2022. augusztus 30., kedd

A Tátra gyermekei

Kováts Judit: A Tátra gyermekei






                                                      






Kováts Judit Hazátlanok című előző regényének főhőse, Lili Hartmann sorsát követhetjük nyomon. Lili, az egykori késmárki lány családjával van úton az új lehetőségek, a boldogabb élet reménye felé utazva Amerikába. Érdekes momentum, hogy az óceánjáró neve is America. Ezen az utazáson a csigaházként hurcolt hátizsák is jelen van, ami már fontos szerepet kapott az előzményekben. A felvidéki németek kálváriája folytatódik, illetve végre reményt kapnak, és egyenesedni látszik sorsuk fonala. Idegen országban keresik a szebb életet, a közös boldogságot. A múlt azonban ott van a lelkükben, velük utazik egy Tátra-legendákat tartalmazó füzet formájában is. A gyökereket eltépni nem lehet, nem érdemes és nem is szabad. Kováts Judit érzékeny és cseppet sem könnyű témáját viszi tovább, szereplőinek új távlatot nyitva ad reményt. A múlt azonban menthetetlenül befurakszik az utazás képei közé. 

„…nem ​tudom, hová megyek, nincs, és lehet, nem is lesz többé hazám, de miért ne lehetne haza nélkül is vígan élni?”




Fontos, hogy az ember tisztában legyen saját családja történetével, sorsát meghatározó eseményekkel. Ismét az egyszerű emberek szemszögéből olvashatjuk a háború borzalmait, a deportálások, fogolytáborok borzalmas emlékképeit. A marhavagonokról, szétszakított családokról, idegenben eltemetett, sosem látott ősökről szóló életmese komor és fájó valóságát a Tátra keletkezésének legendája, a mesék és mondák világa színezi. "Nem könnyű túlélőnek lenni" - írja Kováts Judit, és ez számtalan bizonyítást is kap a történetben. Olyan fejlődésregény ez, ahol megjelennek a társadalmi problémák, megismerjük hogy miként befolyásolja a történelem az egyén sorsát. A mesék andalító történetei és szereplői enyhítik és teszik elviselhetővé a valóság szomorú képeit. Tündérek és gonosz manók, Isten és a kígyókirály a szereplők, ahol a karbunkulus gyémántfénye is felragyog a Tátra csúcsain, vagy a hegyi tavak mélyén. A gyönyörű prózába csomagolt, varázslatos képekkel megelevenedő, léleksimogató mese az idillien ​szép felvidéki környezetben kel életre, ahol a hátterében ott a történelem komor valósága. A nemzetiségi lét keservei, egy kevéssé ismert történelmi korszak képei kiegészülnek és egyre súlyosabbá válnak előttünk. Ezt remekül oldja Kováts Judit a prózában a Tátra keletkezéstörténetének látványos képeivel, színes, néhol humoros legendáival. Egy olvasmányos történetet kapunk, történelmi háttérrel, tanulságokkal.


Atmoszférája megfogja az olvasót, miközben az idilli hangulat mellé nem maradhat el a háborús valóság. Tanulság lehet, nem csak a felvidék hegyei között, de ha segítjük egymást és összetartunk, történelmileg-társadalmilag is talán előbbre jutunk. Ehhez kellene erő és új nézőpont. Ugyanis a probléma nem új, erre is rávilágít a történet. Mélyen humánus regény, ami a határokon átnyúlik, és a mesék erejével gyógyítja a régi sebeket. Fontosak az ilyen történetek, szép-szomorú szerelembe csomagolt rejtett és kevéssé rejtett mondanivalóval. Gondolkodásunk, ismereteink mélyítéséhez is jó háttér lehet a regény. Szerettem az előzőeket is, jó volt olvasni ezt a mitológiába csomagolt Tátrai mesék történetét. A kíváncsiságomhoz a családi legendárium is besegített, mi szerint a Tátrához engem is afféle teremtéstörténet fűz. 

Tetszett ez a fajta mitológiai kikacsintás, ahogyan beépül az utazás történetébe a csoda. Vajon mit tartogat számukra a jövő? A legnehezebb pillanatokban is ott él a lelkünk mélyén a remény, ez ad új értelmet az életünknek. Hiába a régi sérelmek, tragédiák, az élet újratervezése örök. Ezek visznek tovább ez köt össze bennünket régmúlt őseinkkel, az otthonunkkal. A gyökereinknek nem lehet határt szabni, átnyúlnak és velünk maradnak mindörökre, miközben folyamatosan újabb fontos döntések elé állít az élet. Lilivel is ez történik Amerika partjaihoz érve, miközben fizikai valóságában eltávolodott a Tátrától, maga mögött hagyta Késmárkot, szülőföldjét, ahonnan menekülnie kell. Lélekben azonban ott van vele mindörökre ezen mesék és legendák, az emlékek formájában, amit igyekszik is átadni a család ifjabb tagjának. Különös örökség ez, szomorú valóság, ami elől nem lehet igazán elszökni, és mégis az örök szerelem bontakozik ki előttünk a Felvidékről elüldözöttek történetében.




Kováts Judit A Tátra gyermekei című könyve ITT kedvezménnyel megrendelhető!




                  
Kováts Judit: író, korábban történész-levéltáros Nyíregyházán született Kutatási területei közé tartozott a hadtörténet és a katonai térképészet is. Elbeszéléséket, novellákat, tárcákat publikált különféle irodalmi folyóiratokban és portálokon.
A Megtagadva című regényt a Rádiószínházban is bemutatták 2014-ben.
A Magvető Kiadónál megjelent előző kötetei: Megtagadva, Elszakítva, Hazátlanok.



Magvető, 2022
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631441734

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése