2022. augusztus 12., péntek

Mrs. England

 Stacey Halls: Mrs. England





                                   





Szeretem azokat a könyveket, amik valós történeten alapulnak. A gyönyörű borító, érdekes és izgalmas témát rejt. Lélektani családregénynek nevezném, ami erős atmoszférát teremtve, váltott nézőpontból rajzolódik ki az olvasó előtt. Stacy Halls tökéletesen ábrázolja az adott korszakot, teremt kellően misztikus hangulatot, amit valós információkkal szórt meg.

A regény középpontjában női sorsokról olvashatunk. A cselekmény drámai hangulata ellenére sem túl sötét vagy komor. Néhol romantikus szálak is felbukkannak a szórakoztató és realista módon ábrázolt, korabeli angol társadalomról szóló regényben. Végig leköti a figyelmet, jó volt megismernem, kivételes élményt adott.


Egyik főhősnőnk, a fiatal Ruby May. A londoni Norland Institute-ban végzett, diplomás dada. Munkaadói kivándorolnak Amerikába, de ő családi okokból nem tart velük. Új állása Nyugat-Yorksirbe, a gazdag gyártulajdonos England családhoz szólítja. Az ő négy gyermekük ellátása, felügyelete lesz a feladata. Élete azonban a távoli Hardcastle House-ban a várttól eltérően alakul. Míg a családfő, Charles England barátságos és gyerekeire figyelmet fordító, addig a feleséggel, Liliannel érezhetően valami nem stimmel. A házaspár közötti feszültség tapintható. Ruby aggódik új családjáért, ez adja a történet erejét. Mi állhat a háttérben az csak sokára derül ki, több izgalmas esemény után. Ugyanakkor Ruby élete is rejt meglepő titkokat. 

Mrs. England, a nap nagy részét a szobájában tölti, és úgy tűnik, nem különösebben érdekli, nem törődik a gyerekeivel. A ház személyzete visszafogottan viselkedik Rubyval, és történnek egyéb furcsa események is a ház életében. Ruby, aki saját maga is bonyolult és traumatikus családi háttérrel bír, megpróbál a családon belüli finom "rezgések" mélyére jutni. Megfigyelései meglepő képet rajzolnak ki a család működéséről, lassan a titkok feltárulnak. A regény természetesen nem krimi, lassabb folyású, sejtelmes történetmeséléssel adja meg a varázst. Képei meggyőző módon mutatják be a 20. század eleji (Edward-korszak) angliai életet, szokásokat. Figyelmet irányít a házasságon belüli férfi-nő kapcsolatokra, a hangsúly itt van. Úgy tűnik, hogy a Hardcastle House-ban némileg megállt az idő... ami emlékeztet a viktoriánus korszakra.


                     
Bár eleinte alig történik valami látványos, a szerző finoman hinti el a feszültséget. Másik főhősnőnk, a címadó Mrs. England szinte csak mint egy kísérteties árnyék tűnik fel eleinte. Azonban egyre több titokzatos esemény történik, ami a feleséghez irányítja a szálakat. Közben megismerjük Ruby saját gyerekkorának visszaemlékezéseit, családi hátterét, ezek tarkítják a cselekményt. A táj komorsága, a gyerekek körüli bonyodalmak okoznak még izgalmakat. Ruby (és az olvasó) lassan ráébred, mi lehet a háttérben. A zárt ajtók mögött azonban a dolgok nem mindig olyanok, mint amilyennek elsőre tűnnek. A lassan csepegtetett információkból egyre vészjóslóbban egy fájdalmas és titkolt családi dráma bontakozik ki. Mély érzelmek, szenvedély dolgozik a szereplők lelkében.


A szereplők karakterei élnek, hihetőek, a hangulatos tájleírások is meggyőzőek, ami az olvasó érdeklődését továbbra is felpezsdíti. Hangulatos és magával ragadó történet, ami egyre gyorsul és megállíthatatlanul robog a tragédia felé. Ez adja a végső megoldást és lelki megnyugvást, felszabadítva Mrs. England lelkéét a ráerőszakolt évtizedes béklyóból. A feloldozás látványos, végre a nő önmagára találva vág neki gyermekeivel egy új, boldogabb életnek. Stacy Halls a Familiárisokkal már bizonyította, jó mesélő. A stílus és a történet olvasmányos, még kiforrottabb. Az élményhez Simonyi Ágnes igényes, gördülékeny fordítása is hozzájárul.

A gyerekek körüli bonyodalmak (iskoláztatás, betegség) a korabeli nevelési szokásokról is jó képet adnak. Kifejezetten tetszett a dadaképző léte, élete, ami a nők önállósodásának egyik fontos lépése volt. Jó szívvel ajánlom ezt az újabb, remek KULT regényt, nem csak az írónő kedvelőinek.

Ajándék könyvjelzővel,  ITT lehet kedvezménnyel tiéd a regény!



          
Stacey Halls 1989-ben született és egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben. Újságírást tanult az egyetemen, írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg.

A familiárisok az első regénye volt, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le. Második regénye tavaly jelent meg A lelenc címmel.



XXI. Század, Budapest, 2022
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635682409 · Fordította: Simonyi Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése