2021. január 22., péntek

Valaki figyel

Arne Dahl: Valaki figyel




                                                             




"A gonoszság epicentrumában voltak."



Az idei év első skandináv krimi megjelenése azonnal felcsigázta a műfaj szerelmeseit. Arne Dahl neve nem ismeretlen már előttünk, hiszen néhány éve két könyve is megjelent már idehaza, igaz egy másik kiadónál. Utána a siker ellenére sajnos érthetetlen módon évekre eltűnt. Most az Animus Kiadó égisze alatt tér vissza új sorozatával. Megkérdeztem erről Fekete Juditot az Animus és Centrál könyvek PR és marketing vezetőjét, Ő válaszolt néhány mondatban. Ez úton is köszönet érte!

   
 
Hogy mi történt az előző kiadónál, azt nem tudjuk. 
A szerző kinti ügynöksége ajánlotta ki nekünk a jogokat, abban a reményben, hogy egy skandináv krimi népszerűsítésében gyakorlott kiadónak talán érdemes lenne folytatni a szerző gondozását. Örömmel belevágtunk, láttuk, hogy a korábbi kötetekre jók voltak a reakciók, még ha itthon valamiért nem is volt túl nagy fókusz helyezve a szerzőre. Úgy gondoltuk, nálunk jó helyen lennének Arne Dahl könyvei, így természetesen igent mondtunk a jogokra.

Nem tartottunk a korábbi sikertelen próbálkozástól, hisz Keplerék esetében is hasonló volt a helyzet, akkor is úgy éreztük, van a szerzőpárosban annyi kiaknázatlan lehetőség, hogy sokkal nagyobb sikerük legyen, mint korábban volt, bíztunk abban, hogy egy erős sorozatba elhelyezve, erős kommunikációval komolyabb sikereket érhetünk el itthon is. Úgy tűnik, bevált a hozzájuk fűzött reményünk, és nagyon reméljük, hogy Arne Dahl esetében is hasonlóképp történik majd. Aki egyébként nem ismerné még a szerzőt, Arne Dahlt skandinávia egyik legjobb, irodalmi színvonalon alkotó krimiírójának tartják. A könyvei több mint négymillió példányban keltek el, és összesen harminckét nyelvre fordították le őket. Rangos díjakat nyert Németországban, Dániában és Svédországban is. Még egy kis plusz infó, Dahl már 2016-ban kezdett el dolgozni a Sam Berger és Molly Blom nyomozókról szóló új sorozatán, melynek a Valaki figyel című kötet lesz az első része. Szieberth Ádám fordította és mindenképp szeretném megemlíteni Csernák Ákos nevét is, ő tervezte ezt a remek borítót, ami igazán látványos, friss és letisztult lett.

        
Volt szerencsém olvasni az előző két itthon megjelent kötetet és nyugodtan mondhatom: Arne Dahl a svéd thriller mestere pszichológiailag kifinomultabb, mint valaha! Arne Dahl tudja, hogyan ragadja meg az olvasót, szó szerint a logikusan felépített és újra és újra meglepő történet legutolsó oldaláig.

Arne Dahl ismét egy idegtépő krimit mutat be, amely feszültségben tart a legutolsó oldalig. Tökéletes olvasmány a szürke és hideg napokra, hozza a skandináv krimik összes jellegzetességét. Arne Dahl jó párbeszédekkel és két érdekes főhőssel indítja el a két nyomozó történetét. Ahogyan a nyitó jelenetben valaki fut a magas fűben, úgy az olvasó is sokáig teljes bizonytalanságban van. Nem elnyújtott bevezető ez, de mire kezd a kép tisztulni, egy váratlan húzással fejre áll minden. Sam Berger akcióba lendül, hiszen már három tizenöt éves lány is eltűnt. A férfi kitartó és kemény, megismerjük magánéletének fájdalmát, órák iránti rajongását. Talán nem árulok el titkot, ez a remek borítón is megjelenik, az apró fogaskerekek ügyesen kapcsolódnak egybe, vezetnek el a végső megoldáshoz. Sam Berger nagyban támaszkodik az ösztöneire, ami több váratlan eseményt eredményez. 

De hol van már Molly Blom, hiszen már jól benne járunk a sötét történetben... Mondhatnám valóban innen kap lendületet a krimi, Molly színre lépésével. Ami nem akárhogyan történik, Molly igazán különleges körülmények között találkozik Sam Bergerrel.

Innen egy egészen más megvilágításba kerül az addigi cselekmény. Az állam leesett, ilyen meglepő fordulat ritka egy krimiben, ezt biztosan ígérhetem. A sokkoló bűnügy valahová a régmúltba viszi vissza a két nyomozót. Mélyen a múltjába vezeti Bergert, ahol valóban meglepő dolgokra bukkan. Mindebből Molly sem marad ki, erősen részese ennek a gyerekkornak. A gyerekkori traumák mindig egy életre szólnak, megmaradnak mélyen az érintett lelkében. Arról nem is szólva, mennyire meg tudja az áldozat személyiségét változtatni egy ilyen átélt, sorozatos trauma. A gyerekek pedig bizony tudnak gonoszak lenni.

A cselekmény sűrű és többszörösen összetett, egy hét eseményeit követhetjük nyomon. Az idő szoros, igazi versenyfutás veszi kezdetét, a szövevényes történet nem a véres akciókkal akar sikert elérni. Lelki dráma ez a javából, pszichológiai traumák sora adja a hátteret. Nem csupán a gyilkos, a lányok elrablójának lelki háttere rajzolódik ki. Ő szintén meglehetősen összetett karakter, valóban érdekes emberi sorsot írt neki a szerző. Igaz, gyorsan megtudjuk ki ő, de a vadászat még így is végig izgalmas. A dolgok egyre jobban alakulnak, ám ez mindkettőjük számára életveszélyessé válik. Mindketten el akarják felejteni életükből ezt az időt, és mégis tovább kell merülniük az erőszak mocsarában.

A két főnyomozó, Berger és Blom, remek csapat, a történet kellően trükkös, egyáltalán nem túl egyszerű. A skandináv hangulat működik, kissé sötét és melankolikus, de nem válik igazán nyomasztóvá. Szinte állandóan esik az eső, esernyőt érdemes a közelben tartani. A gonosz végig Berger körül kering, aki szenved tőle emlékekben és álmokban, valamint zaklatott magánéletében. Nagy a feszültség, különösen a könyv második felében. Az összefüggések meglepőek lesznek. Másik érdekesség, hogy a rendőri vezetők ismét az idióta kategóriát hozzák... ez a végére kap hangsúlyt, egyúttal jól megágyazva a folytatásnak. Azt gondolom, a két nyomozó első ügye sikeres volt, és kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik a közös nyomozásuk.  Köszönöm az élményt, hiszen Arne Dahlt jó újra a kínálatban tudni.  

ITT tudod kedvezménnyel megrendelni! 


                  
Arne Dahl (eredeti nevén Jan Arnald) 1963-ban született, Svédország egyik legismertebb krimiírója. Elsősorban az érdekli, mi történik az emberi elme mélyén, ennek ábrázolásához borzongató, fojtogató környezetet választ. Dahl az egyetlen skandináv író, aki egyaránt megkapta a Német Krimi Díjat és a dán krimiírók elismerését, a Palle Rosenkrantz-díjat.


Animus, Budapest, 2020
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248171 · Szieberth Ádám

1 megjegyzés:

  1. Most olvastam el egy nap alatt, nagyon jó kis könyv, tisztelet az írónak !

    VálaszTörlés