2021. szeptember 14., kedd

Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ



                                                          





Sally Rooney a Normális emberek és a Baráti beszélgetések című könyvek szerzője egycsapásra népszerű és felkapott, jelentős író lett. Dublinból, alig huszonhat évesen robbant be a nemzetközi irodalmi életbe. Jókor volt jó helyen, amikor sajátságos és hatásos stílusában meglátásait megírta. A fiatalokról szóló történetei nem véletlen találtak utat széles rétegekhez. Nem csak a mentális problémák fontossága, de a helykeresés útvesztői, a kapcsolatok dinamikája is tökéletesen jelenik meg írásaiban.


         
Harmadik regénye a nemzetközi megjelenéssel azonos időben, viharsebességgel jelent meg magyarul, hogy azonnal letarolja az eladási listákat. Köszönhetően a XXI. Század Kiadónak, a KULT-könyvek sorozatban kapott helyet a könyv. Külföldön már Rooney legjobb regényeként emlegetik, ami talán kissé túlzás, de fontos az bizonyos. A Normális emberek azért jobban betalált, de ez kiforrottabb írás szerintem. Rooney tehetségéhez nem fér kétség, bátor és kalandvágyó író, aki érzésem szerint most hasonló gondokkal küzd, mint főhőse Alice.

Sally nem maszatol, vállalja önmagát és kortársait minden problémájukkal. Igazi korlenyomat a szingliségről, baráti kapcsolatokról, egzisztenciális kérdésekről. Ezeket jól ismerve sok olvasót szólít meg a regény. Az írónő könyvei körüli hype érthető. A dublini fiatalok élete és problémái alig térnek el a budapesti vagy egyéb más európai országok fiataljainak napi gondjaitól.

Ezt a könyvét olvasva is azt éreztem, fontos dolgok lapulnak a történet mélyén: barátság, az egyik legszebb szó, és legfontosabb kapcsolat életünkben. Ez az egyik jellemző alapkérdése a regénynek. Az élet útvesztőiben tétovázó huszon és harmincasok sorsa ez. Igazi felnőtt mese fiataloknak, Sally Rooney sajátosan könnyed, már-már játékos stílusában. Világos és tömör, azonnal jól felismerhető. Ez van, akinek nem jön be, és vannak sokan, akik szeretik ezt a kissé karcos stílust.

Olvasmányos, gördülékeny a történet, miközben látszólag alig szól valamiről, csak mesél. Éppen ettől nyerő, hiszen a négy szereplő életében felmerülő egyszerű, hétköznapi problémák általánosan mindenütt jelen vannak. Szeretem ezeket a mindennapi élethelyzeteket, ahol a szereplők érzelmeiből rajzolódik ki a történet. Miközben a körülöttünk lévő világ is alakul, folyton változik. Nem akar világmegváltó lenni, vagy okoskodni, egyszerűen és őszintén tárja fel ezeket a fiatal felnőtteket érintő helyzeteket. Megkapó ez a bátor, szókimondó őszinteség. Elgondolkodtat és érzelmeket mozgat az olvasóban. Talán az élettapasztalat hiánya, azaz annak megszerzése áll a történet középpontjában. Az élet nevű játékhoz nincs tuti leírás, a játékszabályokat mindenki önmagának alakítja. Néha sérülünk, csalódunk és nem alakul úgy az élet, ahogy szeretnénk. Azonban ezekre a fájó tévedéseke is szükség van.

A szereplők egymáshoz való viszonya kellőképp bonyolult, bár néha éppen ők maguk bonyolítják túl. Ami a magabiztosság hiányából, a ki nem mondott érzésekből ered. Ez is érthető, hiszen ki szeretne sérülni, csalódni? Ez a felszíni lazaság ezt takarja az én olvasatomban. Sokszor inkább önmaguk elől is titkolják az érzéseiket, vagy félve vállalják. Ezáltal bizony elég sekélyessé válik az életük. Miközben a tartós kapcsolatról, boldogságról ábrándoznak félnek az elmagányosodástól, a kiégéstől. Olvasás közben az is eszembe jutott: de jó, ezeken a problémákon már túl vagyok, bár van helyettük ezer más... A karakterek változatosak és érdekesek, két nő és két férfi egymáshoz való furcsa viszonya, sorsa forr egybe, így vagy úgy. Tetszett Simon visszafogott őszintesége, de Félix huncut, vagy merész vagánysága talán közelebb állt hozzám. Sally Rooney a szerelem összetettségét jeleníti meg, radikális intimitását izgalmasan ábrázolja. Érdemes odafigyelni rá. Kíváncsian várom mi lesz Rooney következő alkotása.




ITT megvásárolható a regény a kiadótól kedvezménnyel!



                             
Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek - utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.



XXI. Század, Budapest, 2021
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681297 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése