2021. január 3., vasárnap

Váltságdíj

Peter James: Váltságdíj



                                                                 



"A törvény értelmében a zsarolás bűncselekménynek számított, a váltságdíj kifizetése azonban nem."


Szeretem az ilyen típusú történeteket, ahol egy elsőrangú mesélő stílusérzékével írja le a szerző a részleteket, jeleníti meg érzékletesen a szereplők lelkivilágát, motivációját. Semmi extra trükk, semmi céltalan vérengzés. Peter Jamestől első olvasásom, pedig ez a Roy Grace nyomozó nevével fémjelzett sorozat 14. kötete. Azt mondanám a szerző egészen ritka tehetség. Felüdülés volt olvasni a gördülékeny, izgalmas és elgondolkodtató krimit, ami önmagában is megállja a helyét.

     
Peter James 26 filmforgatókönyvet is írt már, így a cselekmény filmszerűen pörgő, azonnal beszippant. Valóban kalandos, lebilincselő és elvarázsolt, megmozgatja az olvasó érzelmeit. 
Ez pedig nem kis dolog. Úgy gondolom többet kapunk pusztán egy izgalmas, szórakoztató nyomozásnál. Lenyűgözően összetett, több szálon futó, fordulatos történet, ahol a szálak a végén is okoznak meglepetést. Jól felépített, izgalmas thriller, amely rámutat az emberi lélek mélységeire is. 

A családon belüli viszonyok, kapcsolatok mélységükben is jól ábrázoltak végig jellemzői életünknek. 


Egy darabig átlagos emberrablásnak tűnik, majd jön egy csavar, ami más irányba viszi a cselekményt. Peter James ügyesen további apró fordulatokat beépített, még az utolsó oldalakon is képes meglepetést okozni. Az különösen tetszett, hogy az erkölcsi igazságszolgáltatás sem maradt el.

Kipp Brown a sikeres üzletember komoly gondban van. A hatalmas kastély, a Porsche, menő állása csupán a látszat, a csillogó felszín mögött azonban házassága romokban, amit játékszenvedélye csak tetéz. A szerencse jó ideje elpártolt mellőle, súlyos adósságai vannak. Amikor úgy érzi, már többet nem veszíthet, elrabolják a kamasz fiát. Ezzel fejre áll az élete, hiszen képtelen kifizetni a váltságdíjat. Remek lélekábrázolással jelenik meg a házaspár küzdelme, szenvedése, egymáshoz való útkeresése. Apa és fia között is viharos a kapcsolat. Ennek mélységébe is belelátunk. Amikor az Amex stadionban vannak, eltűnik a fia, Mungo, ahol ráadásul egy bombafenyegetés is zavarja a kupameccset. Itt lép be Roy Grace, hiszen ő is ott ül a fiával, így ő nyomoz az ügyben.

A szálak tovább bonyolódnak, semmi nem az, aminek elsőre látszik. Feltűnik egy drogfutárrá lett lány, az ő egyéni sorsa, drámája is erős mellékszál. Ezzel bekapcsolódik egy albán-szál is, ami nem csak az alvilág mélyére viszi el az olvasót, megismertetve a hátteret, módszereiket, de igazi maffia-szerű családi háttér bontakozik ki a lapokon. Igazán kiemelkedő volt az albán bandavezér egyik bérgyilkosa, az általa megformált jellem, amikor moralizálni kezd: ő nem akart ölni, mégis gyilkos lett belőle. A háttér, a család szentsége és a szerelem ereje elképesztően erős, ahogyan a kamasz szereplők lelkivilága is feltárul előttünk.

Aki igényes bűnügyi történetre vágyik, és közben nem riad vissza a kegyetlen valóság ábrázolásától, egy rejtélyekkel teli bűnügyi történetet olvashat. Aggódunk a kamaszfiú sorsáért, kíváncsiak vagyunk a nyomozásra és az eredményre, hiszen az egyszerűnek tűnő bűncselekmény kellőképpen bonyolult lesz. Könnyen beleéltem magam a leírtakba, ahol ráadásul nem csupán a jelenre, hanem a múltra is kiterjed az író képszerűen megelevenedő világa. Az idő szorít, a macska-egér játék egyre véresebbé válik. A regényben a feszült légkört végig tudja tartani a szerző. A kamaszok és szülők kiüresedő kapcsolata, felszínes kis hazugságok láncolata mire képes. Több erkölcsi kérdés is akad a történetben, ami üde szín volt egy krimi esetében. Te mit tennél meg a gyermeked életéért cserébe ha nem tudod kifizetni a váltságdíjat? 

A szereplők személyisége és viselkedése, belső motivációjuk csak fokozzák ezt. Megismerjük Roy életét, házasságának titkait, a főnökével való viszonyát. Érdekes a főnők most is egy idióta, vajon hogy került oda, abba a pozícióba? Tetszettek a mellék karakterek is, tökéletes jellemrajzokat kapunk minden oldalról. Jól megírt, hiteles (al)világ elevenedett meg a krimiben, ahol a tisztesség és becsület még számít, az adott szó szent. Kegyetlenül jó könyv, mondanám zseniális, szinte egy szuszra végigolvastam. 
Az utolsó pillanatig folyamatos feszültséget teremt az író, ez nagy erőssége a regénynek. A befejezés legalább annyira kiszámíthatatlan és meglepő.

Úgy érzem, Peter James bár semmi korszakalkotót nem tett, csupán írt egy feszült borzongást és remek kikapcsolódást adó krimit. Ami végig jól működik, így nyugodt szívvel ajánlom a könyvet mindazoknak, aki szívesen olvasnak igényesen megírt krimiket. Keresni fogom a korábbi regényeit, várom az újabb történeteket, hiszen már külföldön kettővel előrébb jár a sorozat. 

Kedvezménnyel ITT tudod megrendelni a krimit!

               

Peter James: (1948. augusztus 22 - Brighton) angol író. 
36 regényt írt eddig. A Roy Grace sorozata 37 nyelven, 20 millió példányban kelt el világszerte. 



General Press, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524496 · Fordította: Kiss Ádám


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése