2021. szeptember 9., csütörtök

Variációk boldogtalanságra


Forró Bence: Variációk boldogtalanságra



                                              



"A dolgok ritkán feketék vagy fehérek. Persze könyebb úgy látni, mert úgy nem olyan komplikált a létezés."



A novella az egyik kedvenc műfajom, így érdeklődve vettem kézbe Forró Bence írásait. A népszerű tv-s személyiség új területen mutatja meg tehetségét. Izgalmas a címválasztás és a kötet felépítése. Az igényes kivitelű, tetszetős borító és a cím játékossága a boldog(talan)ságot tűzte zászlójára, mégis a szereplők talán valahol boldogok. Még ha ezt nem is veszik észre, hiszen a boldogság relatív. Életük éppen olyan időszakát élik, ahol jól érzik magukat, vagy éppen rájuk talál, küszöbön áll a boldogság.

A fiatal szerző bemutatkozó kötete, írásainak tartalma és stílusa egyből megfogott. Hatásos, kifejező mondatai nem tolakodnak, viszont ha kell, a megfelelő drámai hangot remekül adja vissza az adott történet. Kerülve a túlzó hatásvadászat minden elemét egyszerű mindennapi szituációkról ír, olyan élethelyzetekről mesél, amilyennel mi is találkozhatnánk. A minimalista stílusa végig olvasmányos, néhol mellbevágó befejezéssel ránt a mélybe. A történetek megőrzik a novella szabályait: tömör, kifejező írások. Kíváncsivá tesz a továbbiakra.

"Vannak történetek, amelyeknek nem áll jól a happy and. Ellentmondana az univerzum törvényeinek."


Forró Bence novelláinak főhősei életközeli helyzetekből építkező történeteket tárnak fel az olvasónak, amik a férfi-nő kapcsolatokról szólnak. Ezzel megkönnyíti az azonosulást, az olvasóban is megidéz néhány átélt, ismerős pillanatot. Az írások között nincs szoros összefüggés, sokszínűségük révén minden olvasó megtalálja közöttük a kedvére valót. A novelláknak van mélysége, éle, némelyek karcolnak. Néhány mondattal pontosan felrajzolt portrék villannak fel. Realisztikus, érzékeny valóság elevenedik meg, a tényszerű, megindítóan őszinte írásokban. Fanyar humora meghökkentően üde szín.


A kötet felépítése két részből áll. A bevezető Előhang után a Felső szólam hat novellája a felszínes kapcsolatok, a szakítás és újrakezdés, a boldogság keresését járja körbe. A novellák belső logikája a csillogás mögé pillant, ezzel nem csak korképet közöl. Ebből a részből az Agglegény és a Független változó írásokat emelném ki. Az Alsó szólam öt novellája közül a Kaptafa és a címadó emelkedett ki számomra. Életfilozófiája, bölcsessége a pillanat örömét, annak megélését súgja, néhol meglepő csattanóval. Hiszen a boldogság is ilyen életpillanatokból áll, nem egy folyamatos állapot. Lehet, mégis attól leszünk boldogok, ha valami vágyunk éppen NEM teljesül be... A szereplők valami emberi, sorsfordító határhelyzetben jelennek meg a történetekben. 


"Valahová tartozni kell, anélkül elviselhetetlen az élet."

Rövid, érzékeny és hatásos írások, ahol a szöveget néha megtöri egy lágyabb, lírai gondolat vagy hasonlat. Ezzel megmutatva a főhős igazi, emberi arcát. Férfiak, nők kergetik az álmaikat, vágyaikat, boldogságot remélve. A mindennapok hősei jelennek meg emberi gyengeségeikkel, vágyaikkal, életüket meghatározó döntéseikkel. Az emberi lélek mozgatórugóinak mélyére pillanthatunk. Férfiasan érzelmes novellák ezek. 

A kötet terjedelme ne tévessze meg az olvasót. Rövidek, de annál hatásosabbak a novellák, elgondolkodtatóak, vagy meghökkentőek, sokféle témát felölelőek, érdekes megoldásokkal működnek, hozzám közelálló stílusban. Örülök, hogy olvashattam, igényes írások egy bemutatkozó szerzőtől. Jó választás volt az új, Libertine Kiadónak is ezzel színre lépni. Ajánlom mindenkinek.


               

Forró Bence (Budapest, 1986. február 15. –) újságíró, televíziós műsorvezető.


Libertine, Budapest, 2021
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 978615818957

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése