2022. augusztus 26., péntek

Férfiak gyermek nélkül

Tanács Eszter: Férfiak gyermek nélkül

Történetek felelősségről, veszteségről és választásról





                                                     




"Tudatos gyermektelenként néha fekete báránynak érzem magam."


Hasznos és hiánypótló olvasmány volt a gyermektelenség okait férfiszemszögből olvasni. Tanács Eszter a női gyermektelenség után most a férfiakra fókuszált. Mennyire igaz, hogy a férfi is kifuthat az időből, illetve a személyes és társadalmi okok mögött mennyi egyéni sorstragédia lapul. Apákról és a gyermektelen férfiakról dőlnek meg olvasás közben sztereotipiák.

Nekem a tizenhat személyes történet sora volt igazán meglepő, néhol fájó. Mennyire más-más eltérő okból nem válhattak apává ezek a férfiak. Az interjúcsokor széles merítést ad a férfiak lelkéről, gondolataikról a gyermekvállalásról. A tudatos döntés meglepő volt, bár érthető több esetben, de ez ma még szinte furcsaságnak hat, csoda számba megy idehaza. Pedig ahogy az egyik nyilatkozó mondja: ők is a boldogságukat keresik - gyerek nélkül. Lehet bizony teljes életet élni gyermek nélkül is, bármennyire furcsa ez a felfogás. A nő sem attól nő, ha anya, úgy a férfi is férfi marad, ha éppen meddő is. Bár az is tény, a nőknél jobban központi probléma, ha nincs gyereke. Ez genetikailag kódolt évezredek óta. Az érzelmi kötődés a partnerhez legalább olyan fontos, mint az, anyává tudom-e tenni őt. Ahogy az is, a férfiaktól ritkábban kérdezik van-e, illetve miért nincs gyereke... pedig egyre több a magányos és gyermek nélkül élő férfiú hazánkban is. Nem is feltétlen a felelősség elől való menekülés a döntés háttere, de az is igaz, hogy egyre romlik a férfiak nemzőképessége, és a különféle betegségek állnak legtöbbször az esetek hátterében. Több olyan eset van, ahol valamilyen eredetű meddőség, gyermekkorban lezajlott betegség utóhatása miatt nem sikerült a gyermekvállalás, ami nem csak a férfi oldalt érinti. Szomorú végkicsengése van ezeknek a történeteknek, ahogyan a sokadik lombikprogram is megterhelő nem csak nő, de a leendő apa számára is. A közös vágy és a közös szenvedéssé váló tortúrákra több házasság ráment. Kell ezeknek az embereknek valami lelki kapaszkodó, pszichológiai segítség. Az is meglepő, mennyire kevés és ritka ma Magyarországon a spermadonor illetve ez az eljárás. Ahogyan a béranyaság kérdése is kivételes tabu. 


"Nagymamám megfogalmazása szerint engem mindenki nagyon szeretett, és azt vallom, amit gyermekkorában átél az ember, azt magában hordja."



Tartalmas és színes olvasmány volt, pillanatnyilag nem is tudom, mit érzek, de felkavaró volt ez a sok élethelyzet. Sok történet megérintett, de amikor a sajátomat olvastam vissza más férfi élethelyzetében az lesokkolt... A válás, amikor van ugyan gyerek, de a női "praktikák" miatt, még sincs, ellehetetlenítve egy addig jól működő kapcsolatot, az igazán fájó. Az egy dráma, egy szívszorító sikoly volt olvasni Viktor történetét. Talán egy-két olyan eset is helyet érdemelt volna, ahol volt gyerek, de valami tragédia, baleset miatt mégis gyermek nélkül maradtak a házas felek. Ilyen eset is volt sajnos a szemem előtt a családban. Lehetetlen leírni, amit az ilyen szülők átélnek... ami szintén vagy összekovácsolja őket, vagy idővel szétmegy az ilyen kapcsolat is. A kezelések küzdelmei, a várakozás, a bürokratikus eljárások háttere társadalmilag is elképesztő. Picit az örökbefogadás menetének körülményességéről is olvashatunk. A gyereknek családban a legjobb, ehhez képest a kormány döntései nem csak a szakmaiságnak, de a józan észnek is ellentmondanak. Ezt a meleg-leszbikus párok örökbefogadása során mutatja be a szerző. Árnyaltabb és elgondolkodtatóbb ez a kép, mint azt elsőre gondolnánk.

"Nem az állami támogatás indítaná be a nőknél a szülési kedvet, hanem a biztonság."



A tizenhat férfisors után szakemberek járják körbe a témát. Pszichológus, andrológus, filozófus és szociológus szakértők nyilatkoznak erről a sokakat érintő problémáról, tapasztalataikról. Ez is egy veszteség az életben, amit kezelni kell. Összeszedett, okos megvilágításba helyezve a lehetséges okokat, helyzeteket. Különösen tetszett az első, aminek címe is sokatmondó: Az új apa mosogat, az új anya beveri a szöget... a szerepek felcserélődése, a társadalmi háttér, elvárások útja meglepő eredményt mutatnak. Az utószóban Steiner Kristóf gondolatait olvashatjuk. Ajánlom nem csak férfiaknak ezt az okos és elgondolkodtató, személyes vallomásgyűjteményt.






HVG Könyvek, Budapest, 2022
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633049631

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése