2018. október 6., szombat

Főzelékes Feri

Szatmári Ferenc: Főzelékes Feri 






                                                                     











Töredelmesen bevallom, szeretem a főzelékeket! Jöhet bármikor a tök, kel, lencse vagy a zöldborsó. Sőt, már régen, gyerekkoromban is a kedvenceim közt voltak. Pedig a gyors és egyszerűen elkészíthető főzelékek tipikusan magyar "egytálételek", elég megosztóak. Mindig csodálkoztam, ha ez került szóba, miért nem lehet szeretni a tök vagy akár a kelkáposzta-főzeléket, hiszen az nem csak egészséges, de finom is! Akár a kapor vagy a káposzta finom íze, a feltét mellé egy finom ebéd lehet. Nem, nem "sok kenyérrel", hogy még laktatóbb legyen. sőt, itt a konyhában is új idők új szele fúj, a betonkemény, "megáll a kanál benne" tipusú főzelékek a sok lisztes habarással mára szerencsére átalakultak.




Erre a könyvre túl sokat vártam, hiszen 2014-es megjelenésekor valahogy kimaradt, pedig a mai napig ott volt elraktározva a fejemben, hogy EZ KELL nekem! Most egy baráti véletlen folytán megkaptam és jelentem gyönyörűséges, hasznos és praktikus, éppen kézre áll. Igényes kivitelű, érthető új receptek gyűjteménye. Pontosan 41 főzelék és 7 feltét került bele. Kis kreativitás, újszerű ötletek hasznos válogatása. Elkészítésük valóban egyszerű. Horváth Ilona és F. Nagy Angéla után egy férfiú erősíti a magyar szakácsművészetet. Amúgy érdekes, valahogy az összes mesterszakács, tv-szakács főleg férfi. Gondolok itt Jamie Olivér vagy Gordon Ramseyra elsősorban, de sorolhatnám még őket.
Ez is lehet egy kis biztató, férfiak is bátran kézbe vehetik Feri könyvét. Én magam sem vagyok egy "konyhatündér", ám egészen jól elboldogulok a konyhában. Sok esetben élvezem és jó kikapcsolódás is lehet, az alkotás öröme pedig elvitathatatlan.




Főzelékek újragondolva. A frissesség és az eredeti ízek kaptak főszerepet, a rántás hiánya mellett. Az öt fejezet címeiben is kifejező: Gyökeresen más, Kifejtenéd?, KÁ betűsök, Fűszer és más, Feltéttel vagy feltétlenül mellett a hasznos tudnivalókat és a személyes beköszöntőt is érdemes elolvasni. Minden étel után kis táblázatban ott az adott étel szénhidrát, fehérje, vagy zsír tartalma. Ez diétázóknak is sokat segíthet. Első két már kipróbált recept mi más is lett volna, mint a Zöldfűszeres sárgaborsó-főzelék. Éppen azért a sárgaborsó, mert ez az egy, ami a "menzaélményeim" korából valahogy távol állt tőlem. Konkrétan a szagát sem bírtam, néhány éve kötöttünk közelebbi barátságot. Finom lett valóban, a hozzáadott joghurt (vagy tejföl) krémesebbé tette, kevéssé volt intenzív a jellegzetes íze. A második próba Gyömbéres-tárkonyos tökfőzelék lett. Ez az alapfőzelék régi kedvencem. Nem csak nyáron, jöhet bármikor. A tárkonytól friss, üde íze lett, a gyömbér pedig pikánsabbá tette. Hidegen, meleg ajánlom! Sok apró ötlet található Feri szakácskönyvében a néhány kissé tényleg meghökkentő párosítás mellett. Ilyen volt nekem a Kéksajtos brokkolifőzelék, ami azért elég izgalmasan hangzik, biztosan teszek vele egy próbát, ahogyan a Aszaltszilvás-sütőtökös csicseriborsó is figyelmet érdemelhet!


Természetesen több olyan kedvencem van még itt, amit szeretnék kipróbálni, megújítani. Ilyen tuti biztos kipróbálom: Kókuszos-curry vagy az avokadós-joghurtos krumplifőzelék, a Joghurtos-mustáros lencsefőzelék, Sültpaprikás-tökfőzelék vagy a Bazsalikomos-paradicsomos kelkáposztafőzelék. A Gyömbéres-mentás zöldborsófőzelék receptje és elkészítéséért IDE katt! Nem csak egyszerű és gyors, de finom és látványilag is szép, ami szintén nem utolsó szempont a terítésnél. Sok esetben a feltét valóban már nem is lényeg, elmaradhat.

A feltétek közül a Cukkinis csirkefalatok, és a Skót tojás azért biztosan bekerül az itthoni menübe. Feri "képletesen" a barátom lett, keresem a további könyveit.








Zárásul Főelékes Feri blogjáról egy főzelék-finomság! Az emlegetett Joghurtos-mustáros lencse Feritől IDE kattintva olvasható.




Forgassátok ezt a szép és praktikus, igényes szakácskönyvet. Érdemes megismerni! Jó étvágyat mindenkinek!

Ferit a Facebook oldalán is követheted: ITT!

Képek: SzatmáriFeri




Szatmári Ferenc agrármérnökből lett szakács és blogger. Régi álma teljesült be huszonhat év után: minden napja a főzésről szól. Könyvében nem a megszokott főzelékek szerepelnek, a zöldségeket izgalmas párosításokban, rengeteg fűszernövénnyel tálalja. Eredeti sűrítési megoldásokat mutat, és nagy hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra. Könyve a diétázók számára is rendkívül hasznos, számos liszt és laktóz mentes recepttel.



Bookline Könyvek, 2014
114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633104651

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése