2019. május 18., szombat

Nyúlvadász

Lars Kepler: Nyúlvadász 



                                                                                         














A Lars Kepler írói álnév mögött alkotó házaspár ezzel a krimivel végleg beírta magát a kedvenceim közé. A Lars Kepler név ugyanis egy házaspárt takar azaz: ketten írták a regényt. Alexander Ahndoril és Alexandra Coelho Ahndoril írói álneve ez. Közös munkájuk legfrissebb idehaza megjelent gyümölcse a Nyúlvadász című skandináv krimi.




A stílus adott, a kivitelezés ezúttal is mesteri. Szeretem az olyan történeteket, amikor sorra jönnek az egymáshoz látszólag sehogyan sem kötődő esetek, majd a háttérből kibontakozik valami régi, sötét titok, egy gyalázatos esemény, ami összeköti a szereplőket. A múlt benyújtja a számlát. Egyszer mindenért fizetni kell, eljön a leszámolás órája. Mélylélektan, dráma és bosszú az alap. Maga a bűntény csak ürügy arra, hogy a felszínt megkapargatva előtörjön a mélyből a dráma. A titokzatos sorozatgyilkos utáni nyomozás végig fenntartja a feszültséget, izgalmas a kibontakozó emberi sorsok felvillanó története. Ez az egyik erőssége a kriminek, hogy a karakterek nagyobb személyes mélységgel jelennek meg.







A szerzőpáros közötti összhang végig hibátlanul működik, nincsenek elkülönülő részek, egységes a történet. Ez a másik nagy erőssége a kriminek. A kellően komor történet mozgalmas, végig feszült és letehetetlen. Hatásos képekkel, akciódús jeleneteivel filmszerűen látványos. Valóban megérdemelne egy mozivásznat ez a történet. Igazi krimi ez a javából, amit szórakoztató olvasni. Izgalmas, jól megírt és felépített a történet, könnyen olvasható. Csakúgy, mint az előzőek. Nem tudom, lehet-e ezt fokozni, hiszen ez a Joona Linna bűnügyi felügyelő nevével fémjelzett sorozat hatodik darabja. Vitathatatlanul a keményebb, értsd: véres, brutális skandináv krimik közé tartozik.




Már a kezdés megalapozza a remek indítást. Egy felső körökbe tartozó férfiú és egy bevállalós luxus-prosti közötti légyott fordul nem várt események színterévé. Amikor egy harmadik fél is belép váratlanul az elegáns villába, felpörögnek az események. Az áldozat nem más lesz, mint a svéd külügyminiszter. A felső tízezer szokatlanul perverz szexualitása mindig jó téma, bár nem gondolnám, hogy csak és kizárólag rájuk jellemző. Természetesen a kormány és a biztonságiak terrorelhárítása azonnal működésbe lép. A külügyminiszter halálának körülményeit a nyilvánosság nem tudhatja meg. A félelem részükről olyan nagy, hogy a már két éve a büntetését Kumla fegyintézetében töltő Joonahoz fordulnak segítségért. A rendőrségnek szüksége van a segítségére, hogy megállítsa a titokzatos gyilkost.
A szálak ugyanis a börtönbe vezetnek, míg a Nyúlvadász újabb akcióba kezd. Okos és jól felépített a cselekmény, hiszen a kezdet után a következő áldozat sem akárki lesz. Ehhez azonban kellett a külügyminiszter temetése...



Az olvasót elsodorja a vadászat izgalma, faltam a lapokat. A Nyúlvadász mindig alapos gondossággal lép akcióba, előbb egy gyermekdalocskát küld leendő áldozatának, ez köti össze őket. Fokozatosan, lépésről-lépésre bontakozik ki a motiváció, a gyilkos háttere. A bosszú személyes, mélyen a múltba nyúlik vissza. A történéseket színesíti a sztárszakács léha és felszínes élete, ami természetesen az egész ügyet összeköti. Rex alkoholfüggő, médiaszemélyiség, aki éppen három hetet igyekszik zökkenőmentesen eltölteni tizenkilenc éves fiával. A szülő-gyermek kapcsolat és a személyiségzavar számtalan problémája elevenedik meg kettejük között. Mindenki igyekszik jól kijönni ebből a helyzetből, ami komoly feladat mindkettőjüknek. Sammy és Rex élete, valamint a gyilkos háttere meglepő hasonlóságot mutat. Rex Müller élete áll a középpontban, azonban a kapcsolódási pont soká fog kiderülni, mi köti össze az áldozatokkal. A többi megjelenített társadalmi probléma is hangsúlyos és fontos kérdések napjainkban. A menekültek áradata, a másság elfogadása és a családi kapcsolatok, érzelmek kerülnek fókuszba.


Joona Linna és segítője, Saga Bauer nyomozása igazi versenyfutás az idővel. A karakterek lelki élete, társadalmi nézetei igazi pszichológiai csemege az olvasónak. Joona hős és menő nyomozó, mégis gyakran bizonyos sebezhetőséggel ábrázolják. Ez a kapcsolatot a valósággal teszi emberivé alakját.
Nyilvánvaló, hogy ez egy fantasztikus történet, a végső finálé mindent vitt. Krimi lévén nem részletezném. Arra is tud gondot fordítani a szerzőpáros, hogy amikor szinte biztosan tudunk mindent, még egy apró, jól elhelyezett csavart illesszen a végére. Az emberileg jellemző, sorsokat meghatározó történet vége igazi cliffhanger. Ez a vadászat az, amikor a vadászok a vadak. Az utolsó bekezdés után már rögtön olvasnám a folytatást, hiszen amit előre vetít az nem kérdés, folytatásért kiállt. Idén ez a krimi volt a harmadik olyan olvasásom, ami mindent vitt. Kiváló, nem csak sötét és izgalmas, de a történet atmoszférája is lenyűgöző.


ITT tudod levadászni a krimit, vidd haza most! 


A Lars Kepler álnév mögött rejtőző házaspár április 12-én Magyarországon járt az Animus Kiadó meghívására.
Alexandra Coelho Ahndoril (1966) és Alexander Ahndoril (1967) már hét közösen jegyzett bestsellert alkottak együtt.
Lars Kepler az egyik legnépszerűbb skandináv krimiszerző, akinek tíz éve futó Joona Linna-sorozatát 40 nyelvre lefordították és 12 millió példány fogyott belőle világszerte Magyarul legutóbb A hipnotizőr, a Lesben és a Nyúlvadász jelent meg.

Animus, Budapest, 2019
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246542 · Fordította: Erdődy Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése