2021. január 16., szombat

Washington Black

Esi Edugyan: Washington Black




                                                                    





"A négerek is Isten teremtményei, őket is megilletik a jogok és a szabadság. A rabszolgaság erkölcsi szégyenfolt rajtunk."




A 21. Század Kiadó KULT könyvek sorozatának legutóbbi, immár 19. tagja egy fergeteges utazásra viszi az olvasót. A csodaszép borító és a belső is már ezt érzékelteti, bennem a kamaszkori Verne könyveket idézte meg. A borítón felbukkanó léghajós utazás ugyan csak egy epizód a kalandok sorában, mégis egy lényeges esemény. A regény egy meditáció arról, hogy mi is valójában a szabadság.

A cselekmény három fejezete hat évet foglal össze, ami 1830-ban Barbadoson, egy cukornádültetvényen indul. Főhősünk George Washington ("Wash") Black egy 10-11 éves rabszolgafiú, aki ezen a cukornádültetvényen nőtt fel Barbadoson. Talán nem is kel mondani, de élete maga a pokol. Saját bőrén is érzi, tapasztalja gazdája kegyetlenségeit, látja az erőszakot, ahogyan bánnak más rabszolgákkal. Ő már ott született, bele ebbe a kilátástalan és megalázó helyzetbe. Egyetlen védelmezője, "anyapótléka" Nagy Kit.

A regény első fejezete a rabszolgaság árnyalt ábrázolásával, eseménydús történéseivel kifejezetten erősen nyit. A föld alatti vasút című Colson Whitehead regényt idézte nekem, ami ugyanezen időszakban játszódik. Itt már megemlítem a regény meseszerű, lenyűgözően szép szövegvilágát, amit ezúttal is Gy. Horváth Lászlónak köszönhetünk. Jó volt olvasni, vitt előre, az események kimenetele számtalan fordulatot hoz a későbbiekben. Esi Edugyan csodálatos mesemondó, és a történések kellően kalandosak, érzelmesek, erőteljes és látványos képekkel jelennek meg a lapokon, miközben szereplői az egész világot bejárják. A "Verne-érzés" végig megmaradt bennem olvasás közben. Egy különös történet, erős hangulattal, különlegesen elmesélve.

                 
A változást Wash életébe a gazda váratlan halála hozhatná, ám az új gazda sem jobb, sőt. Szerencsére hamarosan felbukkan a gazda testvéröccse, Mr. Picur, aki egy titokzatos és elég különc tudós figura. Innen veszi kezdetét Wash második élete, hiszen olyan védelmezőre talál, aki új lehetőségeket nyit meg számára a világban. Wash nem is sejti, milyen hosszú és kalandos út vár rá…

Picur nagy álma a Felhőcsónak, amivel repülni szeretne. A regény lassan egyfajta viktoriánus korszak-beli kalandregénnyé formálódik. Ez a repülés hozza a további kalandok sorát az Egyesült Államokba repítve szereplőinket. Nem mindennapi módon landolnak, kerülnek oda. Néha nem is kell mélyebb tartalmat, összefüggést keresni, elég, ha átadjuk magunkat az eseményeknek, élvezzük azt. Hőseink tényleg egyik kalandból a másikba keverednek: bejárják Amerikát, eljutnak az Északi sarkra, majd Kanada és Amszterdam is felbukkan a regényben.

A regény olvasmányos, egyszerű nyelvezete könnyed, gördülékeny, ami már-már a líraiság határán táncolva bontakozik ki. Sok karakterben volt potenciál, de végül hiányzott belőlük a mélység, árnyaltak maradtak. Gyakran megmagyarázhatatlanul eltűntek a történetből, hogy később újra felbukkanjanak, vagy újak léptek be. Egy fejvadász is okoz váratlan helyzeteket a sok izgalmas karakter között. Megismerhetjük a korabeli feketék lehetetlen és kiszolgáltatott helyzetét is. Wash tehetsége a rajzolásban mutatkozik meg, ami új távlatokat nyit neki. Picur támasza és védelmezője, élete biztos pontja marad sokáig. Nélküle elveszett, egyedül a fehérek uralta világban félelemben élve nem könnyű a helyzete.
Washington Black lenyűgöző karakter, történet egy fiúról, aki férfivá válik a regény végére. Bármennyire is szívesen olvastam ezt a könyvet, éreztem, hogy valami hiányzik. Szórakoztató történet, jól kikapcsolt, de Edugyan írásának valami igazán mély mondanivaló jót tett volna. Vagy egy szigorúbb szerkesztő, aki feszesebbre veszi a befejezést. A vége számomra így laposra sikerült, szinte befejezetlennek tűnt. Kár érte, megérdemelt volna egy kerekebb lezárást. 


Kedvezménnyel, ajándék könyvjelzővel ITT tudod megrendelni a regényt! 


     
Esi Edugyan a British Columbia tartománybeli Victoriában él férjével és két gyerekével. Ez az első magyarul megjelent regénye, amelyet tizennégy nyelvre fordítottak le. Esi Edugyan nemzetközi bestsellere, a Washington Black, melyet 2018 legjobb könyvei közé választott a New York Times, a Washington Post, a Time és a Financial Times is.
Man Booker-díj, 2018 (jelölés)


XXI. Század, Budapest, 2020
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155915901 · Fordította: Gy. Horváth László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése