2022. augusztus 4., csütörtök

Takarító férfi

Kun Árpád: Takarító férfi



                                                         





Örömmel vettem a könyv megjelenését, hiszen Kun Árpád előző két önéletrajzi ihletésű regénye nagy élmény volt számomra. Igazán szép széppróza, egyéni hangja és képei, hangulatos és tökéletes életképei átélhetőek, ismerősek, így kiemelkedő olvasmányélményt adnak. Valami mást, frisset, ahogy a Boldog Észak és a Megint hazavárunk is jellemzően ilyen volt.


Az írásból kikerekedő történet már-már banálisnak mondható, hétköznapi helyzetei nekem több helyen a norvég írót, Knausgard-ot idézte meg. Kun és családja, azaz Medardus a takarító férfi immár évek óta él a maguk teremtette boldogságban, Északon. Nem csupán ez az alaphelyzet, vagyis Norvégia adja a párhuzamot. Medárdus ugyanúgy szervezi a család életét, ahol már a negyedik gyermek érkezését várják. Nem egyszerű, nem könnyű feladat. Miközben irodalmi ambícióit is igyekszik kiélni, hajnalonta dolgozik az újabb regényén. Mint Knausgard a Szerelem című részben. 

Ahogyan Knausgard-nál, itt is élet és halál eseményei adják a hátteret. Már a regény indítása is ezt súgta, ugyanis Medárdus megcsúszik autójával és karambolozik. A vele utazó két kislányának és szerencsére neki sem lesz baja. Mégis önvizsgálatra készteti az alváshiány. Amúgy nagyon átéreztem, meg tudtam érteni az alváshoz fűződő érzelmeit.

"Aludni sose szerettem. Leginkább azt utáltam benne, hogy el kell veszítenem az öntudatomat. A sokórás fekvést se bírtam elfogadni. "


Tetszett ez a párhuzam, amiket felfedeztem olvasás közben. A Harcom sorozat kiemelkedő élmény volt, így a szépséges, de zord északi táj képeit olvasva jó volt megismerni, milyen az élet Kakashalmon, mennyire befogadóak a norvégok, hogyan tud egy magyar család beilleszkedni a mindennapokba, szokásokba. Élet a fjordokban, magyar szemmel. Izgalmak adódnak, nem csak az újabb gyermek érkezése körül, de mindennapok is adnak éppen elég feladatot. Miközben szorgalmasan és lelkesen takarít mások otthonában, a sajátjukban is igyekszik ura lenni a helyzetnek. A kosszal és főzéssel vívott csatákhoz a gyerekekről szóló részek hozzák a humort is. Misi a nagyfiú mellett Erzsi és Vali aki napi szinten várja a törődést. Az ötéves Erzsi különösen erős személyiség. Nem csupán vegetáriánus életmódjából adódóan. Nem is kell mondani, a három gyerek különböző személyisége is ad okot a gyermeknevelésbe belesnünk. Miközben a feleség, Bori is komoly probléma elé néz egy váratlan haláleset kapcsán.

"Úgy éreztem, a halál erőszak a gyengékkel szemben, a létező legmegalázóbb dolog a világon."




A napi logisztika mellé ez is izgalmas és szomorú eseményeket indít be. Medárdus melegszívű, optimista, életigenlő módon áll a felmerülő problémákhoz, valóban boldog, jól érzi magát a munkája és családja körében. Barátság, gyász és öröm, az élet változásai jelennek meg a sorokban. Sokrétű és emlékezetes olvasmányt kap az olvasó. Kun Árpád stílusa is pontosan olyan őszinte, szenvedélyes, mint ahogyan KOK is kendőzetlenül tárja fel életük alakulását, gyermeknevelési gondjaikat vagy az otthoni életük emlékeit. Több irodalmi utalás is akad. Az édesanya sóskája is egy remek múltbéli emléket hozott a történetbe, ami Erzsike életéhez kapcsolódott. A szálak, emlékek csodásan érnek össze. Élmény volt olvasni az Elmű-s kalandot, annyira jellemzően, sajátosan magyar. Ahogyan az ajánlott levelekről szóló értekezés is megér egy misét. Akaratlanul is az járt a fejemben, de jól tették, hogy megragadták az alkalmat és elmentek...ami a végére még erősebbé vált, hiszen azt a bürokratikus procedúrát a gyermekek útlevelével, már olvasni is sokk volt.


"Amikor Misi születése előtt elképzeltem, hogy lesz majd egy fiam, arra gondoltam, hogy megtalálom benne a cinkosomat. Hogy vele együtt fogom majd áthágni a buta és felesleges szabályokat."

Az érkező gyermek, Pali javítja a nemek arányát a családban. Az apaság kérdése is igazán megkapó képekkel jelenik meg a regényben. Az életük boldogulásához egy különös férfibarátság ad még egyéni ízt. Önreflexiók során át ismerjük meg Justin életét, sorsát, azt, hogyan is került ő Norvégiába. Justin remek szakács, de az irodalom sem áll távol tőle. A két idegenbe szakadt férfi lelki társat talál egymásban. Justin Erzsi életére is mély hatással lesz. Ami egy ötödik gyermekhez vezet, elindul egy lehetséges örökbefogadás. Ez viszi a családot Haitire. Realisztikus valóságképeivel a regény nem csak szórakoztató, de olvasmányos kaland is. Nyíltan szókimondó gondolatait olvasva a szokatlan látásmódját néhol groteszknek éreztem. Szemléletes képekkel elevenedik meg az élet Kakashalmon, Budapesten vagy Haitin. Az emberi kapcsolatok szenvedélyes hálóját tárja elénk Medárdus. A regény az idei év egyik legizgalmasabb, legegyénibb története a kortárs magyar szépirodalomból. Bátran ajánlom, jól olvasható önállóan is a visszautalások miatt, bár összefügg az előző két kötettel.


"Legféltettebb titkaink, amikről azt hisszük, hogy csak mi tudhatunk róluk, esendőségünk relikviái. Valójában felesleges kacatok, amiket kényszeresen porolgatunk."




Kun Árpád Takarító férfi című regénye ITT kedvezménnyel megrendelhető!



   
    
Kun Árpád (Sopron, 1965. március 22.–) József Attila-díjas magyar magyar író, költő, műfordító. 1984-től jelennek meg írásai. 2006 óta feleségével és négy gyermekével Norvégiában lakik, szépirodalmi tevékenységén kívül időskorúak mellett dolgozik házi kisegítőként.

Regényei a Magvetőnél:  Boldog észak. Aimé Billion mesél (regény, Magvető Kiadó, Bp., 2013), Megint hazavárunk (regény, Magvető, Bp., 2016). Díjai: Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj (1993), Déry Tibor-jutalom (2000), József Attila-díj (2013), Aegon Művészeti Díj (2014)

Magvető, Budapest, 2022
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631441727

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése