2020. január 31., péntek

Akhilleusz dala

Madeline Miller: Akhilleusz dala





                                                                                 












Szeretem az ókori történeteket, regéket, mondákat. Ezt is számtalanszor láttam filmen és olvastam különféle feldolgozásait. Biztosan sokan lesznek ezzel így, ha csupán az Iliászra vagy a Trója című nagy sikerű filmre gondolok csak. Madeline Miller számomra új felfedezés, aki mesterien szövi a mesét. A tavalyi év egyik legjobb olvasmánya volt a Kirké című regény az írónő tollából. Azóta terveztem, hogy elolvasom ezt az előző, eredetileg 2011-ben megjelent hasonló témájú regényét, ami most új kiadásban került a boltokba.


Azok, akik ismerik az Iliász történetét, tudják, hogy ez bizony tragikus történet lesz. Mégis, Miller regénye egy olyan alternatív értelmezést ad az olvasónak, ahol a szerelemé a főszerep.

A történetet Patroklosz szemszögéből ismerjük meg, ő a mesélő. Peleus király udvarában találkozik, barátkozik össze és később szeret bele a bájosan szépséges, bátor és erős, tehetséges Akhilleusz hercegbe. Őt úgy gondolom mindenki ismeri: édesanyja Thetisz nimfa, aki csecsemőkorában Akhilleuszt megmerítette a Sztüx folyóba, hogy fia sebezhetetlenné váljon. Ezt el is érte, kivéve a sarkát, ahol ugye, fogta a gyereket.

Egy rosszul sikerült baleset miatt a két fiú Kheirón kentaurhoz kerül, aki gondoskodik a neveltetésükről. Elsajátítják a fegyverforgatás tudományát és zeneoktatást kapnak. Miller csodálatos munkát végzett azzal, hogy hű marad az eredeti történethez, miközben hozzáad egy kicsit több dimenziót a karakterekhez. Ebben a mesében Patroklosz nemcsak Akhilleusz hű társa, hanem szeretője is. Ez a fő vonala a regénynek, ahol a kapcsolat tiszta és erős, őszinte, mély érzelmeket megmozgató. Viszonyuk határozottan az egész könyv legfontosabb és legmeghatározóbb része, ahol a trójai háború csupán a keret. Jól érzékelhető a múlt romantikája, az istenek jelenléte, a két főhős kapcsolatának különféle fázisai. Az írónő stílusa gördülékeny, a történetszövés és maga a történet kiváló élményt ad.


Ez egy érzelmekkel teli utazás a két szerelmes mellett, aminek a vége szívszorítóvá válik.

Sok mindent el lehet mondani Akhilleuszról: lenyűgözően technikás harcos, éles elméjű, gyönyörű férfi, aki mindenit elvarázsol megjelenésével, dacos, és akaratos, néha már-már makacs. Nem hisz a háborúban, mint megoldásban, fél a próféciától és késlelteti az indulást. Odüsszeusznak is nehéz meggyőzni őt a fontos expedícióról. Akhilleusz alakja esendő, emberi, kétségekkel vívódik. Végül nem lesz más választása, minthogy engedelmeskedjen az istenek akaratának, elindul Trójába.


Patroklosz szemével egy gondoskodó és ambiciózus Akhilleuszt látunk. Egy félistent, akiről azt jósolták, hogy legyőzi Hektort és a trójai háború hőse lesz. Azonban Hektor halálának következményei vannak. A könyv fő témái: becsület, szerelem, háború, halál, sors elfogadása és bosszú. Az írónő lírai érzékenységgel írta meg a közismert történetet. Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatát úgy ábrázolja, hogy a szerelem, az érzelmek maradnak meg az olvasóban. Remek könyv, ami egy újszerű történeté válik a jó elgondolás miatt. Lírai nyelvezete és szívmelengető képei meggyőzőek. A befejezés is méltó emléket állít a szerelemnek.

Ajánlom minden görög mitológiát és kalandot szerető olvasónak.

                                                                                                               


ITT tudod megrendelni a regényt!

Képek a Trója című filmből.


Madeline Miller:
1978. július 24. (Boston, Massachusetts, Egyesült Államok) –
Első regénye az Akhilleusz dala 2011-ben jelent meg. Ezzel az írónő 2012-ben elnyerte az Egyesült Királyság egyik legrangosabb irodalmi díját, az Orange-díjat. A Kirké a második regénye.





Eredeti megjelenés éve: 2011
General Press, Budapest, 2020
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634524175 · Fordította: Szigeti Judit
Megjelenés időpontja: 2020. február 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése