2022. május 18., szerda

Egy év a világ legboldogabb országában

 Helen Russel: Egy év a világ legboldogabb országában

Hogyan éljünk dán módra





                                                    





Dánia évek óta a világ legboldogabb országa, nem csak a statisztika szerint. Az évtizedek óta tartó skandináv mániám és egy kedves ismerős adta kezembe ezt az informatív és roppant szórakoztató kötetet, ami a HVG Könyvek kiadásában jelent meg idehaza. Mindenképpen egy új felfedezés, a kiadó könyveivel való ismerkedés kezdete ez.


       
Olvasás közben és után bizony egyértelmű lett számomra dánnak születni kell! Egy másik ország kultúráját, szokásait és hagyományait, nem utolsósorban szabályait ismerhettem meg, olvasmányos formában. A statisztikai adatokkal, szakértők véleményével és a hétköznapi emberek gondolatait kaptam vissza. Mi is a titkuk? Miért olyan átkozottul boldogok a dánok? Elárulom, sok köze van valamihez, amit "Hygge"-nek hívnak. Ez nem csupán hókusz-pókusz számukra. Fontos a környezet, a minőségi anyagok, gyertyák, lámpák, a fények és a péksüti is ehhez. Lazábban, nyugodtabban élnek, egyszerűen jól érzik magukat a sötét és hideg télben, nem nyafognak. Mozognak, bicikliznek, táncolnak, jól akarják érzeni magukat. A boldogság sok apróságon múló, összetett dolog. Ami látványosan jól működik Dániában. 

"Mint kiderül, a dánok az újrahasznosítás megszállottjai. A csomagolópapírok csaknem 90 százaléka újrahasznosított papír."


Helen, a szerzőnő, aki munkamániás, egy női magazin szerkesztőjeként Londonból férjével Dániában költözik egy évre. Russel itt kap munkát, szerződést köt a Legóval, és a dániai Jyllandba költöznek. Russellt ezek után már csak mint Legóembert emlegeti a történésekben. Londonból megérkezve több váratlan, meglepő dologgal szembesülnek a fiatal házasok a beilleszkedéskor. Életmód, élet stílusváltás ez, hiszen Londonban férjével élték a fiatal gyerektelen középosztálybeliek életét.

"Megtudom, hogy egész Európában a dánok isszák a legtöbb kávét, és évente tizenegy liter tiszta alkoholt fogyasztanak fejenként. Talán mégsem lesz olyan nehéz beilleszkednünk."
 

Az országba költözve egy egészen más életforma vár rájuk. Ennek a kalandos tapasztalatait követhetjük hónapokra lebontva. Helen a férje kedvéért otthagyta a Marie Claire szerkesztői állását, és szabadúszóként kezd dolgozni, hogy kiderítse, mi is tette a dánokat a világ legboldogabb emberévé. Eleinte természetesen kissé bizalmatlan, túlzásnak érzi ezt a boldogsághullámot, de ahogy a beilleszkedés egyre jobban megy neki, ráébred, tényleg jó itt élni. Az tény, hogy Dánia erősen adóztatott jóléti állam, ám a dánok szívesen adóznak, hiszen kapnak is cserébe az államtól. Itt nem csak emlegetik, de valóban van és működik a szociális háló. Munkaidőben, egészségügyben, gyermeknevelésben, tanulás terén (ami alapvető jog, tehát ingyenes!) vagy munkahely váltáskor, mindenütt. Számomra ez lett az egyik legmeglepőbb, csalogatóbb tény. Már, ha lenne lehetőségem örömmel csomagolnék, azonnal költöznék Dániába. Akár egy vagy több évre is.

       
Nevettem, amikor Helen az első dán nyelvóráján szerzett élményeiről olvastam. Majdnem egy év Dániában eltöltött idő után még mindig tanácstalannak találta magát a nyelv használata közben, ami több mókás félreértést is eredményezett. Imádtam olvasni a 3. fejezetet a különböző hobbikról. Érdekes és döbbenetes volt a mese Mariusról, a zsiráfról és az ebből következő vitákról. A táncoló tehenek is egy furcsaság, de mókás pillanat volt. Tetszett a fejezetek végi összefoglaló arról, amit Helen minden hónapban tanult. Az oktatásról szóló 8. fejezet lenyűgöző és sokkal lenyűgözőbb, érdekesebb volt, mint vártam. A viking múlt, az élet örömeinek élvezete és a laza gondolkodásmód a szabályok ellenére is egy boldog, kiegyensúlyozott életmódot biztosít a dánoknak. Teljesen életszagú, valós volt amit Helen megírt, jó volt elmerülni a rengeteg inspiráló információban. Jól érzékelhetően,  az újságírói tapasztalatait kamatoztatva írta meg a könyvet. Vicces, néhol szarkasztikus, de eredeti és szórakoztató a valóság.

A dánok szabályai, hagyományai néhol elképesztőek, vagy meglepőek, kinek hogy. Szinte mindenre van szabályuk. Nagymértékben elkötelezettek a szexuális egyenlőség és a társadalmi haladás mellett, ami egy másik oka annak, hogy boldogságot biztosítsanak. A 34 órás munkahét, a csendes vidéki élet eleinte kulturális sokk volt, egy olyan országot kellett felfedeznie ahol a szabadidő természetes és adott mindenki számára. Közösségi életet élnek, a természethez közel.


      
Meglepett ez a dán módi, ahol az alkalmazottakat a vezérigazgatóig egyenrangú félként kezelik. Csak egy példa még: lecserélték az egyik üzem kávébeszállítóját, ami a dolgozók felháborodását vonta maga után...és erre a vezetőség hallgatott, visszahozták a régit. Tökéletesen apróság a munkahelyi légkört illetően, mégis jelentős. Így aztán rájön Helen is, hogy a dán embereknek van a legmagasabb pontszámú boldogság-indexe. A dánok nagyon szeretnek játszani csak a játék kedvéért, így még a gondolkodásuk, az élethez való hozzáállásuk is egészen más. 

"De a Lego és Hans Christian Andersen országában tényleg úgy tűnik, hogy a gyerekek körül forog a világ."


Akárkit is kérdezett a 10-es skálán mennyire tartja magát boldognak, legyen az szociológus vagy edző, tanár, boltos, vagy a szomszéd senki sem mondott 7-nél kisebb számot. Billund, mint Istenhátamögötti Alsó bemutatása is meglepő. Az alig hatezer fős, repülőtérrel is rendelkező városka a kezdetektől a Lego központja. Miközben a gyermekáldás vágya is teljesül, Legóember újabb egy éves szerződést, kap, így természetesen marad a házaspár Dániában, ott születik meg a kisfiuk.  

"Azt is megtudtam, hogy Dánia azon országok egyike, ahol a legkisebb a szakadék a nagyon gazdagok és a nagyon szegények között."

Úgy találtam, hogy Helen főként a pozitívumokat hangsúlyozta, mint a munka és a magánélet egyensúlya, és a szociális gondoskodás, és persze a dán péksütemények. Ám a negatívumokat sem hallgatta el: a közös, több hetes nyaralás után júliusban megugrik a válások száma, amit akár interneten is lebonyolíthatnak a felek, alig 900 korona kifizetése ellenében. A nők elleni erőszak a legmagasabb Európában, ahogyan férfiak és nők rákja is a legmagasabb a világon, és bizony Dániában használják a legtöbb antidepresszánst. A Calsberg hazájában érthetően a sörfogyasztás sem alacsony. Érdekes, humoros, meglepő képet kaphatunk, ami elgondolkodtató és tagadhatatlanul kedvcsináló az ország komolyabb megismeréséhez. A szerzőnő olvasmányos, laza, könnyed stílusa, az angol humort is megcsillantva mutatja be Dániát.




             

DÁNIA

Hivatalos nyelv: dán
Főváros: Koppenhága
Terület: 42,931 km²
Népesség: 5 707 251 fő
Fizetőeszköz: Dán korona
Tagság: Európai Unió



HVG Könyvek, Budapest, 2020
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633049266 · Fordította: Kövesdi Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése