2022. augusztus 24., szerda

Sziklasír

 Sara Blædel: Sziklasír



                                            





A borító hangulatos, sejtelmes, a cím különleges, a sztori jó, bár ismerős lehet. Számomra Yrsa Sigurðardóttir Emlékszem rád krimijét juttatta eszembe a misztikus szál nélkül, de a néhány hónapja megjelent Fagypont is befigyelt kicsit. A kivitelezés is megállja a helyét, annak ellenére is, hogy ez egy sorozat tizedik része... ami meglepő kezdés, de egyáltalán nem zavaró. A dán szerző egy jól megkomponált, életszerű történetet tálal. Izgalmas, bár sejthető, hová fut ki a történet, de ez nem von le semmit az olvasás élményéből. Kellően komor, feszültséget hordozó krimi nagyszerű leírásokkal, emberileg gyarló pillanatokkal szembesíti az olvasót.


A múlt és a jelen szelleme randevúzik egymással, ahol egy régi elhallgatás adja az alapot. Két szálon fut a történet, a jelen történései és egy régi, 1995-ös osztálykirándulás története fonódik egybe. Talán nem a megszokott hagyományos skandináv krimi ez, ahol a karakterek jellemábrázolása áll a középpontban. Főhősnőnk, Louise Rick nyomozónő Thaiföldön nyaral, amikor apja rémült hívása miatt félbeszakítja utazását. Öccse, Mikkel váratlan öngyilkosságot kísérelt meg, felesége eltűnése miatt. Trine sorsa végig bizonytalan, hiszen "természetesen" a rendőrség Mikkelt gyanúsítja. Louisa az, aki nem hiszi öccse bűnét, mindent elkövet, hogy megmentse a lelkét is.

Amikor a múltból felbukkan egy másik eltűnés, felpörögnek az események. Bornholmon megtalálják a közel huszonöt éve, egy osztálykiránduláson eltűnt Susan maradványait egy sziklabarlangban. A két látszólag külön történet lassan, de biztosan kapcsolódik, ám addig még lesz néhány meglepő fordulat. Ez nem olyan krimi, ahol tövig rágjuk a körmünket a könyv olvasása során. Amikor azonban megpróbálunk eligazodni a régmúlt és a ma történései között, az izgalom tapintható. A könyv hangulata az, ami igazán magával ragadó. Az erdő mélyén meghúzódó barlang titka és a lelkekben lapuló félelem lélekölő életeket eredményezett. Később feltűnik Mona, aki új megvilágításba helyezi a régmúlt történéseit.

A történet középpontjában a két eltűnés áll. Kamaszlányok felnőttesdit játszanak, ismerkednek, vadulnak, majd ebből lesz a tragédiába forduló eset. Az útkeresés, a felnőttek világa persze izgalmas felfedezés kamaszként, de veszélyeket is hordoz. A lányok közti vetélkedés, a szex felfedezése bizony kihívás még ebben a korban. A tinédzserek lelke egyébként is sebezhetőbb még.

Mindeközben időről időre megszakítva a történéseket, az eltűnt lány, Susan utolsó óráinak és érzelmeinek lehetünk tanúi. Ezek adnak a kriminek komor, nyomasztó hatást. Az osztálytársak közül lesz még később áldozat, ami egy sötét és szomorú, igazából értelmetlen drámát sejtet. Megismerjük Mikkel életét és a családtagok közötti kapcsolat mélyén lévő indulatokat is. Azonban ahogy azt sejteni lehet, a nyomozás szálai jóval messzebbre nyúlnak vissza. A kisváros lakóinak sötét titka lassanként derül ki, állnak össze a mozaik darabkái. A gyermeki csíny, a kamaszok felelőtlensége egy életre összeköti a szereplőket, ami a későbbiekben mindannyiuk sorsára súlyos hatással lesz. Érdekes, lélektanilag sötét történet, ahol sok-sok évvel később a következmények benyújtják a számlát. A meglepő megoldás után a morális üzenet elgondolkodtató.

MEGRENDELÉS ITT KEDVEZMÉNYES, KIADÓI ÁRON!


               
Sara Blædel (1964. augusztus 6. –) dán író. Leginkább Louise Rick-et bemutató krimisorozatáról ismert. Blædel 1993-ban alapította a "Sara B" kiadó céget, majd 1995-ben újságíróként kezdett dolgozni. Regényei 31 országban jelennek meg.
Blædel Koppenhágában született és a dániai Hvalsø-ben nőtt fel. Leif Blædel újságíró és Annegrethe Nissen színésznő lánya.





Animus, Budapest, 2022
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636140458 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése