2019. május 4., szombat

Gyilkos az úton

James Ellroy: Gyilkos az úton 



                                                           














Ez egy korai Ellroy kötet 1986-ból. Martin Plunkett története egy sorozatgyilkos portréja. Egy ember többszörösen traumatizált gyermekkori múltja, ami egy sokkoló jövőt eredményezett. Ellroyhoz mérten is szikár, nagyon brutális, erős személyiségjegyekkel rendelkező portrét ismerhet meg a kíváncsi olvasó.


Nagy titok nincs, hiszen már rögtön az elején megtudjuk ki a gyilkos. A börtönbéli visszaemlékezésekből áll össze a történet. Itt az izgalom és a dráma adott, nyomon követhetjük a gyilkos személyiségének kialakulását, (torzulásának) fokozatit. A narratíva szépen sorban követi az eseményeket a középiskolás fiú egyre rémisztőbb tetteit, elvetemült gondolatait, családi hátterét megismerve. Amikor a lelki háttér, család kerül szóba, tudható, súlyos személyiségzavar is fennáll elkövetőnknél. A képregényekért rajongó fiú elméjében életre kel a Sötét Sebész.

A könyv részletezi az 1960-as évek végétől az 1980-as évek elejéig Amerikában utazgató, vándorló sorozatgyilkos életét. Ez szám szerint megközelítőleg hatvan gyilkosságot takar. Tényszerűen, az adatok, tények legalább olyan sokkolóak, mint az elkövetett bűnök. Olyan közismert gyilkosok is képbe kerülnek, mint Charles Manson vagy Ted Bundy. Érdekes, hogy ők is lehetnek példaképek...




Elsősorban a gyilkos saját szemszögéből bontakozik ki a történet, amit újságkivágások és a vezető nyomozó naplója is színesíti, hitelesíti a történteket. Tény, hogy alaposan, okosan elkövetett gyilkosságok kerülnek sorra. Ezeket szenvtelenül, érzelmek nélkül követi el, pillanatnyi kielégülést okozva önmagának. Plunkett folyamatosan tökéletesíti technikáit, elképesztő, hogy a rendőrök mennyire nem jutnak semmire. Miközben a Halálmobil tovább járja Amerika útjait. A betekintés egy torz elme gondolataiba, elképzelt világába ijesztő. A sorozatgyilkosok lélektanát kiismerni, megfejteni lehetetlennek tűnő feladat. Különösen, ha akad egy hasonló társ.



Amikor Wisconsin államban Ross Anderson őrmester elfogja, érezhető még közel nincs itt a vég. A két férfi közötti lelki kapcsolódás szembeszökő. Lesz ez ettől meghökkentőbb is, de nem leszek poéngyilkos. Anderson szinte megvédi, ezzel esélyt adva Plunkettnek a további borzalmakra. A két lelki társ közötti kapcsolat is értelmet nyer, bár ez is olyan meglepő, mint a gondolataikba való bepillantás. A tudatosság és a szeretetvágy, tartozni valakihez a meghatározó. A gyilkos egy komplex karakter, egyszerre nagyon intelligens és rendkívül erőszakos. A "nagyon nehéz gyermekkorra" elég sok dolgot rá lehet fogni, ha egyéb pszichológiai rendellenességekkel is (skizofrénia) szenved az egyén. Gondoljunk csak Hitchcock örökbecsű klasszikus filmjére a Psyco-ra! Az FBI ügynök, Thomas Dusenberry feladata Anderson és Plunkett azonosítása, a közöttük lévő kapcsolat kiderítése és elfogásuk. Ez még okoz néhány meglepő és váratlan fordulatot. Tényregény, egy gyilkos lelkivilága, amit eredeti módon megismerhet az olvasó. Ellroy elképesztő és zseniális tudással festi meg ezt a portrét. Szókimondó nyíltsággal nevezi nevén a mocskot, ábrázolja a bűnt.




Ellroy munkája egyszerre borzalmas és meghökkentő, nehéz megérteni, hogyan sikerült ennyire hitelesen belehelyezkednie egy sorozatgyilkos fejébe. Plunkett gondolatai, vágyai és érzelmei sok esetben idézték meg Bret Easton Ellis Amerikai pszicho kötetét. Mindkét könyv nyers és durva, hatásos. Visszaemlékezéseiben gyilkosunk felkavaró őszinteséggel és zavarba ejtő pontossággal eleveníti fel az elkövetett borzalmakat. Az áldozatokról most nem is szólok. A befejezés sem lehet igazán más, mint amit Plunkett eltervez. A szálakat végig ő irányítja, ő űzi gyilkos játékát az olvasóval, ő az, aki dönt.




James Ellroy, a kortárs amerikai krimiirodalom egyik legnagyobb alakja, a noir mestere (eredetileg Lee Earle Ellroy) 1948. március 4-én született Los Angelesben. Hat éves, amikor holland édesanyja és német édesapja elválnak. Zűrös gyerekkora volt, iskolából végül a csavargásai miatt még a diplomázás előtt kicsapták, és egy rövid időre besorozták katonának. Tizenéves korától sűrűn nézett a pohár fenekére, és könnyebb drogokat is kipróbált. Apja halálát követően az utcára került, padokon és kukákban aludt, ivott, lopott, drogozott. 1965 és 1977 között vagy tucatszor tartóztatták le. Édesanyja brutális elvesztését nehezen dolgozta fel, gyilkosság áldozata lett. 1977-ben sikeresen túl élt egy kétoldali tüdőgyulladás, ennek hatására abbahagyta az ivást, csatlakozott az Anonim Alkoholistákhoz. Ekkor fogott hozzá komolyabban az íráshoz is.
Ellroy néhány regényét megfilmesítették, de egyetlen adaptáció esetében sem ő írta a forgatókönyvet. Ellroy elégedetlen is volt a filmekkel, kivételt csupán a Szigorúan bizalmas képez, Curtis Hanson és Brian Helgeland forgatókönyve és a produkció elnyerte a tetszését. Kim Basinger ebben a filmben alakít egy luxus prostit, amiért Oscar-díjat is kapott.
További könyvei: Perfídia, A fekete Dália, A nagy sehol, Szigorúan bizalmas és a sorozat záró darabja az 1992-ben megjelent Fehér Jazz.







Jaffa, Budapest, 2019
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634751465 Fordította: Dési András György







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése