2022. május 10., kedd

Dominus

Steven Saylor: Dominus
(Róma 3.)



                                                                  








Imádtam Saylor korábbi Róma és a Birodalom regényeit (valamint a Gordianus-sorozatát), ezért izgatottan vártam ezt a legújabb részt.

Saylor Rómáról szóló sagájának harmadik kötete időrendi sorrendben haladva villant fel izgalmas és érdekes pillanatokat, meghatározó eseményeket. A római történelem bizonyos epizódjait kiemelve fűzi tovább a birodalom történetét, újabb 160 évet követhetünk nyomon. Saylor könnyedén és olvasmányosan ír, szórakoztatóan meséli el az ókori történelem eseményeit, mutatja be szereplőit. Ez ugyan nem történelemkönyv, sokkal inkább annak csak egy hihető ábrázolása, hogyan alakulhattak ki az események, felvillantva azok hátterét. Bemutatja az akkori emberek gondolkodásmódját, szokásaikat megjelenítve mutatja meg az olvasónak az ókori Róma történetét.

A könyv elején van egy római világtérkép, Marcus Aurelius uralkodásával kezdődően, Kr. u. 165 körül, és ezt a térképet követi a Pinarius családfa a birodalmi időszakban, valamint a címadó „Dominus” latin szó magyarázata. Ezek hasznos kiegészítői a gyönyörű kivitelű, igényes kötetnek. Külön öröm a remek fordítás, ami ezúttal is Heinisch Mónika nevéhez fűződik.

165-től kezdődően a legendás Pinarius szobrászcsalád élete az összekötő kapocs a több generáción átívelő eseményekben. Legalább harminc császár uralkodását követjük nyomon. Volt olyan, akinek alig 22 nap jutott az uralkodásból. Olvashatunk katonai hódításaikról, családi rivalizálásukról, a pestisjárványról, és a kereszténység generálta egyre növekvő vallási feszültség is megjelenik. Mindezt finoman meghinti a szerző a Circus Maximus hangulatával, a Colosseumban zajló viadalokkal, és szexuális perverziókkal. Ezek árnyaltan, finoman jelennek meg a történetben. A könyvben fontos egy visszatérő elem, a Pinarius család fascinum-ja. Ez egy ősi talizmán, ami szárnyas falloszt formáz. Ez apáról fiúra száll a családban, és megvédi őket a járványoktól, külső ártalmaktól.  

       
A Dominus érezhetően alapos, tudományos munka, nyilvánvalóan kiterjedt kutatás eredménye. Az ókori Róma történelmét egy kicsit más szemszögből láthatjuk ezen a jól felépített és felejthetetlen időutazáson. Róma történetének csodálatos újramesélése ez Saylortól, annak minden szépségével és csúfságával. Színes és mozgalmas, látványos korrajz az ókori Rómából. Öröm volt olvasni, igazán remek lezárása a szerzőtől a Róma sorozatának.

Ez a regény Marcus Aurelius uralkodásával kezdődik, és egészen Konstantinig és a keresztény vallás elfogadásáig tart. A császárok egyre gyorsabban jönnek-mennek, hatalmi harcokkal, mindenféle cselszövéssel, vérontással kísérve. Saylor képszerűen megeleveníti a történelmet okos párbeszédein keresztül, valamint megidézi az egyes császárokat és műveiket, jó és rossz tulajdonságaik bemutatásával. 


Ahogyan pereg előttünk a történet nemzedékről nemzedékre, a Pinarius család különböző generációinak tagjait, sorsukat is megismerhetjük. A családnak hatalmas szerencséje volt tudásuknak köszönhetően a császárokkal. Tehetséges művészekként kivételes helyzetben voltak.
A könyv végén a családot megbízzák, hogy segítsen egy új Róma tervezésében a lerombolt Bizánc helyén. Zenobius fia, Kaeso ekkor fontos döntést hoz; elrejti a fascinumot egy titkos páncélszekrényben, és elhatározza, hogy keresztény lesz. A regény Konstantinussal ér véget, akinek Saylor ábrázolása minden bizonnyal eltér a szokásos keresztény változattól. Saylor nagyszerű történetet mesél el, és érezhetően otthon van, ismeri a történelmet. Ez lenyűgözi az olvasót, és sokat tanulhat a római birodalomról. Ez egy újabb látványos könyv Steven Saylortól. Ajánlom mindenkinek aki szereti egy kicsit is a történelmet, a legendákat.


Kedvezménnyel ITT lehet a tiéd ez a csodás regény. 

               
Steven Saylor (Port Lavaca, Texas, 1956. március 23. –) amerikai író.

Steven Saylor 1978-ban kiváló eredménnyel diplomázott az University of Texason (Austin) történelem és egy ún. „ókori mediterrán világ”, vagy ahogy angolul mondják, „classics” szakon.

A legismertebb munkái az ókori Róma életébe bevezető, Gordianus, a Nyomozó életútját és ügyeit feldolgozó regényei. Az 1991-ben megjelent Római vér című kötettel indult a sorozat.

Róma-sorozata: (2007, magyar kiadás: 2007, Birodalom (Empire 2010, magyar kiadás: 2011, Agave Könyvek. Könyvei többek között francia, holland, német, spanyol, cseh, orosz, finn, norvég, portugál, lengyel, görög, magyar, szerb, svéd, török, dán nyelvű fordításban is megjelentek.

Agave Könyvek, Budapest, 2022
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634199410 · Fordította: Heinisch Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése