2021. június 18., péntek

Bloginterjú Zajácz D. Zoltánnal

Bloginterjú Zajácz D. Zoltánnal 
a Véres Balaton szerzőjével


                                                                  


Bemutatom az olvasóknak a magyar krimi új tehetséges íróját Zajácz D. Zoltánt.
A General Press Kiadó első magyar szerzője egy hamisítatlan retro-krimivel jelentkezett májusban. A hangulata, a színes karakterei és a cselekmény íve krimirajongóként azonnal megfogott engem is. A Véres Balaton megjelenése után kerestem meg a szerzőt kérdéseimmel, akinek ezúton is köszönet a válaszaiért. 



1: A szűkszavú önéletrajzodból a könyv borítóján annyit megtudtunk, hogy gimnáziumban irodalom-dráma tagozaton végeztél, majd a bölcsészkar, Friderikusz show, és zenekar Cipővel… hogyan lettél író?

Igen, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium híres irodalmi-drámai tagozatára jártam, vagyis elég korán eljegyeztem magam az irodalommal. Olyan iskolatársaim voltak, mint Hevesi Tamás, Jantyik Csaba, Ternyák Zoltán, Gazdag Tibor, a Szőke-Badár páros, Alföldi Róbert, Náray Erika… Aztán a Debreceni
Egyetem magyar-filozófia szak, majd 25 év a médiában, ebből 4 év a Friderikusz Show szerkesztőjeként. Cipő gyermekkori barátom volt, együtt nőttünk fel Kisvárdán, együtt alakítottunk zenekart, dalokat írtunk. Aztán az élet úgy hozta, hogy visszatértem az eredeti foglalkozásomhoz, a tanításhoz. És így lett annyi szabadidőm, hogy túl az ötvenen végre megírhassam az első regényemet. G.B. Showról olvastam, hogy későn érő típus volt, 32 évesen írta az első színdarabját. Nos, hozzám képest ő nagyon korán kezdte…  


2: Milyen érzés volt bekerülni egy ismert kiadóhoz, ahol eddig nem volt még magyar szerző, viszont Lee Child, David Baldacci, Jeffrey Archer munkáit gondozzák idehaza többek közt?

Amikor írtak, hogy örömmel kiadnák a Véres Balatont, alig hittem el. Nagy megtiszteltetés volt, és az is maradt a mai napig. Ahogy mondod, egy nagy kiadónál, egyetlen magyar szerzőként csupa ünnepelt világsztár között… Azt hiszem, jobb társaságba nem is kerülhettem volna…

3: Honnan a regényírás ötlete, miért éppen krimi?

Általános iskolás korom óta akartam írni egy regényt, és az is rögtön egyértelmű volt, hogy csakis krimit. Már akkoriban detektívregényeket olvastam, így más műfaj szóba sem jöhetett.

4: Kiket olvasol, kedvelsz? Van példaképed, kedvenced közöttük? Hazai szocialista krimit anno olvastál?

Ha krimiszerzőkre gondolsz, akkor ott vannak a műfaj nagy klasszikusai: Agatha Christie, Georges Simenon, P.D. James, Patricia Highsmith, Ed McBain. Aztán ott voltak az úgynevezett „szocialista krimi” műfajának magyar szerzői: Mág Bertalan, Fóti Andor, Szamos Rudolf, Mattyasovszky Jenő, Kristóf Attila, a mai szerzők közül pedig Kondor Vilmos első három regénye.

Kifejezett példaképem nincs, de Agatha Christie-t ebben a műfajban mindenkinél többre tartom.

A jó krimi olyan, hogy még az utolsó oldalakon is meglepetéssel tud szolgálni a gyilkos kilétét illetően, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ez hihető fordulat legyen, tehát logikusan következzen az előzményekből. A másik fontos tényező egy jó krimihez a motiváció, vagyis az indíték. Agatha

Christie könyveiben ez szinte mindig ugyanaz: valahol egy adott közösségben (ez lehet egy kisváros, egy bentlakásos intézmény, egy óceánjáró luxushajó stb.) valaki nem az, akinek mondja magát… De ezt a regényeiben más-más helyszínekkel és karakterekkel ezerféleképpen tudja variálni.

                     
5: Ha azt mondom 1979 nyara, mi jut eszedbe róla?

Abban az évben, 13 évesen két hétig én is a zánkai úttörőváros lakója voltam. Az ENSZ 1979-et Nemzetközi Gyermekévvé nyilvánította, így a táborban különösen nagy volt a felhajtás. Hihetetlen élmény volt, főleg a külföldi vendégek miatt. Jöttek gyerekek Kubából, Vietnamból, így életemben először ott találkoztam például ázsiaiakkal és feketékkel. Egyébként a szüleimmel korábban is mindig Zánkán nyaraltunk, abban a vállalati üdülőben, amit mindössze egyetlen kerítés választott el az úttörővárostól. A Véres Balaton ebben az évben, és többek között ezeken a helyszíneken játszódik. Meg persze Budapesten, Párizsban, Brüsszelben.

6: Krimin kívül milyen szerzőket, műfajokat olvasol?

Természetesen szépirodalmat. A legnagyobb hatást a mai napig a nagy orosz szerzők – Turgenyev, Gogol, Csehov, Tolsztoj, Dosztojevszkij – tették rám. Ivan Goncsarov regénye, az Oblomov pedig mindennél jobban lenyűgözött. Aztán ott vannak a magyar óriások: Móricz, Kosztolányi, Ottlik… És persze a kortársak: Esterházy Péter, Háy János, Cziczó Attila, Dragomán György, Bartis Attila. Ugyancsak nagy hatással volt rám a Kitömött barbár, ifjúkori barátom, Péterfy Gergely regénye.



7: A karakterek, a korszak jellemzői, a társadalomkritika, egyéb infók honnan jöttek? Volt adatgyűjtés, böngésztél korabeli újságokat, vagy a rendőrgyilkosság hátterét?

A Kádár-korszak utolsó évtizedében én már gimnazista, majd egyetemista voltam, úgyhogy az akkori Magyarországról saját emlékeim is vannak. De miután törekedtem a történeti hűségre, sok könyvet elolvastam a korszakról, többek között a történész Majtényi György munkáit, Kornis Mihály ragyogó elemzését Kádár János utolsó beszédéről, Horn Gyula, Berecz János visszaemlékezéseit. És igen, a Soós Lajos-féle rendőrgyilkosság részleteinek mindenképpen utána kellett néznem. Ami a karaktereket illeti, az író elles típusokat az életből, de egyik szereplőmet sem egyetlen konkrét emberről mintáztam. A Véres Balatonban igyekeztem a korabeli társadalom minél több rétegét felvonultatni a gyermekotthonban felnőtt félig roma lánytól az elkényeztetett budai orvostanhallgatón vagy az örökké elégedetlenkedő kishivatalnokon át egészen a nagyvállalati vezetőkig, vezető pártfunkcionáriusokig, azaz a magukat érinthetetlennek tartó kommunista elitig. És vannak olyan szereplők, akik szélesebb látókörűek a kortársaiknál, értelemszerűen a regényben ők fogalmazzák meg a társadalomkritikát. Ami a főbb karaktereket illeti, a munkamódszerem az, hogy egy ágrajzon feltüntetem a legfontosabb szereplőket, illetve jelölöm a köztük lévő viszonyokat, például múltbeli konfliktust stb. Ilyenkor külsőleg is kialakítok róluk egy képet, és a történet írása közben így képzelem őket magam elé.

Persze, az olvasó szeme előtt egészen másfajta kép jelenik majd meg, de ez így van jól, ez különbözteti meg az olvasást a mozizástól vagy a tévézéstől. Adorján Máté alakját a kiváló magyar színészről, a fiatal Bálint Andrásról mintáztam, Lendvay Lauráét pedig a korszak híres színésznőjéről-modelljéről, Peggy Liptonról. 

8: Lesz folytatás?

Mivel egy trilógiáról van szó, így Adorján Mátéra, Lendvay Laurára és Bogdán hadnagyra (és az olvasókra) két izgalmas nyomozás vár még. A második rész várhatóan 2022 januárjában jelenik meg, a munkacíme Haragos Balaton. Ebben az alaptörténet az, hogy 1980 nyarán két NDK-beli lány, Inge és Gerda autóstoppal a Balatonra jön, majd a vízparti nyaralás után – ugyancsak stoppal – Budapestre indulnak, de sohasem érkeznek meg… A regénybe beleszőttem egy kissé misztikus szálat is: Laura már pszichiáterként dolgozik a lipótmezei elmegyógyintézetben, ahol az egyik betege, Margitka, egy állítólagos szellem homályos üzeneteit közvetíti a lányok feltételezett sorsáról.

A befejező rész Dermesztő Balaton címmel készül. Ebben egy ismeretlen holttestet találnak a tó jegébe fagyva 1981 karácsonya után. Közben a fővárosban az egy hónapja átadott Fórum Hotelben, amelynek akkoriban mindenki a csodájára járt, már a szilveszteri műsorra és vacsorára készülődnek. Hogy hogyan függ össze ez a két szál, az csak hosszas nyomozás után derül majd ki, és ebben egy orosz nyomozónőnek, Irina Grigorenkonak is fontos szerepe lesz. A többi maradjon titok.  

                             
9: Milyen érzés volt kézbe venni a könyvet, elsőkötetes szerzővé válni?

Ünnepi pillanat volt. Felemelő. Kicsit (nem is kicsit) megható.

10: Jók a visszajelzések, a könyv elindult a sikerlistákon felfelé, az olvasóknak tetszik a krimi. Tartottál a fogadtatástól, kritikától?

Sohasem mehetsz biztosra. Még akkor sem, ha te is, a könyv megjelenésében közreműködők is mind tudjátok, hogy ez egy jó regény. Nem lehet előre kiszámítani, hogy milyen lesz a fogadtatás. Voltak már olyan szerzők, akik nagyot csalódtak. Szóval, legfeljebb annyit tehetsz, hogy bízol benne, hogy minden jól alakul. A Véres Balatont szerencsére jól fogadták. Keresik a boltokban, és eddig csupa jó kritikát kapott. Ez végképp megerősített abban, hogy érdemes megírni a két folytatást…

ITT olvashatod a könyvajánlómat a krimiről. 


Várjuk izgatottan a folytatásokat, ezt bizton vallom én is. Kifejezetten tetszett, hogy a cím ellenére sem vérben tocsog, remek hangulata jól hozza a szocialista vidám barakk érzetét, a korszak jellemzőit. Adorján Máté finoman lázadó, jól felkészült és rátermett nyomozó. A Balaton pedig tökéletes választás helyszínnek. Ajánlom a krimi szerelmeseinek, izgalmas és szórakoztató kikapcsolódás. Ideális olvasmány nem csak a nyárra.

Köszönöm a beszélgetést, további sikereket kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Üdv:-) Nem lehet könnyű íróval interjút készíteni, gondolom nem szűkszavúan válaszolnak, és ez érthető is. Létjogosultsága is van, mivel az olvasni szeretők, kíváncsiak a "hőseikre" is.. Kifejezetten kedves, érdeklődő, hasznos kérdéseket tettél fel, én is ilyesmikről faggatnám, ha tehetném! Tetszett ami kiderült Zoltánról, legjobban a szerénysége, és a vállalt bizonytalansága, miszerint tetszik-e majd nekünk, olvasóknak is a regény. Legkedvesebb válaszom ott hangzott el, ahol megkérdezted, milyen érzés elsőkötetes szerzőnek lenni? A válasz szerint ünnepi, és megható pillanat volt. Kívánom neki, hogy a többi kötetet is ilyen alázattal fogja majd a kezébe, és akkor megmarad őszinte és tiszta szívvel alkotónak, akinek helye van a kortárs magyar palettán! Köszönjük a válaszokat, már beszereztem a könyvet, de még hátravan az olvasása, a könyvajánló, és az író személye alapján szeretni fogom! Szép Napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann!
      Köszönöm a kedves sorokat, remélem, nem fog csalódni a regényben!
      Üdvözlettel: a szerző, Zajácz D. Zoltán

      Törlés
  2. Kedves Zoltán! Hamarosan sorra kerül, megígérem, hogy elmondom a véleményem. Gabó értékelése és bejegyzései szinte mindig egyeznek a saját olvasási élményeimmel, ezért is voltam bátor beszerezni a könyvet, nem tartok a csalódástól! Sőt, egyre kíváncsibb lettem!
    Minden jót! Mariann

    VálaszTörlés