2021. december 8., szerda

Best of Krimik 2021

Best of krimik 2021



                                     





Az idei év legjobb krimijei a Gabó olvas blogon. A kínálat idén is pazar volt, bár érdekes módon némileg kevesebb krimit olvastam. A zsáner ezen tartalmú könyvei 62 alkalommal szerepeltek az olvasási listámon. Örömmel kezdődött az év, hiszen sok év után az Animus Kiadó visszahozta, újra megszerezte Arne Dahlt a skandináv krimi rajongóinak. Réti László idén nem jelentkezett újdonsággal, azonban egy másik ígéretes magyar szerzőt mégis üdvözölhettem, Zajácz D. Zoltán személyében. Vele a retro krimi támadt fel. A Véres Balaton hullámai után januárra várható a folytatás. A listát látva nem a véres-darabolós, inkább a lélektani drámák nyertek meg idén. 

            
Anders Roslund  Szép álmokat! krimije a 21. Századnál jelent meg. Kemény menet, ahogyan Angela Marson és Nele Neuhaus német írónő és Charlotte Link is hozta a formáját, sőt! Komoly, ám sajnálatosan valós témákat választottak, amire felhívják a figyelmet. Ők a General Press Kiadót erősítik.

Stefan Ahnhem vita nélkül az új kedvenc. Ahogyan a Kockavető, úgy a folytatás, a Fabian Risk sorozat ötödik könyve A halálos X is magasan kiemelkedik az idei szezon kínálatából, tovább erősítette kiváló pozícióját. Érzésem szerint jövőre fergeteges lezárás várható a hatodik részben. Mi lesz velünk Fabian Risk nélkül?

Max Seeck a fiatal finn író erősen javított tavalyhoz képest, várom a harmadik, mindent eldöntő részt. Új belépők a műfajban idehaza: Ragnar Jónasson izlani szerző, aki egyáltalán nem szokványos skandináv krimit tett le elénk, bevallom kissé megosztóra is sikerült, de nekem tetszett. A másik új felfedezés szintén az Animus háza tájáról egy szerzőpáros: Mohlin és Nyström, a két Peter, akiknek érdemes megjegyezni a nevét. Lélektani drámában nagyon biztató kezdést mutattak fel szerintem Az utolsó élet krimiben.  

     
Lee Child a 25. Jack Reacher kriminél a testvérével erősített, Az őrszem tartja a szintet. Tove Alsterdal is új név, igazi sötét ló, meglepetés, aki egy szövevényes családi drámával lepett meg. Egyedül a befejezés volt gyors, de ajánlom, érdemes rá is figyelni, a fordító miatt is. Keplerék nélkül nincs lista, a Joona Linna-sorozat 8. része nem okoz csalódást a rajongóknak. Viszont J. D. Barker krimije is megosztó lett, én sem éppen ezt vártam, de akciókrimi műfajában tökéletesen hozza a szintet. Lehengerlő, izgalmas és pörgős.

Nem is szaporítom a szót, hiszen mindegyikről olvasható bővebb ajánló a blogon. Íme a Gabó olvas blog legjobbjai krimi kategóriában, 2021-ben!



                                                      



Kiemelt köszönet az Animus, General Press és a 21. Század Kiadó csapatának, de minden kiadónak az izgalmas rejtélyekért és csodás borítókért! Az igényes fordításokért köszönet illeti: Torma Péter, Patat Bence, Szieberth Ádám, Szabó István, Dobosi Beáta, Csősz Róbert, Gieler Gyöngyi, Erdődy Andrea, Petrikovics Edit, Huotari Olga és Bosnyák Edit munkáját.

     
A kimaradtak közül még 5 krimi, ezeket is érdemes végignyomozni: Baldacci Megváltás és Napvilág, Kondor Vilmos Örvényben, Cara Hunter Csakis az igazat vagy Ann Cleves Hollófekete krimijét is jó szívvel ajánlom. Végül kedvcsinálónak mutatok két már bejelentett januári újdonságot. Talán a 2022-es listán viszontláthatjuk őket!

                   
Két keletnémet lány a Balatonra utazik autóstoppal 1980 nyarán. Balatonfüreden megismerkednek egy magyar egyetemistákból álló társasággal, akik meghívják őket a fővárosba. Így aztán autóstoppal Budapestre indulnak újdonsült barátaikhoz, ám sohasem érkeznek meg…
Zajácz D. Zoltán balatoni krimisorozatának második részét nagy érdeklődéssel várom.







                                                                                      


Stina Jackson is ígéretes kezdéssel nyit: „Szörnyek ​nincsenek, csak emberek.”

Az Ezüstút című debütáló regényével egy csapásra híressé vált Stina Jackson új lélektani krimijében ismét Svédország legészakibb tájaira kalauzolja el az olvasót, miközben a mérgező emberi kapcsolatokat és a kitörés lehetőségét vagy lehetetlenségét boncolgatja.

1 megjegyzés:

  1. Szia Gábor! Mindig nagyon várom a féléves-éves összefoglalásaidat, összevetendő a saját kis listámmal, ami nem ilyen publikus, de izgalmas összehasonlítani a tiéddel. Lássuk, mi ismerős erről a pazar listáról! Nos, a Halálos X mindent vitt egyértelmű, a Kockavető méltó folytatása! A Gyilkos igazságokat nemrég fejeztem be, megrázó volt és tanulságos, az érdekes nyomozás mellett, tabudöntögető témát feszeget.. A Bűntelenül is letehetetlen volt, az egyik legjobb Link-től, pedig Ő is rendre magasra teszi a mércét! És igen, a Sötétséget is, és az Utolsó életet is kár lett volna kihagyni.. A Hajsza..Olyan életszerű volt a történetmesélés, és a képi világ megjelenítése, hogy fáztam olvasás közben, ahogy taglalta a hideget! De csak falni lehetett az oldalakat, annyira pörgős és belefeledkezős volt! Az Utolsó élet.. remélem még hallunk a szerzőpáros felől! Örülök, hogy magyar szerző is felkerült a listádra, jó volt a szocializmus Balatonjáról olvasni, és nagyon várom a Haragos Balatont is! Jó, hogy ajánlottad, le ne maradjak róla! Az Ezüstút miatt mindenképp bizalmat szavazok Stina Jackson következő megjelenésének, ez a mondat telitalálat..”Szörnyek nincsenek, csak emberek..” Most kezdtem bele a Gyökerestül kitépve címűbe, elhiszem Neked, hogy pont olyan jó lesz, ahogy írod! Jó évünk volt krimi szempontból! Mindenki sokat dolgozott érte, szerzők, kiadók, ahogy mondod a fordítók is, és nem utolsósorban Te is, hogy olvastad, ajánlottad ezeket a krimiket, a legtöbbet az ajánlásodra olvastam!! Jöhetnek a következők! És köszönöm!

    VálaszTörlés