2018. október 7., vasárnap

Fr@ncba az érzelmekkel

Dr. Michael I. Bennett és Sarah Bennett:
Fr@ncba ​az érzelmekkel
Egy pszichológus hasznos tanácsai az élet megoldhatatlan problémáiról













                                                                   


Szeretem az önsegítő könyveket, bár pontosan tudom, nem ezek adják a megváltást. Néha az is elég, a rácsodálkozás élménye, másnak is van hasonlóan "megoldhatatlannak látszó" gondja-baja. Sőt, a megoldás igazából én vagyok a saját életem problémáira.. ez az én feladaton. Tanácsokat, ötleteket azonban adnak ezek a könyvek, olyan támpontot, kapaszkodót, amit tudok használni a továbblépéshez. Sok esetben a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk.




Michael L. Bennett és Sarah Bennett, az apa-lánya duó új önsegítő könyve olyan tippek gyűjteménye, ami humorba ágyazva igyekszik segíteni elviselni, megérteni az életünket. A saját boldogságunk kulcsa valóban a saját kezünkben van, ez a közhely ismét igazolást kap. Még úgy is, ha a körülmények erősen befolyással lehetnek erre. Bár ez egy komoly témát bemutató könyv, elég sokat vigyorogtam olvasás közben, tetszett a szókimondóan őszinte stílusa és a példák sora. Érthetőek, világosak, mindenki életében jelen lehetnek. Az idősebb Bennett pszichiáter és az Amerikai Pszichiátriai Szövetség munkatársa, az esetleírásai mögött valóságos tapasztalatai állnak.


Kezelhetjük akár afféle anti-önsegítő, hasznos gyakorlati tanácsokkal teli, derűs humorral megírt kötetnek. Bennett arra ösztönzi az olvasókat, hogy hagyjanak fel irreális kívánságaikkal, elérhetetlen várakozásokkal, és tűzzenek ki maguk elé olyan értelmesebb célokat, amik megvalósíthatóak. Apró sikerekkel lépdelhetünk előre. A saját korlátaid felismerése és elfogadása óriási lépés a saját lelki békéd megteremtése érdekében. Ami az élet bármilyen kérdésére igaz lehet. Ha el tudsz odáig jutni, amikor nevetni tudsz önmagadon vagy a sok esetben kreált problémádon, nyert ügyed van. A múltat pedig el kell engedni, mese nincs. Utólagos reklamációra itt sincs lehetőséged.



Az élet kemény. Nem mindig tisztességes. Érzéseink mindig erősen befolyásolnak mindannyiunkat döntéseinkben. Az embereknek fel kell ismerniük és elfogadniuk a hibáikat, és tovább kell lépniük.
Ez hasznos tanács lehet mindenkinek. Ki más tudná milyen is vagyok, ha nem én magam? Ha tudom és ismerem a saját hibáimat, kezelni is tudnom kell. Nem másokban kell mindig hibát keresni, okolni a saját boldogtalanságunk miatt. Szellemes és praktikus, informatív könyv esettanulmányokkal, amelyek mindannyiunk számára szólnak. Nem körtönfalaz, nincs "lila köd", egy reálisabb megközelítést kínál egy orvosilag képzett, gyakorló pszichiátertől, aki negyvenéves klinikai pályafutása során több száz olyan beteget kezelt, akiknek nehéz élethelyzete, rossz szokásaik vagy problémás kapcsolataik voltak. Szülőkkel, testvérekkel, vagy a szerelemmel.



Úgy éreztem ez a könyv elég reális a bemutatott helyzeteket nézve is. Valósak. Néha bizony mi magunknak csináljuk a problémát. Alkalmazkodunk kell nekünk is, ezt el kell fogadnunk és tovább kell lépnünk. Elképesztő mennyien ragadnak bele az önsajnálatba, tocsognak benne térdig. És még talán élvezik is ezt a sajnálatos helyzetet, amit önmaguknak teremtenek. Ezeken nehéz segíteni valóban. Az emberek sok időt szánnak arra, hogy megpróbálják megérteni problémáikat. Ha ez megvan, jöhet a megoldás. Ami néha egyszerűbb, mint gondolnánk. Kicsit lazábban kellene élni, nem túlagyalni, túlbonyolítani a saját és a körülöttünk élők életét. Ehhez a könyv lendületet adott, elfogadásra és elégedettségre biztat. Ne aggódj, élvezd a pillanatot, légy boldog. MOST!




Ha nem is rendelkezünk mindennel, amire vágyunk, az nem feltétlen kudarc, ettől lehetünk elégedettek, boldogok. Frissítő őszintesége, humora bárki számára hasznos lehet. Figyelemfelkeltő, virítóan vidám sárga borítója biztosan sokak számára lesz vonzó és hasznos. Természetesen jobb későn, mint soha. A könyv tíz fejezete elég kifejező címeket visel, néhány kedvcsináló a témák közül: Francba a szerelemmel, Francba a nyugalommal, Francba a gyerekneveléssel, Francba a Seggfejekkel...



Ez a te könyved, ha:

Eleged van abból, hogy mindig elszúrod?
• Egy „seggfejjel” kell együtt dolgoznod?
• Agresszív családtagod van, és nem tudod, hogy szereld le?
• Félsz, hogy tönkreteszed a gyereked életét?
• Szívesen szabadjára engednéd a dühödet?
• Szeretnél pozitívabb lenni?
• Vissza akarod szerezni a szerelmedet, aki elhagyott?
• Sehogy se értesz szót a szüleiddel?


Dr. Michael I. Bennett kanadai születésű pszichiáter. A Harvard Egyetem Orvosi Karán végezte tanulmányait. Szakmai pályafutása során a kórházi adminisztrációtól kezdve az irányított betegellátásig a pszichiátria szinte minden területén dolgozott, de leginkább az egyéni praktizálás érdekli. Feleségével Bostonban él, és lelkes Red Sox szurkoló.

Sarah Bennett magazinokban, online médiumokban publikál, televíziós műsoroknak dolgozik. Mikor épp nem „a mindennapi betevőért ír”, kutyát sétáltat, Red Sox meccseket néz, és kerüli a szemkontaktust másokkal. Úgy alakult, hogy New Hampshire-ben él, de New Yorkban dolgozik. A Francba az érzelmekkel, amelynek a társzerzője az édesapja, Dr. Michael I. Bennett, az első könyve.

Eredeti cím: F*ck Feelings
Eredeti megjelenés éve: 2015

Jaffa, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155715747 Fordította: Kallai Nóra






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése