2022. május 16., hétfő

Hamu és korom

 Lina Areklew: Hamu és korom




                                                       








A skandináv krimi népszerűsége vitathatatlan, egyre több új szerző bukkan fel, próbál szerencsét a műfajban. Lina Areklew sikeres projektmenedzserként dolgozott, ezt cserélte fel a krimi írására. Az idő majd eldönti, ez mennyire volt jó csere. Az eléggé meglepett, hogy azonnal tíz részesre tervezi a sorozatnak szánt krimijét. Legalább van önbizalma a hölgynek. Az is tény, hogy "skandináv krimi" besorolással kelendőek a krimik. Ha kinövi kezdeti gyermekbetegségeit, lehet ez egy jó sorozat.

A műfaj minden sajátosságát felvonultató első történet paneljei, ha nem is újítja meg a krimi világát egy közepesnél jobb, olvasható és kellően szórakoztató kikapcsolódást nyújtott. Aki még nem olvasott tíznél több skandit, azt biztosan megfogja a történet minden panelje. Lina elég jól ír, bonyolítja a szálakat, a cselekmény működik, bár a felénél kitalálható minden. Leköti az olvasót, izgalom is akad. Két nagy lyuk van szerintem a történetben, amire nem kap választ az olvasó, de a kifejezetten humoros befejezés sokat javít az összképen. Lina olvasmányos stílusa, meglepően jó karakterei és a kivételesen megkapó helyszín azért egy biztató kezdést ad. Ulvö szigete látványos háttér, itt nőtt fel a szerző.


            
Egyik főhősünk, Fredrik, aki csodával határos módon életben maradt az Estonia komphajó 1994-es tragédiája után. Szüleit, és kisöccsét veszítette el, ami egész életét megváltoztatta. 1994. szeptember 28-án süllyedt el a Balti-tengeren az M/S Estonia észt lobogó alatt szolgáló, Tallin - Stockholm között közlekedő komphajó, több mint nyolcszáz embert ragadva magával a hullámsírba. Ezt a valós drámát használta fel Lina, amivel Fredrik karakterét megteremti. Bevallom a komphajó katasztrófájára jobban kíváncsi lettem, érdemes utána olvasni. Az ügy 70 évre titkosítva lett...






A bonyodalmat Fredrik Fröding (aki valamikor rendőrnek készült) lelki vívódásai adják. A férfi a gyógyszerek, és alkohol rabja, pszichiátriai kezelésben is részesült. Most, - már nem először - huszonöt évvel a katasztrófa után meglátja testvérét egy stockholmi szálloda előtt. Érdekes ezen elgondolkodni, hogy mennyit változik huszonöt év alatt az ember, hogyan ismeri fel a férfiban messziről az egykori kisfiút? Természetesen a képzelete játszik csak vele. Niklas Adam Ceder szállodatulajdonossal beszélget, Fredrik pedig messziről látja, ahogy belépnek a szállóba. Követi őket, de kidobják, és nem kap választ. Mániákusan követi a tulajdonos Cedert, aki a nyár közepén este Stockholmból Ulvönbe utazik Szent Iván-éjjelt ünnepelni. Másnap kora délelőtt Cedert brutálisan meggyilkolva találják, természetesen Fredrik lesz a gyanúsított. Menekül, elbújik a rendőrség elől, és elkezd ő is nyomozni, hogy mi is történt valójában.

Itt lép be a képbe Sofi Hjortén, a nyomozónő. Sofiának volt egy rövid közös múltja Fredrikkel, 15 évvel ezelőtt a rendőri kiképzésen. Amikor most újra találkoznak Ulvön, a kölcsönös vonzalom azonnal fellángol. Megismerjük Sofia múltját is, aki Stockholmból, magánéleti problémák után kérte magát évekkel korábban a szigetre. A rendőrfőnök ez esetben egy szókimondóan szabad szájú nő, Vera, aki színt hoz a krimibe. Ezzel még bonyolódik a nyomozás menete. Sofia a gyilkossági ügyben nyomoz, amivel Fredriket gyanúsítják. A szálak a messzi múltba nyúlnak vissza, 1979 nyarára, a szigeten működő nyári tábor lakóihoz. Gyerekekről, akik bizony nagyon is tudnak gonoszak lenni. Az egykori gyermekcsíny a bosszú alapja, annak nem lett volna szabad megtörténnie. De miért kellett erre negyven évet várni? A gyilkos céltudatos, kíméletlen és megállíthatatlan, egy régi lakástűz is az események középpontjába kerül. Gondolom a cím erre utalna. Sorra hullanak az egykori lakók, az ügy több szálon bonyolódik. Hol a komphajó utolsó perceit látjuk, hol a táborlakókkal ismerkedünk, hol a jelen történéseit olvashatjuk. A megszokott „skandináv krimis sötét hangulat” működik. 

     
Lina Areklew erre épít egy elég egyszerű történetet. Innen elég könnyen kitalálható, mi áll a háttérben. A véres puzzle darabjai lassan helyükre kerülnek. A régi bűn, a sziget sötét múltja és a vallási mánia hoz izgalmat. A remek karakterrajzok, és a jó stílus viszi előre a történéseket. Egy személy nem az, akinek gondoljuk, ez a csavar elég meglepőre sikerült. Sofia és Fredrik közös története követel még néhány áldozatot, az igazság pedig elviselhetetlenül fájdalmas lesz. A lezárás a folytatás lehetőségét villantja fel. Sok skandináv krimit olvastam, ha ez éppen nem is a "körömlerágós", de mindenképpen érdekes és elgondolkodtató történetet kerekített Lina. Kíváncsi vagyok a továbbiakban hogyan alakul a szereplők sorsa.  A fordítás Papolczy Péter remek munkája.

ITT kedvezménnyel rendelhető a krimi! 

Lina Areklew1979-ben született Stockholmban, és a Höga Kusten – Magas Part – nevű partvidéken nőtt fel. Ma részint Stockholmtól északnyugatra él egy házban, részint gyerekkorának helyszínén, egy Örnsköldsvik melletti tanyán. Korábban projektmenedzserként dolgozott a távközlési iparban. Figyelemre méltó karriert hagyott ott, hogy belekezdjen a tízrészesre tervezett Magas Part (Höga Kusten) című sorozat megírásába. Irodalmi tanulmányokat folytatott, és jelenleg szabadúszó szerkesztőként dolgozik.





Európa, 2022
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044986 · Fordította: Papolczy Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése