2022. szeptember 18., vasárnap

Dermesztő Balaton

Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton





                                                       






Amikor 2021-ben megjelent a Véres Balaton című retro-krimi, azonnal a kedvencem lett. Erős indítás után a Kádár-korszakban játszódó történet megfogott és lenyűgözött. Mind felépítésében, mind hangulatában tökéletesen üde színfolt lett a kínálatban. Az idei év elején a Haragos Balaton még rátett egy lapáttal, feszült és összetett krimit olvashattam. Ezek után a frissen megjelent záróepizód sajnos bizony alulmúlta minden reményem. A Dermesztő Balaton ugyan télen játszódik, ám cseppet sem "dermesztő".


A történet rövid, olvasmányos, hozza a retro-érzést. A beépített történelmi és egyéb tények ezúttal is jól színesítik a krimit. Az eredmény mégis vérszegény, lapos lett. Talán az elsődleges legnagyobb hibája a kriminek, hogy az eddig reflektorfényben lévő, már megismert és megkedvelt két főszereplőt teljesen parkolópályára tette a szerző. Adorján Máté főhadnagy és a kissé kotnyeles, de bájos és okos Lendvay Laura pszichiáter szinte eltűnt a történetből....Pedig a Magyarországon elsőnek számító profilozó lány kivételesen jó karakter, tökéletes párja a nyomozónak, aki némi szocialista James Bond-érzetet hozott a krimibe. Ők nagyon hiányoztak, hiába a magyarázat, hogy a márciusban nyíló Interpol-iroda ügyeivel foglalkozik Adorján... szerintem egy csattanós lezárás lehetett volna, az időbe is belefért volna a nyomozás, hiszen a halott lányt december végén találták a Balatonba fagyva a lékhorgászok.

A meggyilkolt és jégbe fagyott észt utaskísérő lány története is nekem most erőltetettnek tűnt. Mind a drogos vonal, de a leszbikus szál is sokk volt, nem találtam igazán hihetőnek. A genetikába nem mennék bele, ez mennyire örökölhető, érdekességnek jó volt. Izgalom zéró, minden olvasmányossága ellenére. Már az oldalszámnál gyanakodtam, hiszen alig 290 oldal a krimi, ami persze nem lenne feltétlen baj. Azonban ha kiveszem az adalékokat, a korszakra jellemző adatokat egy soványka történet marad. Az észt ellenállók valahogy nem voltak elég húzósak, érdekesek. Az apa -keresés még csak-csak, de egészen más irányba ment el a megoldás. Egy egyszerű "cicaharc" adja a megoldást, hirtelen előkapott elkövetővel. Akinek személye ugyan meglepetés, de minden olvasmányossága ellenére sem éreztem azt, amit mondjuk a szuper jó második résznél, hogy több gyilkos is lehetséges, itt nem volt az olvasónak min agyalni, vajon ki az elkövető. Itt csak egyetlen vékonyka szálon futott a cselekmény.


Egy remek korszakot idéz ezúttal is a szerző. Tökéletes hangulat, mondhatni minden a helyén és mégis vegyes érzésekkel tettem le a könyvet. Az előző két rész után nem igazán azt hozta, amit reméltem, vártam. Egy nagy kanál Erős Pista jót tett volna a kriminek, és persze a két kedvenc szereplő hiánya is kivégezte inkább a történetet, mint dobott volna rajta. Bogdán nyomozó kevésbé jó karakter, nem annyira karizmatikus. A szovjet nyomozónő még rendben, az valóban jellemző, eredeti figura lett. Bár én a bimbózó románcukat a főhadnaggyal kihagytam volna. Aki szerette az előzőeket, mindenképpen olvassa el a befejező részt, hiszen én sem hagytam volna ki. Rettenetesen sajnálom, hogy az előzőek hatását nem igazán adta vissza a krimi. 

A kötet végén néhány recept olvasható, ami a három rész jellemzőbb fogásait mutatja be az olvasónak. Ez már a Vörös veréb trilógiánál is bevált, itt is jó ötlet. Az egyik szereplőnk ebben a történetben szakács a Fórum szállóban. Ettől függetlenül izgatott figyelemmel, kíváncsian várom az előzménytörténetet.


A krimit ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni! E-könyvben ITT találod. 


              
Zajácz D. Zoltán: 1966-­ban született Kisvárdán.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom-dráma tagozatán érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. Huszonöt évig dolgozott a médiában, a kilencvenes évek második felében az akkor legnézettebb magyar televíziós műsor, a Friderikusz Show szerkesztője volt. Jelenleg középiskolai tanár. Hobbija a zenélés, a nyolcvanas évek elején a legendás Cipőfűző zenekarban Bódi László Cipő szerzőtársa volt.



General Press, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526582 · Megjelenés időpontja: 2022. szeptember 19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése