2019. május 23., csütörtök

Egy marék rozs

Agatha Christie: Egy marék rozs 
                                                                         




"Az óvatosság még senkinek sem használt. Néha muszáj kockáztatni, merészen lépni. "











Az Egy marék rozs Agatha Christie egyik legismertebb műve, 1953-ban látott napvilágot. Mint a legtöbb Agatha-kötet esetében, ebből a krimiből is készült filmadaptáció, több is. A könyvben Miss Marple segít nyomozni Neele felügyelőnek. Ez a hatodik a Miss Marple kisasszony nyomozásainak sorában.



Az idősödő és gazdag, gátlástalan üzletember, Rex Fortescue váratlan halála lendületes kezdést biztosít, eléggé felkavarja a vizet. Az irodájában elfogyasztott tea után rosszul lesz, ám hiába kerül kórházba ott meghal. Megmérgezték. Zsebében egy marék rozst találnak, ami felettébb furcsa.
Neele felügyelőnek bőven akad gyanúsítottja, hiszen a vén zsugori közutálatnak örvendett. A rokonai azért nem kedvelték, mert felesége halála után másodszor is megnősült és egy igazi kis számító, "szexi dög" szöszkét vett feleségül. A beosztottjai pedig azért rettegnek tőle, mert elég nyers a modora.


Az is gyorsan kiderül, hogy taxin volt a méreg, ami lassan öl. Kínkeserves halálának körülményei tovább szaporodnak, amikor kiderül, hogy a Fortescue-ház neve Tiszafa-kunyhó. Ennek a bogyója, levele a mérgező. A taxin későn ható méreg, ezért azt még a gyilkos adagot a reggelijében megkapta Rex Fortescu. A rossz természetű milliomos családjában ugyan mindenki megdöbben, ám az is egyértelmű lesz, oka is lenne a gyilkosságra minden rokonnak. Egyedül a lánya részéről érezhető sajnálat. A jóval fiatalabb második feleségről sejthető, szeretőt tart, nagyobb fia, aki üzlettársa is, vitái voltak a befektetésekről, a vállalat anyagi helyzetéről. Ő egy elég merev, igazi angol figura. Kisebbik fiával évek óta nem tart kapcsolatot, ő a család fekete báránya Afrikában él. A látszólagos idilli család képét a volt anyós, Miss Ramsbottom színezi még. Pikirt megjegyzései, fanyar humora üde szín a krimiben. A házban nagy a zűrzavar, természetesen a fő gyanúsított a kikapós nej, ám a délutáni teázás számára is végzetes lesz. Gyorsan peregnek az események, mert estére a szobalány, Gladys is halott.


Ekkor lép színre Miss Marple úgy a könyv negyedénél. Ugyanis Gladys nála szolgált előtte. Halála megrázza az idős vénkisasszonyt. Míg beszélget a családtagokkal, teázgat Miss Ramsbottonnal leírásokat kapunk az angol társadalmi szokásokról, eleganciáról. Megismerjük a család múltját. Csendes megfigyelőként szemlélődik, meglepő gyorsasággal kideríti az összefüggéseket. Miss Marple ismét brillírozott. Erre Neele felügyelőnek szüksége is volt, mert ő nem mindig látta át a dolgokat.
A gyilkosságsorozat terve egy valós, egy létező gyermekversre épül ("Singing Sixpence dala"). Ötletes, ahogyan a rím beépült a narratívába. Erre a mintára követték el a gyilkosságokat. Ez jellegzetesen christie-s megoldás, a Tíz kicsi néger-ben is felbukkan ez a motívum.

"Hat hatosról énekelj,
Egy marék rozs a zsebben, ó,
A pástétomban két tucat
Feketerigó."

A gyilkos kilétét illetően szinte fejezetenként változik az esély, olyan rutinosan terelt tévútra az írónő.Természetesen én is a feleségre és a szeretőre gyanakodtam, ám sajnos Adele is gyorsan kikerült a képből. Pillanatok alatt lett három halott, látszólag minden összefüggés nélkül. A történetet könnyű követni, de mégis nehéz az igazi gyilkos kilétére rájönni. A szövevényes háttérből egy angol hidegvérrel elkövetett családi gyilkosság bontakozik ki.


"A téboly mindig félelmetes, mert az ember nem tudja követni az őrült agy járását. Sosem lehet tudni, mi lesz a következő lépése."


Az undok pénzember halála mindenkinek jól jött. Mindenki utálta, mindenkinek van hathatós indítéka. A nagy testvér Percival, és az apa hívására késve visszatérő Lance között feszült viszony van. A laza, sármos szépfiú éppen olyan gátlástalan, mint apja volt.
Agatha néni jól ismeri az emberi természetet, szemléletes jellemrajzot kapunk minden szereplőről. Különösen tetszett az utolérhetetlen házvezetőnő, Mary Dove vagy az idősebb fiú feleségének karaktere. Ők igazi mellékszereplők, mégis fontos szerepük van. Meghökkentő titkokról hull le a lepel.
Miss Marple éles szemmel látja azt, amit más észre sem vesz. Ő csupán beszélget, beszélteti a család tagjait, kellemesen teázgatnak és megoldja a bűntényt. A mozaikokból kikerekedik egy gyalázatos múltbéli szál, ami most a jelenben válik halálosan fenyegetővé. Nem csak a hatalom, a pénzsóvárság, de a bosszú is motiváció. A háttérben egy évtizedes botrány és egy bánya áll. A szomorú és váratlan megoldás fokozza a lezárást. A jól felállított elmélet mellé lesz tárgyi bizonyíték is.

Izgalmas, szórakoztató kikapcsolódás a krimi szerelmeseinek az angol humor, vidéki élet bemutatásával.


Eredeti mű: Agatha Christie: A Pocket Full of Rye
Eredeti megjelenés éve: 1953


Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője 1890-ben Agatha Mary Clarissa Miller néven született. 1920-ban látott napvilágot első krimije, melyben először bukkant fel az általa teremtett legendás nyomozó, Hercule Poirot. 1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, amely az első lépést jelentette a világhír felé. 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét. Mintegy nyolcvan krimijét több száz nyelvre fordították le és több százmillió példányban vásárolták meg a hűséges olvasók. Egérfogó című darabját 65 éve játsszák folyamatosan a londoni Ambassadors Theatre-ben.





Helikon, Budapest, 2019
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792369 · Fordította: Borbás Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése