2019. május 27., hétfő

A dinoszaurusz tolla

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla  







                                         





A dán írónő profizmusa lehengerlő, elvitathatatlan. Kétségtelen, hogy ez a regény nem egy futószalagon született mű. Jó ötletek, remek narratíva és erős karakterek jellemzik a regényt. Sissel-Jo Gazan debütáló regényét 2008-ban adták ki Dániában.




Van itt sötét tragédia és könnyed humor. Főhősünk Soren Marhauge nyomozó, akinek személyével egy új sorozat veszi kezdetét. Rajta kívül még két fontos vezető hősünk van ebben a regényben: Anna, aki biológusnak készül és Clive Freeman professzor. A könyv nagy része tehát Anna, Soren és Clive életéről, fordulatainak kapcsolódásáról szól. Ezek mellett a kanadai és a dán laboratóriumok közötti rivalizálásról is képet kapunk. Anna éppen készül értekezésére a madárfejlődés témájáról, amikor a vezető professzora gyilkosság áldozata lesz.

Meglepő, hogy minden szereplőről alapos és bőséges háttér történeteket kapunk. Kerek egész és izgalmas ezeket olvasni, ahogyan a lánc szemei lassan illeszkedni kezdenek. Soren a könyvsorozat központi karaktere, az ő élete talán az egyik legmegrázóbb, határozottan érdekes volt megismerni a sorsát. Az élet fordulatai kiszámíthatatlanok, ez itt is igazolódni látszik. Mindenkinek a életében akadnak sötét titkok amit nagyon nem szeretne, ha kiderülne. A dán tudományos krimi akár egy pszichológiai dráma is lehetne, amely a titokzatos családi kapcsolatokat járja körbe. Az egyéni emberi sorsok, lélekdarabkák lelkemben megérintettek, különösen a boldogság keresésében reménytelenül vergődő emberi párkapcsolatokról írtak.


Bár meg kell mondjam, valahogy nem is a klasszikus nyomozás szemtanúi lehetünk, nem azon van a fő hangsúly, csupán az utolsó 200 oldalon pörögnek fel igazán az események. A beépített krimielemek jól működnek, ilyen megoldásokkal, elkövetési módokkal nem találkoztam mostanában. Kellően sötét, fordulatos és eredeti a regény. Nagyon ötletes mindegyik gyilkosság módja, csupán az elkövető személye lepett meg, hiszen alig esik szó róla. Kissé elvette az olvasótól a lehetőséget az együtt nyomozásra. Mondjuk így végig simán fenntartotta az érdeklődést, mert lövésem sem volt, ki lesz a hunyó, és miért? A mozaikszerűen felépülő történet, a színes narratíva egyszerre köti le az olvasó figyelmét és kelti fel az érdeklődését a madarak és a dinoszauruszok felé.


A regény középpontjában természetesen az igazság keresése, annak csapdái és összes buktatói állnak. Akad elfojtott gyűlölködés, gyanakvás, árulással teli, hazug múlt, a csalások és öncsalások bőséges szövevénye. Titkok minden mennyiségben. A szereplők és a krimi szál mellé a tudomány világa remekül illeszkedik. A madarak valóban a dinoszauruszok utódai? Léteztek tollas dinoszauruszok? Sissel-Jo nagyszerűen igyekszik az olvasó érdeklődését felkelteni olyan tudományos kutatás iránt, amiről a mindennapokban kevés információ jut el hozzánk.

Az biztos, hogy más szemmel nézek a madarakra. Izgalmas kérdés és erősen hajlok elhinni a kutatóbiológusként is dolgozó dán írónő elméletét. Nekem néhol bizony Hitchcock Madarak című filmje is eszembe jutott. Már ezért érdemes időt szánni erre a regényre.
A szavak, a mondatok, a nyelv és a szimbólumok erejének bizonyítéka a valóság átalakítására, ami egy kivételes hangulatú történetet eredményezett. A madarak eredete nyilvánvalóan egy erősen vitatott téma. Az izgalmas és noir nyomozás beavat a paleo-ornitológia titkaiba.

Összességében: egy igazán feszült és néhol nyomasztó thriller, amely ügyesen összerakott történetet mesél el, közel sem a megszokott módon. Igazán jó elsőkönyves bemutatkozás, szívesen olvasnám Soren felügyelő további történeteit.


ITT tudod kedvezménnyel megrendelni ezt a madaras-dínós krimit!



Sissel-Jo Gazan: 1973. december 20.

A koppenhágai Egyetemen diplomázott biológiából.
A dinoszaurusz tolla volt az első regénye, amit az évtized dán regényének neveztek. A könyv kiadási jogait eddig 12 országban adták el. Berlinben él.




Jaffa, Budapest, 2019
442 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751441 Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése