2022. május 24., kedd

A brooklyni lány

 Guillaume Musso: A brooklyni lány




                                         






Musso jelenleg az egyik legnépszerűbb szerző nem csak idehaza. Kötetei kelendőek, vezetik az eladási listákat. Ez a regénye eredetileg 2016-ban jelent meg. Aki egy könnyed, mégis izgalmas, fordulatos olvasmányra vágyik jó helyen keresgél.


        
Bár több könyvét is olvastam, nálam nem igazán került a kedvencek közé a szerző. Tény, hogy kifejezetten ügyes, olvasmányos ez a regénye is, mégis vegyes érzéseket hagyott. Musso pontosan tudja mitől döglik a légy. Van itt romantika, sötét titkok, gyilkosságok, valós események, gyerek és tán még kutya is a sikerhez. Kriminek egyszerűen nem tudom komolyan venni a számtalan "jó véletlen" és mesésen csodás fordulat miatt. Az igazi "na, ne már" érzésem a több éve megszűnt email címen megtalált, jó tíz éves email volt....ami természetesen az egyik legdöntőbb bizonyíték a történetben... mese habbal, ahogy az is, hogy gyakorlatilag három nap alatt megoldanak egy tízéves bűntény-sorozatot...ha ezeket a lyukakat elengedem, akkor egy valóban izgalmas, lendületes krimielemekkel feldúsított romantikus kalandregényt olvashattam. Szóval minden adott a sikerhez, hiszen a karakterek érdekesek, a feszültség mindenütt jelen van.



Most is Musso kedvenc, ismétlődő helyszínein játszódik a több szálon futó történet. Franciaországban indul a regény, majd egy ugrással Amerikába fut a cselekményszál. Főhősünk most is egy író...ahogyan a Regényélet, Az írók titkos élete, vagy az Egy párizsi apartman regényében is. Raphaël, a sikeres író feleségül kéri (alig fél év ismeretség után) titokzatos kedvesét, Annát. A nő egy fotót mutat neki, ami a múlt rémségeit szabadítja el. Ez a titok azonban sokkolja a férfit, elrohan...mire visszatér Anna sehol, eltűnt. Mi mást is tehetne, elindul, hogy megkeresse eltűnt menyasszonyát. Barátja, Marc Caradec, egykori nyugdíjas rendőr segítségével összerakja Anna eltűnésének rejtvényét. Guillaume Musso ismét egy izgalmas történetbe vezet bennünket. Ki is valójában Anna, vagy inkább Claire Carlyle? Milyen súlyos múltat ​​próbál eltitkolni? Guillaume Musso innen egy lendületes nyomozásra invitál bennünket. Tény, hogy olvastatja magát a regény, visz a történet, hiszen döbbenetes dráma lapul a múltban. Anna, akiről gyorsan kiderül, hogy egy fiatal amerikai, Claire Carlyle, akit egy pszichopata, Heinz Kieffer rabolt el sok sok évvel ezelőtt franciaországi tartózkodása során. A lány akkor alig tizennégy éves volt. Anna titka sok egyéb további izgalmat rejt. 

Musso története a híres, Natascha Kampusch-ügyet juttatta eszembe. Persze Anna valódi kiléte már az amerikai politikát is érinti...több régi balesetről kiderül, hogy álcázott gyilkosság volt...nagyon hanyagok ezek az amerikai rendőrök... szóval tényleg van itt minden... A végső fordulat, teljesen váratlan és elsöprő, garantáltan meg fogja lepni az olvasókat. Musso történetmesélésből csillagos ötös. Magába szippant, visz a kíváncsiság, szinte lélegzet-visszafojtva várja a végkifejletet az olvasó. Ennek ellenére, Musso és én továbbra sem lettünk barátok. 


A valóban megdöbbentő-meglepő utolsó csavar talán megmagyarázza, miért is Guillaume Musso a legnépszerűbb francia író. Hihetetlen, mesés fordulatokkal próbálja kompenzálni a valódi feszültség hiányát, pedig a cselekmény egyre szövevényesebbé válik. Elképesztő, amit a nyugdíjas rendőr és Raphaël, az író, vagyis két amatőr nyomozó, mindössze három nap alatt kiderít, kinyomoz. A történet végig meglepően gyors. Sorra egymás után érkeznek az új elemek, megvilágítva bizonyos rejtélyeket, de ezek más, további kérdéseket is felvetettek. Úgy éreztem, hogy a könyv úgy van megírva, hogy mindenki kedvére járjon, egészen a végső fordulatig. A gügyögő, kedves kisbaba is ezt a célt szolgálja, csak egy hatásvadász elem a regényben a többi mellé. Picit talán a kevesebb több lett volna. A brooklyni lány mégis a szerző erősebb művei közé sorolandó, egy izgalmas és szórakoztatóan kalandos történet, mindenkinek jó kikapcsolódás.



                
Guillaume Musso a legnagyobb példányszámban eladott kortárs francia író. 1974-ben született Antibes-ban. Már tizenévesen sokat olvasott, és biztos volt abban: egyszer ő is író lesz. A középiskolát elvégezve 19 évesen New Yorkba ment, ott élt néhány hónapig, aztán visszatért Franciaországba, ahol közgazdászdiplomát szerzett.

Regényeit – köztük Az angyal hív és a Holnap címűt – 40 nyelvre fordították le. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, kiadók és filmproducerek versengenek értük.



Park, Budapest, 2022
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633557839 · Fordította: Sárközy Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése