2021. január 20., szerda

Krimi-mix

Krimi-mix
3 krimiről röviden




                                                



Az alábbi bejegyzés nem jöhetett volna létre, HA: nincs néhány kedves barát, rajongó, követő, akik már-már kikövetelve adtak lendületet, biztattak az újabb bejegyzésre. A múlt hétre is csupán egyetlen friss poszt készült. A január csendesebb hónap, még alig van új megjelenés, és mit tagadjam, jól kidőltem-fáradtam év végére. Lemerültem rendesen, agyilag is... ennyire talán még soha az elmúlt nyolc évben. Olvasok persze, hiszen az létszükséglet, napi szinten. Akad még néhány recenzióm is, 
ami ugyan némileg nyomasztó, de hamarosan elkészülök velük. Ezúton is köszönet a Typotex és a 21. Század Kiadónak a türelemért!

Bár mindig vegyesen olvasok, mégis, mi mást is vettem volna főleg kézbe, ha nem a kedvenc zsáneremből. Három kiváló krimit ajánlok most figyelmetekbe. Egyik sem recenzió és ezért is kimondottan jó, jót írni ezekről. Ha meg nem tetszik ugye valami, azt nem is ajánlom, mert az idő pénz.. ha már olvasunk, akkor olyat, ami megéri a ráfordítást.




Linda Castillo: Égető titkok




"A gyűlölet és a szégyen olyan erős érzelmek, amelyeknek a hatására jó emberek is követnek el szörnyűségeket."


               
A General Press Kiadó krimije az első ajánlóm, amit az írónő tavaly olvasott Szégyen története után vettem listámra. Remek sorozat, folytatom ha, visszafelé is. 

Ez Kate Burkholder tizedik kalandja. Az Égető titkok címet viselő Linda Castillo krimi az év egyik legizgalmasabb krimije eddig. Egyetlen nap elolvastam a 300 oldalt, vitt a történet. Feszes, izgalmas, erkölcsi tanulságot nem nélkülöző, lényegre törő. A Prológus egy olyan drámával indul, ami megadja a kellő feszültséget, és végig kitart. Az amish közösségben játszódó történetben több súlyos titok is felbukkan, ezek visznek el a tragédiához. Sötét, összetett, meglepő fordulatokban gazdag történet.

A véletlen tűzeset és az áldozat olyan személyes sorsokat határoz meg, amire nem is gondolunk. A fiatal, jóvágású, mindenki által kedvelt, udvarias Daniel Gingerichet valaki lépre csalta, bezárta, hogy a lángok közt érjen véget élete. De vajon ki az elkövető, mi vihette rá erre a szörnyűségre? Kate a csillogó felszín alatt durva családi titkokra bukkan. Erkölcsi dilemmákat felvető krimit olvashattam.

Kate Burkholder rendőrfőnök nyomozása rögtön az elején "gellert" kap, a nőnek saját démonaival is szembe kell néznie az ügy kapcsán. Kate amish nevelést kapott, talpraesett, erős személyiség, de szakított a közösséggel ez is egy érdekessége a sorozatnak. A meglehetősen összetartó és az idegenekkel szemben összezáró amish közösség is megnehezíti a nyomozást, nem enged bepillantást életük mélyére. A tragédiák sora nem áll meg. Jól megrajzolt karakterek, egyéni sorsok, drámák vívnak harcot a szokásokkal. Szövevényes, eredeti történet, ahol Kate múltja is fontos lesz. Meglepő lélektani háttérrel bontakozik ki, a barátság erejéről, és arról, hogy az igazság sosem fekete vagy fehér.

General Press, Budapest, 2019
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522713 · Fordította: Beke Zsolt




        
Agatha Christie: Halál a Níluson

" De hát akkor honnan tudja?
Nézze, én Hercule Poirot vagyok!"

Egy igazi klasszikus a krimi királynőjétől. Poirot Egyiptomban nyomoz, hamarosan újra filmen is a történet. Filmes borítóval már ismét kapható a regény.

A fiatal, szép és mesésen gazdag lányra mindenki irigykedve néz. Váratlan halála után több lehetséges elkövető is felbukkan, ahogy kell. Színes társaság jön össze erre az egyiptomi hajóútra. Most nem vonaton, de hasonlóan zárt térben nyomoz a kis belga detektív. Kissé lassúbb a történet, sokszereplős, alapos és pontos jellemrajzokkal, finom eleganciával megírt, mire eljutunk az első gyilkosságig. Amit gyors egymásutánban még néhány követ. Ez egy lineáris krimi, de azt nem jelenti hogy kitaláltam ki a gyilkos... Persze, egy idő után sejtettem, csak hinni nem akartam. Csavaros, bravúros nyomozással, aljas fordulattal a végén.

Európa, Budapest, 1987
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630743000 · Fordította: Szabó Zoltán



   
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

A végére egy friss megjelenés, ami elég különleges és szokatlan formában megírt krimi. Ez most elég felkapott, népszerű könyv, amit teljes joggal megérdemel. Mi lehet borzalmasabb egy szülőnek, mint amikor nyom nélkül eltűnik a gyereke?

A kis Madison öt éves volt, amikor Oregon állam vad és zord téli erdejében eltűnt. A szülei mellől...miközben karácsonyfáért indultak. Ennek már három éve, így a kétségbeesett szülők az eltűnt gyerekek előkerítésére szakosodott ambíciózus magánnyomozót, Naomi Cottlet kérik segítsen. Ő az utolsó reményük. Az izgalom és rejtély miatt olvastatja magát a krimi, a keret meséje lenyűgöző.

Néhol olyan érzésem volt, nem is krimit olvasok, olyan finom lélekábrázolásokkal elevenedik meg a történet. Igényes, szépirodalmi stílusa komoly és fontos alapproblémát állít az események középpontjába. A pedofília, gyermekbántalmazás olyan érzékletesen szinte csak háttérnek jelenik meg, hogy egyáltalán nem lesz brutális, sokkoló. Fogyasztható formában, jó arányban megjelenített a probléma, bár mindig sokkoló, ha gyerek az áldozat. Az aktualitása pedig sajnos még mindig időszerű. 
Olyan személyes, lírai sorsokkal, ami az elkövető részéről is megdöbbentő, miközben maga Naomi sorsa is felrajzolódik előttünk. Madison mesébe menekülő története, sorsa eredetivé teszi a krimit, Naomi élete is izgalmas és meglepő. Mégis a végső csavar hoz igazi drámát. Mr. B. sorsa váratlan hátteret mutat. Ez a három szereplő története fonódik mesterien egybe. A befejezés meglepő, elgondolkodtatja az olvasót. Az emberi kapcsolatok, az odafigyelés egymásra most is fontos tényező. A vad és hideg, kietlen táj, a havas erdő tökéletes háttérnek.

A másik mellékszálnak megidézett nyomozás (a Danitás történet) ugyan szinte mesés, már-már elképzelhetetlen, azt talán ilyen mélységben nem kellett volna idekavarni. Fontos téma, érdekes tálalásban. Jó krimi, érdemes elolvasni. 

Libri, Budapest, 2020
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337478 · Fordította: Varga Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése