2022. május 30., hétfő

Gyöngyöző cián

 Agatha Christie: Gyöngyöző cián




                                              





A Helikon Kiadó új megjelenései között akadtam erre a krimire, aminek külön érdekessége volt számomra, hogy ez is azon Agatha-történetek közé tartozik, ahol nem bukkan fel sem Hercule Poirot, sem Miss Marple. Érdekes, hogy egy másik kedvencem Agatha nénitől Az alibi, ahol szintén nem a két ikonikus szereplője nyomoz.

A krimi királynőjének 1945-ben látott napvilágot először ez a krimije. Azóta számtalan új kiadást és két filmes feldolgozást is megért a regény. Nem véletlen tartják számon a legjobban sikerült krimik között ezt az izgalmas kikapcsolódás nyújtó, klasszikus Agathe Christie írást. Már a címe is elegáns, izgalmas, sokat sejtető.

A sztori tetszett, szerintem szépen fel volt építve, olvastatta magát. Jó volt a három részre tagolás: az elsőben megismerjük a szereplőket, és az első gyilkosság körülményeit. Agatha Christie a cselekmény minden szereplőjét életre kelti. Valós, hihető a korabeli látlelet az angol elitről. Kavargó érzelmeik, egymáshoz való viszonyuk elég álságos, néhol hazug. Lebilincselőek ezek a jellemrajzok, motivációk, a titkaik lenyűgözőek. Rosemary gazdag és szép nő, akit mindenki elbűvölőnek tart... avagy mégsem? Veszélyes kombináció ez. Rosemary Barton a születésnapi vacsoráján meghalt. Hivatalosan öngyilkosságnak nyilvánították. A nátha utáni depresszió mint indok az öngyilkosságra, elég vicces így sok év távlatából. Az olvasó pontosan tudja: Rosemaryt meggyilkolták. De ki a tettes? Az egyik szeretője? Féltékeny feleség? Netán a férje, George? Avagy a fiatal húga, Iris, aki megörökölte Rosemary vagyonát? Iris rádöbben, mennyire nem ismerte nővérét. Természetesen mindenki gyanús, ahogy éppen indoka is akad több személynek. Agatha Christie zsenialitása, hogy ne hidd el azt, ami egyértelműnek tűnik. Fontosak ezek a több szemszögből történő visszaemlékezések, aki figyelmesen olvas itt már megsejthet valamit a veszedelmes tettesről.

A második rész az igazi bonyodalom kezdete, a jelenben mutatja a szereplőket: alig fél év múltán az áldozat férje névtelen leveleket kap, amelyben figyelmeztetik, hogy itt bizony gyilkosság történt... Több szereplő sötét titka kiderül, ami kényelmetlenné válik. Hat ember ül le egy pazar vacsorához egy hét fős asztalhoz, hiszen Rosemary széke üres. Az újra megrendezett vacsora közben most a férj esik össze holtan a pezsgő és cián koktéltól. Egy év alatt két (ön)gyilkosság, ugyanazzal a módszerrel. Valaki agyafúrt módon akarja eltenni a tanúkat, illetve lezárni az ügyet. Kavargó érzelmek, lenyűgözően viccesen tálalva, több sötét és váratlan múltba vesző titokkal. Ez egy csavaros, de klasszikus rejtély, okos, gyakran szellemes és jól megírt krimi. Christie bizonyosan jó emberismerő, megfigyelő volt, most különösen sok színes karaktert vonultat fel a krimijében. Ruth, a lelkes és segítőkész titkárnő, az aranyifjú Victor, vagy a habókos nagynéni, Lucilla Drake jellemző karakterek.

A harmadik részben jön a nagy leleplezés, színre lép Race ezredes, akit a férj, George Barton kért, segítsen neki a gyilkost csapdába csalni. Ez a vacsora is balul végződik egy véletlen miatt, de Race kideríti ki is az igazi célpont, így az igazságot már egyszerű megfejteni. A gyilkosunk bár kétségtelenül okos, érzelmei hideg szívre vallanak, kegyetlen és számító. Talán nem meglepő, hogy mi más is lehetne az indíték mint a mesés vagyon, a pénz. A csavar a végén igazán fenomenális. Fordulatos és mozgalmas,  szórakoztató krimi nemcsak Agatha Christie rajongóknak.



                  

                          
Agatha Christie: 1890. szeptember 15. (Torquay) – 1976. január 12. (Wallingford)

A krimi koronázatlan királynője Agatha Mary Clarissa Miller néven született.

1920-ban látott napvilágot első krimije, melyben először bukkant fel az általa teremtett legendás nyomozó, Hercule Poirot. 1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, amely az első lépést jelentette a világhír felé. 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét. Mintegy nyolcvan krimijét több száz nyelvre fordították le és több százmillió példányban vásárolták meg a hűséges olvasók.



Helikon, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798804 · Fordította: Köves Erzsébet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése