2021. szeptember 18., szombat

Nyúlfark

John Updike: Nyúlfark





                                                                   





"Apu nem akarta kivárni, míg megöregszik. Nem volt hozzá türelme."




A sorozat utolsó, ötödik kötetében az új évezred küszöbén járunk. Főhősünk, Nyúl, Harry Angstrom egy évtizede halott. Számomra már a negyedik kötettel, a Nyúlszív cíművel (ami a legtragikusabb, legszomorúbb volt) lezárult ugyan a történet, mégis kíváncsi izgalommal vettem kézbe a "szálak elvarrását". Meglepő lett több szempontból is ez a Nyúl nélküli befejezés. Végre a fiú, Nelson és az anyja Janice kerültek a középpontba. Ráadásnak megjelent egy új szereplő, aki kellően felkorbácsolta az érzelmeket.

                          
1999 őszén járunk, Janice (Harry neje) feleségül ment a volt barát, Ronnie Harrison-hoz. Ez elég meglepő volt számomra, hiszen kissé olyan ez, mintha Jenice elárulta volna Nyulat. És éppen a legellenszenvesebb "baráthoz" ment hozzá. Bár az ő házasságukban is megesett sok érdekesség, volt ott bőven viharfelhő. A két férfi között feszülő, életre szóló ellentét mögé is bepillanthatunk, ami tipikusan férfias. Ezt az igazságot éppen Harry fia, Nelson vágja Ron szemébe, akivel hármasban éldegélnek (Nelson elvált Pru -tól) a régi Springer -házban. Ezt a már-már békés beletörődéssel való együttélést egy váratlan látogató fenekestől felfordítja.

Janice kisebb sokkot kap, amikor egy nő, Annabelle bejelentés nélkül megérkezik a házához, azt állítva, Ő Harry gyermeke a negyven évvel ezelőtti Ruth -féle kapcsolatból. Harry gyanította, hogy van egy lánya, de Ruth tagadta előtte. Vérmérsékletük szerint mindenki másképp reagálja le a hírt, hogy előkerült a titkos viszony gyümölcse. Ez sokféle választ vet fel a családon belül. Leginkább Nelson örül, hogy van/lett egy féltestvére. Az ő kettejük kapcsolatára épül a történet. Többszöri beszélgetés után egy hálaadásnapi vacsorában csúcsosodnak ki az események. A múlt titkai és a politika rossz ötvözet lesz. A feszültség tapintható, majd egy kínos megaláztatás után keserves sírásba fullad. Megismerjük a családon belüli kapcsolatok mozgatóit, régi emlékek hátterét. Janice lánykora is képbe kerül, majd Ron gyerekeit, Nelson új életét vesszük górcső alá.

        
Annabelle elindít egy változást, önállósodást Nelsonban. Végre a saját életét kezdi élni, apja tettei és érzelmei iránt egyre több megértést tanúsít. Sosem voltak igazán közel egymáshoz, mégis most megérti és elfogadja végre apját minden hibájával együtt. Különösen a válása után, hogy a saját gyermekei kamaszodnak, fiával való levélváltásai üde színt, humort hoznak a történetbe. Az évezred nyitánya a szereplők életében is egy új fejezetet indít be. A kissé különösre sikerült szilveszteréjszaka felnyitja mindenki szemét. Tetszett a picit amerikás, rózsaszín befejezés, valahogy tökéletesen illet lezárásnak. Pru és Nelson rádöbbennek mégis együtt jobb. Annabelle sorsa is elég megnyugtató fordulatot vesz.



Updike egyedi stílusa most is megkapó, szomorkásan vidám hangulatot teremt, érzelmeket mozgat meg. Nyúl és Amerika történetét nyomon követni mindig élmény volt. A párkapcsolatok árnyékában a szülő-gyerek viszony, és az elmúlás kérdései bukkannak fel. Mit hagyunk hátra, miként emlékeznek ránk közvetlen rokonaink, miféle tettek maradnak emlékezetesek életünkből? Ezt boncolgatja Updike sajátos nyelvezetével. Ilyen jellegű családregényt, amiben a szerző főhőse sorsán át értelmezi a környező világot is nem olvastam még. Amerika elmúlt évtizedeit az ötvenes évektől követhetjük nyomon. Számos fontos és meghatározó momentum bukkan fel a sorozatban: a Holdra-szállás, vietnami háború, a "virággyerekek", Nixon-botrány, olajválság, vagy éppen most a pikánsan emlékezetes Clinton ügy. Az AIDS-félelem tovább fokozódik, de megjelennek a korszakra jellemző filmek is a regényben. 
   
          
 John Updike az amerikai próza kiválósága ezzel a sorozattal végleg beírta nevét az irodalom nagykönyvébe. Nagyszerű vállalkozás volt a XXI. Század Kiadótól, hogy a szöveget frissen gondozva egységes és illő borítókkal a teljes sorozatot kiadta. John Updike életműve megérdemelte ezt a színvonalat. Valóban igazi klasszikus sorozat lett ez a regényfolyam, ahol John Updike tökéletesen adja vissza Nyúl lelkének, érzelmeinek hullámzásait. Bőven van alkalom amivel lehet azonosulni az olvasónak. Nyúl élete igazi fejlődésregény, érdemes megismerni.

Az újrafordított, kibővített változat Gy. Horváth László remek fordítói munkáját dicséri.



Kedvezménnyel a kiadótól  ITT lehet tiéd a regény, vagy akár a teljes sorozat! 




Eredeti megjelenés éve: 2001
Először magyarul 2003-ban jelent meg.   


                            
John Updike: 1932. március 18. (USA, Shillington, Pennsylvania) 2009. január 27. (Amerikai Egyesült Államok, Beverly Farms, Massachusetts) író, forgatókönyvíró. a New Yorker folyóiratnak írt cikkeket és kritikákat, és itt jelentek meg első novellái és versei is. 1957-ben azonban úgy döntött, hogy minden idejét a szépirodalomnak szenteli
Pulitzer-díjjal tüntették ki a Nyúl-sorozat két regényéért A Nyúlháj (1981) és a Nyúlszív (1990) Kétszer kapta meg az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awards-ot.
76 éves korában tüdőrákban halt meg 2009 január 27-én.
John Updike 2004-ben Fotó: Eamonn McCabe

XXI. Század, Budapest, 2021
keménytáblás · ISBN: 9786155915802 · Fordította: Gy. Horváth László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése