2022. augusztus 9., kedd

Halál Bretagne-ban

Jean-Luc Bannalec: Halál Bretagne-ban

(Georges Dupin 1.)



                                 






Az új sorozat főhőse Dupin, aki egy párizsi nyomozó és fegyelmi vétsége miatt Bretagne-ba helyezték át. Fura figura, nem mondom, hogy szerethető, nem igazán karizmatikus detektív, hiszen morgós, állandóan éhes vagy kávé hiányban szenved, minden egyéb nyűgös baja van ebből kifolyólag, mégis egy bulldog kitartásával nyomoz.

Nem egy pörgős regény, nem thriller véletlenül sem, inkább egy hagyományos detektívtörténet ez, de van egy sajátos hangulata, bája. A történet sok adalékot tartalmaz a helyszínről, afféle útikalauz,  kedvcsináló is lehet, hogy az olvasó a valóságban is fedezze fel magának, ha még soha nem járt Bretagne-ban,

Indul a nyaralási szezon, amikor a városka híres szállodatulajdonosát meggyilkolják egy éjszaka. Az indíték és az elkövető után kutatva Dupin egy régi családtörténetbe és a francia művészvilágba jut el. 
A breton művészvárosban, Pont Avenben játszódik a történet. A látszólag egyszerű eset egyre váratlanabb fordulatokat vesz. Családi titok, régi sérelmek és a pénz áll a háttérben természetesen. A könyv egyértelműen kiemelkedik a tucatkrimik sorából eredeti hangulatával. Örültem, hogy van benne eredetiség, mégis a hangulatos krimi több helyen juttatta eszembe a Fekete vízililiomokat, ami néhány éve nagy sikert aratott idehaza is. Itt Paul Gauguin művészete áll a középpontban, az ő egyik festménye körül bonyolódnak a szálak. Valami hasonló ez a történet, akadnak egyezések, némi Agatha Chrisie-fordulattal megspékelve. Aki olvasta a Temetni veszélyes krimijét könnyen rájön a végső fordulatra. Nem is a nyomozás a lényeg, hanem az évtizedes családi sérelmek, az önzőség és az irigység, az emberek lelkében lappangó kapzsiság tör felszínre. Az elején még azt hittem tudom a megoldást, de egészen más lett a megfejtés, mint vártam.

A krimi hangulata eredeti és sok mindent megtudhat az olvasó a történelemről, Gaugin művészetéről, a kiváló bretonokról és szokásaikról. A részletes leírások és a jól megrajzolt karakterek valósak, emberi jellemek tárulnak fel. Ez a detektívregény tehát nem egy borzongató, véres thriller, inkább egy könnyed kikapcsolódást nyújtó, szórakoztató francia krimi. Talán egy kicsit lassabb, komótosabb a történetvezetés, az esetet többször megszakítják részletes tájleírások vagy apró helyi adalékok, ami akár zavaró is lehet. Gaugin élete és a Pont-Avenben töltött időszak sok titkot rejt még, ami igazi kuriózum lehet a művészetkedvelő olvasónak. Ahogy a felügyelő összerakja a bűntény mozaikjait, gyűlölettel, hazugságokkal és bosszúval szembesül. A történet minden részlete a kíváncsiságunkat fokozza. Apránként fedezzük fel a hol élesen megrajzolt, hol halványan derengő események mögött az igazságot.

Egy festői környezetben játszódó, hangulatos detektívregény, ahol a bűnösök végül saját csapdájukba esnek, megkönnyítve a felügyelő nyomozását. Érdekesek, szórakoztatóak lehetnek a további folytatások is.




ITT lehet tiéd kedvezménnyel ez a különleges krimi! 


    

A Jean-Luc Bannalec álnéven író szerző mind Németországban, mind Dél-Bretagne-ban otthon érzi magát. A Dupin felügyelőről szóló krimisorozat első nyolc részéből tévéfilm is készült, és számtalan nyelvre lefordították. 2016-ban Bretagne régió a „Bretagne mecénása” címmel tüntette ki a szerzőt. 2018 óta az Académie littéraire de Bretagne (Breton Irodalmi Akadémia) tiszteletbeli tagja.



General Press, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526186 · Fordította: Csősz Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése