2019. május 15., szerda

Pán

Knut Hamsun: Pán 
Glahn hadnagy följegyzéséből



                                               










A norvég író 1894-ben publikálta ezen kisregényét, ami az 1890-ben megjelent Éhség mellett elhozta számára a sikert. Neve nemzetközileg ismert lett. Több írótársa szerint ő a modern regény atyja. Az igazán nagy elismerést, az irodalmi Nobel-díj formájában 1920-ban vehette át. A népszerűség és szeretet vette körül, maga VII. Haakon király is "Norvégia lelkének" nevezte az írót. Mindenképpen érdemes megismerkedni munkásságával.
Későbbiekben irodalmi megítélése a politikai nézetei miatt mind a mai napig ellentmondásosak. Szimpatizált a nácikkal, hirdette eszméiket, találkozott Hitlerrel. Így lett Hamsun a világirodalom talán legvitatottabb szerzője. Utolsó éveit magányosan, megvetésben élte le 1952-ben bekövetkezett haláláig.






A Pán története 1855-ben kezdődik a norvég Nordland megyében. A fiatal Glahn hadnagy életét meséli el, aki kutyájával Aesopus társaságában él Észak-Norvégia vadregényes erdejében. Hamsun olyan karaktert hozott létre, aki emlékezetesen illusztrálja az emberi psziché paradox, eléggé kiszámíthatatlan és kevéssé racionális jellegét. Mint afféle lázadó a modern társadalom és a civilizáció ellen éli életét. Lírai és költői képekben elevenedik meg az olvasó előtt a norvég erdő, a tenger, az évszakok változásai. Glahn hadnagy ugyan egyedül él kunyhójában, ám roppant boldogan. Élvezi ezt az önkéntes eltávolodást a társadalomtól. Egy kicsit furcsa karakter volt, aki valójában lelki betegnek tűnt nekem. Valljuk be, ez bizony kivel nem fordult elő napjainkban is, legalább egy gondolat erejéig? Kivonulni egy kicsit, magunkra maradni, csak úgy lenni, létezni szabadon? Néhány napig, hétig nem is lenne ez rossz valóban. Igazán tudtam ezzel az életérzéssel azonosulni, megértettem a hadnagy lelkiállapotát. A könyv első 50 oldala után úgy gondoltam, hogy ez egy szépen megírt ember és táj kapcsolata, nem lesz itt sok történés. Tévedtem. Egyébként úgy gondolom, ez a mai globális problémák mellett nagyon is fontos téma.


Glahn hadnagy azt csinál és akkor, amikor és amire kedve támad. Olyan szabadon él, mint egy király. Alszik, amikor fáradt, figyeli a természet változásait, a környezetében előforduló állatokat. Érezni
a sós tenger illatát, a fenyők gyantáját, a szél susogását. A rothadó avar bűzét, hallani a sirályok rikoltozását. Talán éppen ez az: egyedül az erdőben gondolataival, fegyverével és kutyájával, Glahn mindent tud, amire szüksége van ahhoz, hogy tökéletesen boldog legyen. A könyv elején az elbeszélő, azaz a hadnagy elmondja, hogy gondolatait egy jegyzetfüzetben írja, de valójában a mesét leginkább Glahn elméjének belsejéből ismerhetjük meg.


Knut Hamsun olyan szerelmi történetet ad a hadnagy elmerengő életéhez, ami kellően kizökkenti, felrázza. Izgalmas a magányosan élő férfi a közelben lakó fehérnépnek. Amikor találkozik Edwarda kisasszonnyal (aki egy helyi földbirtokos leánya) tudható, hogy az ősi férfi-nő közötti játék elindult. Azonban a kapcsolat kevésbé lesz idillikus, mint remélhető.
Ez egy keserű mese a szeretet lehetetlenségéről, ami igazából nem teljesedhet ki. Azonban a "játék öröme egymással" megmarad. A váratlan találkozások, látogatások színesítik a szereplők életét. Mint egy misztikus szatír a görög mitológiából, úgy él ott az erdőbéli kunyhójában Glahn hadnagy. A képet izgalmasabbá teszi a kovács felesége, Éva is...



Igazából nem tudjuk miért is vonult ki a civilizációból a hadnagy, de érezhetően jól érzi magát ebben a társas magányában. Lázad a maga módján. Számtalan kaland és fordulat lesz még a szereplők életében. Az önfeláldozó, tiszta nő és a titokzatos szenvedélyes lány alkotta háromszög izgalmas pillanatokat produkál. A természet legalább olyan fontos háttér, sok esetben idézte a Lady Chatterley pillanatait a történet nekem, bár közel sem olyan szenvedélyesen. Az emberi érzelmek, a motivációk és az önismeret, az őszinteség tanulmányozása ez a regény.



Végig E/1-ben olvashatjuk a történéseket, majd a lezáró epilógust már egy másik mesélő szemével ismerjük meg. Ez Glahn hadnagy további sorsát, halálát foglalja össze. Knut Hamsun egyik legfontosabb műve a Pán, amely a kiadó új sorozatában, a huszadik századi kultuszregényeket felsorakoztató KULTxx-ban kerül az olvasó elé, a Pantheon Kiadó majd’ százéves, klasszikus borítójának felidézésével.




A könyv ITT rendelhető a 21. Század Kiadótól!












XXI. Század, Budapest, 2019
puhatáblás · ISBN: 9786155915666 · Fordította: G. Beke Margit



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése