2022. május 20., péntek

Mire képesek?

Klas Ekman: Mire képesek?




                                                           








Örülök, hogy volt lehetőségem egy olyan könyvet olvasni, ami abszolút különlegesnek mondható. Egy nem tipikus skandináv krimi Klas Ekman bemutatkozó története. A rendkívül eredeti és meglepő, néhol már szinte sokkoló pszichológiai thriller, egy igazi lélektani dráma. Végig mesterien adagolja a feszültséget, miközben a jelen és a múlt eseményei között egyensúlyoz.


                    
Igazi átlagemberek a szereplők, akik félelmükben, a látszat érdekében teszik, amit jónak vélnek. Persze ez erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető. Érdekes még, hogy valódi rendőri munka, nyomozás nincs is. A véletlen az, ami mozgatja a szálakat. Két szétesőben lévő házasság romjait látjuk, amiből kibontakozik a dráma, Anna és Johan emberi kapcsolataira helyezte a hangsúlyt. A szomorú, lélektani thriller lassan indul be, mire kibontakozik a lényeg. Johan és Marta már válófélben vannak, míg Anna igyekszik menteni házasságukat Magnussal, ezért szakít a szeretőjével. Johan ezt nehezen viseli. Ennek a későbbiekben egyre nagyobb jelentősége lesz. Természetesen mindent a gyerekek érdekében tesz Anna, hiszen Siri és Sixten pszichológiai eset. Elfojtott traumák, felszínre törő félelmek, szőnyeg alá söpört sorsokat ismerhetünk meg a két házaspár kapcsolatából. Érezni lehet minden mondatában az élet valóságát, a problémák hétköznapisága erősen hihető. Az olvasó bőre alá kúszik, lelkéig hatol a történet. Azonban egy életveszélyes baleset miatt egyik pillanatról a másikra megváltozik minden.

A kibontakozó feszültség, az elkövetett hiba leplezése azonban további hibákat, bonyodalmakat szül. Feltűnik egy okoskodó, ráérő szomszéd, aki ráérez a háttérben lappangó bűnre. Johan pedig szétesik lelkileg, hiszen a szeretett nő miatt vált gyilkossá, aki még ráadásul kidobja. A szereplők és tetteik rendkívül hihetőek, a probléma tovább dagad, mint a lavina, ami bizony elsodor minden útjába kerülőt. A könyv utolsó harmadában elkezdtek száguldani az események az emberi elme félelmetes játékaiban merülhetünk el, melynek végén kiderül az igazság, de ebbe bizony páran még belehalnak. Egyik rossz döntés a másikhoz vezet, és valószínűtlen események láncolatát indítja be. Jól olvasható, mozgalmas és intenzív tartalma van a kriminek. Igazán elképesztő, elgondolkodtató a pszichológiai feszültség, az intrikák, sok dimenzióval bírnak. Néhol kirázott a hideg, amikor olvastam. Klas Ekman képzett író, aki olyan helyzeteket teremtett szereplőinek, amelyek tele vannak feszültséggel és meglepetésekkel. Az első vétlen áldozat személye is csupán a legvégén derül ki. 



Éjfekete humorral, hangulattal, váratlan fordulatokkal és a szereplők lelki vívódásaival a kifinomult gonoszságok tárháza a krimi. A vége pedig a tökéletes meglepetés, ahol az utolsó lapokon több csavart is kapunk. Tulajdonképpen nincsenek benne nagy ötletek, de a skandináv krimi műfaját némileg bizony megújítja. Meghökkentő, de igen ötletes módszerekkel az események menete teljesen őrült fordulatokat hoz. Egy sötét életmese az ember rossz cselekedeteiről és arról, hogy a mentális stressz hogyan képes gyökeresen megváltoztatni az ember gondolkodását. Ami felülír mindet, amit a józan ész tenne. Az egész könyv cselekménye hazugságokra épül, ami még több hazugságot szül. 

         
Klas Ekmannek úgy gondolom, hogy sikerült olyan könyvet írnia, amely kitűnik a tömegből. Részben azért, mert, a könyv vége nagyon nagy fordulatot vett. Anélkül, hogy túl sokat spoilereztem volna, nagyon meglepett a könyv vége. Egy kicsit leesett az állam. Szeretem az ilyen befejezéseket, amikor ki tud lépni a megszokott panelekből és valami eredetit kanyarít. Ez nálam még tovább emelte a könyv értékelését, tetszett, hogy nem volt annyira kiszámítható. Megbizonyosodhatunk arról, hogy a krimi mint zsáner műfajának keretei tágíthatók. Az izgalom fogva tart, és egészen a végéig, ahol igazi meglepetést hoz. Határozottan tudom ajánlani minden krimirajongónak, meglepően jó elsőkönyves bemutatkozás, messze nem átlag krimi. Őszintén remélem, olvashatok még tőle.

Kedvezménnyel ITT rendelhető!








Crimetime-díj – az év debütálása (2021)
Az év könyve (Svédország) – jelölés (2021)
Adlibris-díj (Svédország): az év első kötete – jelölés (2020)



XXI. Század, Budapest, 2022
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635682027 · Fordította: Fejérvári Boldizsár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése