér. Érzékletesen bemutatja a sziget zárt közösségét, ahol a mélyen meghúzódó titok most kipattan. A régmúltbeli viszályok és intim kapcsolatokba látunk bele, egy sor rejtett titkot feltárva. Mindenkiről lehull az álca, és a bűnösnek szembe kell néznie tettei következményével. A végéig nem voltam biztos abban, hogy ki a gyilkos, hiszen Ann több lehetséges tettest is állít az olvasó elé. Ennek ellenére hiányérzet is maradt bennem jócskán, hiszen a gyilkos azonosítása, az indíték no és a megoldás számomra nem volt kielégítő. Ennek a történetnek a hangulat és a helyszín ellenére sem volt elég hatásos húzóereje, kissé lapos volt.
Mégis jó választás a kötet egy laza, nyugodt kikapcsolódáshoz, amennyiben nem véres akciókrimire vágysz, vagy egy lélekelemző, hagyományos detektívsztorit keresel.




                    

ANN CLEEVES New York Times bestsellerszerző, akinek könyvei világszerte több millió példányban keltek el. 2017-ben a CWA, a brit Detektívregényírók Szövetsége Gyémánttőr díjjal tüntette ki. Cleeves regényei alapján készültek a nagysikerű Shetland és Vera tévésorozatok.



XXI. Század, Budapest, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156414205 · Fordította: Szabó Olimpia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése